Aruba en het geheim achter de stralende kustlijn

door

Witte zandstranden, azuurblauwe wateren en het hele jaar door een warm, semi-droog, tropisch klimaat. Aruba – ook wel bekend onder de naam One Happy Island – is eerder een strandparadijs. Toch besloot ik naar het eiland te gaan voor een outdoor vakantie, met de gedachte dat er toch meer te ontdekken moest zijn dan alleen die perfecte bountystranden. En ondanks dat Aruba eigenlijk maar een piepklein eiland is, vond ik tal van mogelijkheden voor mijn outdoor avonturen. Zo heb ik onder andere Arikok National Park bezocht. Een groot deel van de woeste noordkust, waar ik een duik nam in the natural pool, maakt ook deel uit van dit park. Ik wandelde naar de top van de Hooiberg, waar ik werd beloond met een prachtig panoramisch uitzicht op het One Happy Island.

Bezoek Arikok National Park

Het beste moment om Arikok National Park te bezoeken is een kwartiertje voor zonsopkomst. Dan komen alle vogels samen en geven ze een glorieus ochtendconcert terwijl jij je vergaapt aan de vele Cadushi cactussen die het natuurgebied rijk is. Warme gouden zonnestralen strelen het landschap en de temperatuur is zeer aangenaam op dit moment van de dag. Niet te warm en niet te koud, waardoor je optimaal kunt genieten van de rustige ochtenduren voordat de drukte van de dag begint.

Zonsopkomst met cactussen Arikok National Park
Een gouden zonsopkomst in Arikok – Credits: Linda Richter

Kies bij het bezoekerscentrum – een dag van tevoren – uit een van de vele wandelroutes die het natuurgebied rijk is. De routes variëren in afstand. Als je van plan bent om het park vóór de openingstijden te bezoeken, kun je ook direct bij het bezoekerscentrum een toegangskaartje aanschaffen.

zeedruif
Een van de vele wandelroutes – Credits: Linda Richter

Arikok is de beste plek om wildlife te spotten op Aruba

De kans om wildlife te spotten is in de vroege ochtend het grootst. Het is dan nog redelijk koel voor Arubaanse begrippen en er rijden nog geen voertuigen rond die de dieren kunnen afschrikken. Ik heb me door onze gids Gian (Research and Conservation Manager) laten vertellen dat je het beste in een ‘rooi’ kunt wandelen, als je op zoek bent naar dieren. Een rooi is een droge rivierbedding, waarvan er veel voorkomen op Aruba. In zo’n rooi komt het meeste leven voor, aldus Gian. De aanwezigheid van dieren in een rooi heeft te maken met het feit dat deze gebieden, ondanks dat ze droog zijn, vaak nog kleine hoeveelheden water vasthouden, vooral tijdens het regenseizoen (oktober – december). Daarnaast kunnen roois ook schuilplaatsen bieden voor dieren, beschutting tegen de zon en soms zelfs voedsel in de vorm van planten en insecten die er groeien.

Droge rivierbedding mondt uit in zee op Aruba
Een rooi die uitmondt in Daimari Bay

Credits: Linda Richter

De Arubaanse ratelslang

Een van de beschermde diersoorten die je in een rooi tegen zou kunnen komen is de Arubaanse ratelslang. Deze slangensoort is endemisch, en dat betekent dat ze alleen op Aruba voorkomt. Wil je dit dier graag spotten? Ga dan vroeg in de ochtend, tussen 07.00 en 10.00 uur, of na sluitingstijd van het park naar de zuidkant van Arikok National Park. Te voet mag je namelijk te allen tijde met een toegangskaartje het park in. Daarnaast is de zuidkant van Arikok de enige plek op het eiland waar auto’s verboden zijn. Deze maatregel is genomen om de Arubaanse ratelslang te beschermen. Door dit verbod wordt de rust en veiligheid van de slangen behouden, waardoor je meer kans hebt om ze te spotten.

