Duik de zee in met de beste snorkelset voor de zomer

door

Wist-je-dat meer dan 70% van het aardoppervlak uit oceanen bestaat? Dat is zo veel water! Met deze eye-opener gaat er wellicht ook een hele nieuwe wereld voor je open. Een van vissen, koralen, schildpadden en ander leven in de zee. Ga je binnenkort zelf de zee in om deze wonderschone wereld te ontdekken? Dan heb je natuurlijk een goede snorkelset voor nodig. Maar welke snorkelset is het beste, waar moet je op letten en wat is nog meer handig om te weten? Wij beantwoorden in dit artikel al jouw prangende vragen en geven meteen een advies voor de snorkelset die het beste bij jou past. 

snorkelen
Credits: Subtle Cinematics – Unsplash

Voordat we erin duiken 

Misschien heb jij al een ticket geboekt naar de Filipijnen of naar de Portugese Algarve en ben je je paklijst al aan het maken. Wat zeker niet mag ontbreken in je backpack is een goede snorkelset. We gaan het vandaag hebben over deze sets: 

snorkelset
Credits: David Henrichs – Unsplash

6x een goede snorkelset

Cressi Big Eyes Evolution Masker + Alpha Ultra Dry Snorkel 

Deze Cressi Big Eyes Evolution Masker zorgt voor stabiliteit, comfort en maximale zichtbaarheid. De typische omgekeerde druppelvorm van Cressi biedt je een groter gezichtsveld. De elastische band van het masker kan 180 graden gedraaid worden en zijn zodanig klein dat ze vrijwel onzichtbaar lijken. Kan je de vissen niet zien zonder je normale bril? Geen nood, dit masker is gemaakt om lenzen op sterkte in te nemen. Aangezien het masker gemaakt is voor ultiem comfort laat het geen sporen achter op je gezicht, ook niet na een uur naar de bodem van de zee te staren. 

snorkel set

ReefTourer RC-0107 snorkelset 

Deze ReefTourer RC-0107 snorkelset is meer voor de recreatieve zwemmers onder ons. Wil je stevig glas met toch een groot zicht? De ReefTourer heeft ze. Wil je je snorkel net op een andere hoogte instellen? Dat gaat met deze set, en wel op 10 verschillende standen. Geen zin in een harde, stevige snorkel dat vervelend tegen je hoofd aan drukt? Nee hoor, deze snorkelset heeft een soepele buis dat mooi langs de vorm van je hoofd gaat. 

En alsof dat allemaal niet genoeg is, heeft de ReefTourer ook nog een waterloosventiel. Even snel blazen na het naar beneden duiken en het water is uit je tuba. Ben jij zo’n wilde bras dat altijd wel water in je snorkel krijgt? Met de spatwater-bescherming zit je veilig. Zo kan je zonder na te denken genieten van de prachtige onderwaterwereld. 

snorkel set

Mares X-One Marea Set 

Je hebt de vorige twee snorkelsets bekeken, maar een masker en snorkel is toch nog niet genoeg. Geniet dan van jouw volgende strandvakantie met deze geweldige Mares X-One Marea Set. Wat hebben we voor jou in petto? De Marea Mask, Sailor Snorkel en X-One Fin, a.k.a. alles wat je nodig hebt. Mares is gekend bij duikers voor comfort en performance, dus je zit in goede handen. Met een dubbelen siliconen rand blijft het water uit je masker en vermindert die rode kring rond je ogen ook. Met de druppelvorm krijg je een groter gezichtsveld en zie je minder van het masker zelf. 

Korte vinnen zijn exact wat je nodig hebt voor een fijn momentje in de zee. De gaten in de X-One Fins zorgen dat het water snel wegloopt en de ‘schoen’ vorm zorgt dat ze makkelijk aan en uit gaan. Gedaan met zoeken naar de juiste maat van vinnen dankzij de Buckle Free Heel. Behoefte aan een frisse duik? Je kan ze bijna al lopend aandoen en meteen beginnen met zwemmen. 

Ja hoor, hier gaan we ook over het water in de snorkel spreken want het is hoe dan ook een irritant probleem. Dankzij de ontluchtingsklep van de Sailor Snorkel wordt het water weg van het mondstuk gezogen of geduwd. Niet enkel de klep zorgt voor minder water in je mond ook het aangepast mondstuk. Door het gegolfd stukje krijg je minder kaakpijn en is er een betere afdichting.

Tusa Visio Tri-Ex Travel snorkelset 

De omlijsting van het masker zorgt bij deze Tusa Visio Tri-Ex Travel snorkelset voor comfort iedere keer wanneer hij gedragen wordt en voor constante afdichting. Je wilt toch alles kunnen zien tijdens het snorkelen? Nou, daar heeft TUSA voor gezorgd met een gezichtsveld van 168 graden breed. De gespen zorgen voor het makkelijke aanpassen van het masker, geen getreuzel meer. De bovenste klep van de snorkel zorgt met de Hyper Dry Elite-technologie en sluit feilloos water af tijdens het zwemmen. Het mondstuk is uiterst comfortabel en buigbaar voor, nogmaals, comfort. Ja, wij willen dat onze lezers zorgeloos kunnen genieten van de zee. 

Grote voeten, kleine voeten, vervormde voeten, groeiende voeten: welke voeten je ook hebt, de vinnen van TUSA zijn voor iedereen. Met de open hiel en makkelijke gespen zijn ze aan te passen aan iedereen. Ze hebben een goede stuwkracht, goed om snel weg te zwemmen. 

SUBEA SNK 500 snorkelset 

Als laatste hebben we de meest budget-friendly set. Deze SUBEA SNK 500 snorkelset is werkelijk voor als je eens een dag niets te doen hebt op vakantie, je hebt alle boeken over de onderwaterwereld al doorgelezen en wilt ze nu toch eens zelf zien hoe het er onderwater uitziet. Verwacht geen hoogstaande kwaliteit, maar wel een paar uurtjes plezier. Deze set is voor wie eens wilt plonzen in het water, maar de set niet al te vaak uit de kast haalt.

snorkel set

Het iconische snorkelmasker van Decathlon: Easybreath 900

Herken je de uitdagingen van snorkelen met een traditionele snorkelset? Vaak sluit de bril niet goed aan of zit de snorkel verkeerd, waardoor ademhalen lastig wordt. Het masker beslaat snel, wat je zicht belemmert. Dit kan behoorlijk vervelend zijn als je je wilt focussen op de onderwaterwereld. Gelukkig heeft Decathlon de uitkomst bedacht. Hun (inmiddels) iconische Easybreath 900 snorkelmasker is een bril en snorkel in één. Hierdoor heb je een prachtig panoramisch zicht. Met dit handige masker kun je zonder problemen tot drie meter diep duiken en volop genieten van het onderwaterleven. Bovendien sluit het snorkelset goed aan op het gezicht, waardoor het masker niet beslaat. En het rubberen neusgedeelte maakt het klaren van de oren makkelijker. Een ideale snorkelset dus.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een snorkelset? 

Nu weten we welke sets er tussenuit springen, maar hoe kies je nu de juiste voor jou? Er zijn enkele zaken waar je op moet letten. 

  • Kies de juiste maat van het masker 
  • Kies een gepaste snorkel voor jouw type excursie 
  • Kies de vinnen die jou brengen waar je wilt geraken 

Het masker 

We beginnen bij het masker. Over het algemeen zoeken we naar een masker met een siliconen rand, hard glas en comfortabele straps. Verder kan je nog kiezen voor een bepaalde kleur, enkele of dubbele lens, een ventiel of iets anders, maar dat is persoonlijk. Een goed masker is gemaakt van hard glas, geen plastic. 

Hoe pas je nu een masker? Buig je voorover en zet het masker op je gezicht zonder de banden achter je hoofd te doen. Adem dan in met je neus zodat het masker plakt aan je hoofd. Hij zou comfortabel moeten plakken zonder dat je hem vast moet houden. Zorg dat er genoeg plaats is onder je neus, dat de bril niet drukt tegen de brug van je neus of voorhoofd. Druk hem dan wat aan, dit zal ook gebeuren tijdens het snorkelen of duiken door de druk van het water. Zit alles comfortabel en blijft hij pakken? Dan kijken we naar de straps

De straps moeten hoog op je hoofd staan, niet boven je oren. Dat laatste gaat al snel pijn doen en zeg dan maar bye bye tegen je rustgevende zwempartij. Let ook op dat je haar uit het masker is, want daardoor komt er water binnen. Haar in een staart dus en (mannen) scheer je desnoods even voor je in het water duikt. 

Credits Mishal Ibrahim – Unsplash

De snorkel 

Nu kunnen we zien waar we naartoe gaan, maar om de 20 seconden happen naar adem is niet zo handig. Laten we dus kijken naar een gepaste snorkel. Elke snorkel is anders en elke activiteit vraagt om een andere snorkel. Je hebt er verschillende, maar dit zijn de meest voorkomende: 

  • In een J-vorm, de basic snorkel die iedereen kent 
  • Met purge en open top, de snorkel met vaak een flexibel mondstuk om makkelijk uit je mond te laten vallen 
  • Met purge en splash guard top, dit is eigenlijk dezelfde als de vorige maar wel met een bovenstukje om kleine spetters water uit je snorkel te houden
  • Met purge en dry top, met deze snorkel kan je onder water gaan en sluit hij zich meteen af zodat er geen druppel binnenkomt 
top snorkelset
Credits: Shifaaz Shamoon – Unsplash

De vinnen 

Vinnen bieden je de mogelijkheid om je sneller door het water te begeven, maar ook een bepaald drijfvermogen. Zo kan je je horizontale positie behouden in het water. Er zijn twee verschillende soorten vinnen: duikvinnen en snorkelvinnen. De vinnen van duikers zijn langer en harder. Dit is omdat deze meer voortstuwingskracht generen. Vinnen om te snorkelen zijn iets kleiner en compacter. Zo kan je makkelijk in en uit het water. Nog een pluspunt: je kan deze veel sneller in je rugzak proppen om mee op vakantie te nemen.