Goed om te weten is dat de kans om ratelslangen te zien seizoensgebonden is. Ze zijn over het algemeen het meest actief in het begin van het jaar, maar dit betekent niet dat je ze op andere momenten niet kunt tegenkomen. Ze worden regelmatig op andere momenten gezien. Informeer bij het bezoekerscentrum of bij locals over recente waarnemingen. Het is mij helaas niet gelukt om er eentje te zien, dus hopelijk heb jij meer geluk!

Leguaan
Maar wel een leguaan gespot!

Credits: Linda Richter

De vogels van Aruba

Naast de beschermde Arubaanse ratelslang is Aruba ook de thuisbasis van diverse vogelsoorten. Voorbeelden zijn de kleurrijke oranje troepiaal, de kolibrie, suikerdiefjes en de grijze koningstiran. Bovendien kun je tijdens je bezoek aan Aruba veelvuldig spotlijsters, geelbuikjes en caracara’s tegenkomen. En iets dat wel heel bijzonder is, is dat er maar liefst 10 soorten sternen naar Aruba komen om te broeden. Dit maakt Aruba de plek met de grootste broeddiversiteit van sternen ter wereld.

Kolibrie
Een kolibrie die nectar uit een cactusbloem haalt

Oranje Troepiaal – Credits: Linda Richter

Deze vogelsoorten zijn slechts een fractie van de totale vogelpopulatie op Aruba. Bij de meest recente telling in april 2023 werden er, inclusief migrerende vogels, maar liefst 280 vogelsoorten geregistreerd. Om een nauwkeurig beeld te krijgen van de vogeldiversiteit op Aruba, zullen er de komende vijf jaar vogelonderzoeken plaatsvinden tijdens de lente en de herfst. Hierbij worden internationale standaarden gehanteerd om de resultaten vergelijkbaar te maken met andere onderzoeken. Ook wordt de lokale bevolking getraind om te assisteren bij deze onderzoeken. Zo kunnen ze in de toekomst bijdragen aan het behoud van de vogelsoorten en hun leefomgeving op Aruba.

Ontmoet de Aruba-renhagedis

De Aruba-renhagedis, ook wel bekend als de Cododo of Blausana in het Papiaments, is een endemisch reptiel. Je zult hem ongetwijfeld vaak tegen komen op Aruba. De mannetjes trekken vooral de aandacht door hun superblauwe kop, staart en pootjes. Het lichaam van de Cododo heeft meestal een mix van bruin en groen, met vaak rijen witte tot lichtblauwe stippen.

Ze zijn megasnel en behoren zelfs tot de snelste hagedissen op aarde. Maar, als je geluk hebt, blijven ze even stilstaan zodat je een prachtige foto van ze kunt maken. Het is zeker de moeite waard, want ze zijn schitterend om te zien. En je kunt vaak heel dichtbij komen, tot wel een meter afstand.

Credits: Linda Richter

Ontdek Conchi – The Natural Pool – aan de ruige noordkust van Aruba

Wat ook de moeite waard is om te fotograferen, is de wandeling (ca. 1 uur) naar Conchi, ook wel bekend als The natural pool. Echt een pareltje aan de noordkant van Aruba. We vertrokken om 06.00 uur naar Arikok en begonnen onze tocht vanaf Parking Rancho, waar we onder begeleiding van een gids enkele kilometers wandelden naar deze natuurlijk gevormde waterpoel. De ochtend is het beste tijdstip van de dag om dit te doen, want de temperatuur is nog aangenaam en je vermijdt zo de drukte die later op de dag kan ontstaan.

Credits: Linda Richter

Onderweg loop je langs prachtige baaitjes en zie je hoe mooi en woest de zee aan deze kant van het eiland is. Ik kan er wel uren naar kijken. In combinatie met het zachte ochtendlicht is dit voor mij puur genieten. De droge rivierbeddingen die uitmonden in de baaitjes die we passeren zijn gevuld met allerlei mooie planten zoals zeedruiven en passiebloemen.

Boca Keto
Onderweg passeren we Boca Keto

Het landschap is uitgestrekt en overigens makkelijk begaanbaar. Door de vele rotsen in de zee spatten de golven elke keer op en zorgen voor een prachtig schouwspel. En als ik naar de grond kijk zie ik her en der versteend koraal. Hoewel de wandeling kort is, is hij ontzettend mooi.