snorkelen met een goede snorkelset
Credits: Bigstock

Samengevat

Wie had gedacht dat er zoveel verschillen schuilen achter een simpele snorkelset? Het is dus even zoeken voor je de juiste set hebt gevonden, maar eens je die hebt is het waterplezier zoveel groter. Nog eens concreet waar je op moet letten: een masker dat aan je gezicht blijft plakken zonder pijn te doen, een snorkel waarvan je amper merkt dat hij naast je hoofd hangt en vinnen die voor jou makkelijk en comfortabel zijn. Zo, met deze tips kan jij een geweldige zomervakantie tegemoet.

FAQ

Is een snorkelset met full-face masker beter? 

Een full-face masker heeft zijn voordelen zoals een breder gezichtsveld, makkelijker van water af geraken, makkelijk ademen en minimale inspanning. Ondanks die voordelen, heeft het zeker ook risico’s. Je ademt namelijk in een afgesloten omgeving, wat na een tijd kan zorgen dat je CO2 gaat inademen. Wat volgt er dan? Duizeligheid, desoriëntatie en flauwvallen. Niet echt wat je wilt tijdens het zwemmen, toch? Het masker is daarbovenop ook nog eens moeilijk om af te zetten. Het is leuk om eens te proberen, maar zeker niet onze favoriet. 

full face masker snorkelset
Credits: Thomas Park – Unsplash

Kan ik ook snorkelen als ik normaal een bril op sterkte draag?

Dat kan zeker. Je kunt ervoor kiezen om tijdens het snorkelen lenzen te dragen, maar wordt niet door iedereen als prettig ervaren. Er zijn ook mogelijkheden om een duikbril op sterkte aan te laten meten. SpecialSpex in Leiden is expert op het gebied van sportbrillen op sterkte. Zij hebben ons bijvoorbeeld ook geholpen aan fietsbril op sterkte en kunnen jou ongetwijfeld helpen aan een duikbril op sterkte.

Moet ik vinnen hebben tijdens het snorkelen? 

Vinnen zijn zeker niet noodzakelijk, maar kunnen je wel leuke voordelen bieden. Je gaat sneller vooruit, geraakt minder snel uitgeput en geraakt makkelijker aan de bodem. 

Zijn duikvinnen anders dan snorkelvinnen? 

Vinnen voor het duiken en snorkelen hebben wel degelijk een verschil. Duikers hebben stijvere vinnen die vaak ook een stuk groter zijn. Duikers hebben meer stuwkracht nodig om vooruit te komen, dat heb je minder nodig tijdens het snorkelen. Het is dus onnodig om meer te gaan uitgeven aan vinnen voor duikers, als je gewoon gaat snorkelen. 

Hoe maak ik mijn duikbril schoon? 

Je duikbril schoonmaken kan op verschillende manieren. Je kan het glas voor het snorkelen insmeren met tandpasta of afwasmiddel. Gebruik je vingers om het uit te vegen en spoel het daarna weg. Zo blijft je gezichtsveld vrij van vervelende damp. Geen van beide bij de hand? Spuug eens lekker in je masker, smeer het uit en spoel het weer weg, dat doet ook wonderen. 

top snorkelset
Credits: Timo Wagner – Unsplash

Wat als ik water heb in mijn masker? 

Water in je masker is vervelend. Dat kan komen door een slecht afgesloten bril of haar aan je bril. Hoe krijg je het nu weg? Haal een keer flink adem en buig je hoofd naar beneden. Druk dan zachtjes aan de bovenkant van je masker en blaas door je neus terwijl je stilletjes aan je hoofd naar boven kantelt. 

Wat mag ik niet doen tijdens het snorkelen?

Regels gelden overal, inclusief in de onderwaterwereld. De belangrijkste regel is om nooit iets aan te raken. Raak geen koraal of dieren aan. Dit kan ontzettend schadelijk zijn. Koraal lijkt misschien wel een rots, maar het is een levend dier. Als je het aanraakt, tast je de slijmlaag aan. Het is niet enkel schadelijk voor het wezen, het kan ook dodelijk zijn voor jou. Raap geen schelpen op, er kan een giftige angel uitkomen en dat kan ook slechter aflopen dan je wilt. 

Verder verveel je ook geen dieren. Geef ze hun nodige plaats en rust. Hoe zou jij je voelen als je gewoon door je huis zou wandelen en iemand ineens een GoPro in je gezicht duwt? 

Probeer als laatste biologisch afbreekbare zonnebrand te gebruiken. Sommige ingrediënten in andere zonnebrand vermoorden ons koraal. Je mag zelfs op sommige plekken niet in het water als je niet zo’n speciale zonnebrand op hebt.

onderwaterwereld
Credits: David Clode – Unsplash

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.