Credits: Linda Richter

Als we Conchi bereiken is het nog vroeg en rustig. Onze gids heeft snorkels voor ons meegenomen dus die gaan natuurlijk mee het water in. Het voelt echt supergaaf om aan deze kant van het eiland in een rustig poeltje te kunnen plonzen. Het water is echt heerlijk qua temperatuur en onder water valt ook van alles te zien, zoals papegaaivissen en sergeant-majoorvissen. Wat een geluk heb ik toch. Om de zoveel tijd beukt de zee tegen de rotsen die the natural pool vormen, wat ook hier weer zorgt voor een spectaculaire watershow. Wat mij betreft is een bezoek aan Conchi een must als je op Aruba bent.

Conchi the natural pool
Conchi
Noordkust van Aruba
Credits: Linda Richter

Quadirikiri Cave

Arikok National Park beslaat ongeveer 20% van het eiland Aruba. Veel mooie plekken zijn dus te vinden in Arikok, zoals de Quadirikiri Cave. En het is niet een plek om alleen even aan de warmte te ontsnappen. Nee, de Quadirikiri Cave heeft meer redenen die het een bezoek waard maken. Er bevinden zich namelijk indrukwekkende lichteffecten in de kalkstenen grot. Prachtige zonnestralen die door openingen in het plafond naar binnen schijnen en de ruimte verlichten. Als je van perfecte Instagram-plaatjes houdt, dan kun je die hier zeker schieten.

Wij bezochten de grot met een gids, die ons allerlei interessante dingen over de geschiedenis en de flora en fauna wist te vertellen.

Quadirikiri Cave
De eerste kamer van Quadirikiri Cave

Ontbijten tussen de cactussen van Arikok

Begin je dag goed met een ontbijt van Picnic Aruba. Geloof me, zij zijn echt een ster in het organiseren van picknicks op het eiland. Wij ontbeten in stijl tussen de vogels en de cactussen vlakbij het Bezoekerscentrum van Arikok National Park. Het was misschien wel het beste ontbijt van mijn leven!

picnic Aruba
Picnic Aruba

Praktische informatie voor een zorgeloos avontuur in het Arikok National Park

Een toegangskaartje voor Arikok National Park is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum (San Fuego 70). Voor een toegangskaartje betaal je 11$ per persoon. Jeugd jonger dan 17 jaar heeft gratis toegang tot het park. Voor frequente bezoekers is het ook mogelijk om een jaarkaart te kopen. Deze jaarkaart loont zich al vanaf drie bezoeken. Arikok National Park is geopend van 08.30 tot 16.00 uur. Buiten deze openingstijden kun je alleen te voet of per fiets het park bezoeken.

We maakten een stop voor een heerlijke kokosnoot

Op de top van de Hooiberg

Naast Arikok National Park valt er nog zoveel meer te ontdekken op Aruba. Voor een panoramisch uitzicht over het eiland trotseerden wij de onlangs vernieuwde 650 treden van de Hooiberg. Deze ‘berg’ van 165 meter hoogte en zijn opmerkelijke vorm doet me denken aan een piramide, omdat hij zo abrupt uit het vlakke landschap oprijst. Het is een opvallend herkenningspunt op het eiland.

De Hooiberg
De Hooiberg

Credits: Linda Richter

Zoals vaker op Aruba, begonnen we vroeg aan onze wandeling naar de top. Ik nam er de tijd voor, en dankbaar, want ik schoot een mooi plaatje van een kolibrie. Terwijl ik een cactusbloem wilde fotograferen, dook deze bonte straaljager plotseling in mijn beeld. In mijn gedachte maakte ik een vreugdedansje.

Credits: Linda Richter

Verken het eiland per jeep met Isla Aruba

Om Aruba vanuit een ander perspectief te ervaren, kun je meegaan met een jeeptour met Isla Aruba. Tijdens de tour word je begeleid door een ervaren gids die je alle ins and outs van het eiland kan vertellen. Je doorkruist prachtige uitgestrekte landschappen met een 4×4 voertuig.

Wij bezochten onder andere The California Lighthouse, de vuurtoren van het eiland. The Natural Bridge en de geheime Cave Pool bij Boca Mahos. Er zijn echt zoveel hidden gems te ontdekken op Aruba, en ze zijn allemaal prachtig om te zien. Het leuke van de jeeptour is dat het mega relaxt is, gezellig én avontuurlijk!

Isla Aruba
Isla Aruba

Je thuis weg van thuis

Als je de drukte wilt ontvluchten kun je maar beter geen hotelkamer op Palm Beach boeken – dat gebied staat ook wel bekend als de bruisende hub van Aruba. Als jij, net als ik, liever vertoeft in een wat rustigere omgeving, dan raad ik je aan om buiten Palm Beach op zoek te gaan naar een mooie accommodatie. Wij verbleven in één van de villa’s van At Monchi, genaamd Casa Cadushi. Een grote villa met een reusachtige keuken en een gezellige eettafel waar je met het hele gezin of een bende vrienden heerlijk kunt eten. Uiteraard was de villa van airconditioning voorzien én hadden we ons eigen privézwembad in de tuin. Ik voelde me helemaal in m’n nopjes in die villa, precies wat ik nodig had na een dag vol ontdekkingen op Aruba.

Casa Cadushi – Credits: Linda Richter

Nuttige weetjes voor een reis naar het One Happy Island

Je vraag je wellicht een aantal dingen af als je van plan bent om naar Aruba te reizen. Het eiland ligt tenslotte aan de andere kant van de wereld, dus dat is niet zo gek. Hier wat nuttige weetjes die je hopelijk van pas zullen komen als je eenmaal op de bestemming bent gearriveerd.

  • Aruba is gezegend met een tropisch klimaat en het hele jaar door warme temperaturen. Gemiddeld is het 28 graden Celsius.
  • Het eiland ligt net buiten de orkaangordel, dus als je in het orkaanseizoen (juni t/m november) naar het eiland wilt reizen, hoef je je geen zorgen te maken.
  • De Arubanen spreken doorgaans Nederlands, Papiaments, Engels en Spaans. In het Papiaments begroet je de mensen met bon dia, ayo betekent doei, en dankjewel is masha danki.
  • Het kraanwater op Aruba is schoon en kun je veilig drinken.
  • Je betaalt met de Arubaanse Florin of met de US Dollar. Verder had ik ook geen problemen om met mijn normale pinpas te betalen. Zet ‘m dan wel even op wereld.
  • Eet je graag vegan? Geen probleem voor de Arubanen. Ik heb overal wel meerdere opties op de menukaarten zien staan. Tip! Eduardo’s Hideaway.
  • Het hoogseizoen op Aruba is van 15 december t/m 15 april. Maar de rest van het jaar is het eigenlijk ook perfect en veel rustiger.
  • Van plan om in de zee te duiken? Gebruik dan Reef Proof zonnebrand. Traditionele zonnebrandproducten bevatten namelijk vaak chemische ingrediënten, zoals oxybenzone en octinoxate, die schadelijk zijn voor koraal en andere zeedieren als ze in het water terecht komen. Dit is een serieus probleem aan het worden in de wateren rondom Aruba.
  • Aruba is het beste te bereiken per vliegtuig. Via Skyscanner kun je handig vluchten vergelijken en eventueel ook nog hotels en een auto boeken.
Natural Bridge
Natural Bridge

Last but not least

Geniet van Aruba en verken het eiland volop! Aruba is niet alleen gezegend met prachtige stranden, maar heeft ook een adembenemend landschap, kleurrijke cultuur en warme gastvrijheid van de lokale bevolking. Dus trek eropuit en ontdek het geheim achter de stralende kustlijn van het One Happy Island.

Alvast in Aruba sferen komen? Zet mijn Spotify playlist aan en enjoy:

BestemmingenLandenMidden- en Zuid-AmerikaNationale ParkenNatuurgebiedenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.