Vijf redenen waarom duiken één van de mooiste sporten is

door

Duiken willen veel mensen doen, en diegene die hun brevet hebben behaald snappen waarom. Je stapt een unieke wereld in waar je pure rust kan vinden en je de natuur van dichtbij kan bewonderen. Ik duik al meer dan 10 jaar en ik blijf erbij, duiken is de mooiste sport ooit. 

1. A whole new world

Duiken is niet enkel door een dun kabel-achtig ding ademen en wat peddelen. Nee hoor, je komt terecht in een prachtige, nieuwe wereld. Je zweeft (ja, dat gevoel krijg je echt) langs jarenoude gestrande boten die je meenemen voor een reis door de tijd of je passeert immense koraalriffen die je alle kleuren van de regenboog doen ontdekken. Telkens als je je klaar maakt voor een nieuwe duik, krijg je vlinders in je buik en denk je: ‘wat ga ik nu allemaal tegenkomen?’

2. Ontdek onderwater planten en dieren

We weten allemaal dat er clownvissen en haaien in de oceaan rondzwemmen, maar heb jij al gehoord van een Nembrotha kubaryana of een redspotted blenny? Dat zijn maar twee van de talrijke dieren dat je kan tegenkomen tijdens het duiken. Je ziet ze niet alleen, je leert er ook over. Tijdens het duiken kan je observeren hoe ze bewegen in hun omgeving en hoe ze met elkaar omgaan. Leven ze in groep, of kiezen ze juist om alleen te blijven? 

Hoe de dieren zich gedragen, hangt ook af van het tijdstip. Dat is eigenlijk nog een extra reden waarom duiken de mooiste sport is. Als je ’s nachts gaat duiken (ja, dat doen we ook!) kan je iets heel speciaals zien bij papegaaivissen. Deze gaat, voor hij gaat slapen, een slijmbal rondom hem vormen. Zo kunnen vijanden hem niet ruiken en vreten de parasieten hem niet op. Vet, toch? 

3. Gebruik je brein 

Duiken is een intense sport, zowel fysiek als mentaal. Aan elk level dat je wilt volbrengen, hangt een stevige hoop theorie boven je hoofd. Je leert hoe je eerste hulp moet toedienen, hoe je onderwater met een kompas moet werken en een heleboel chemie, fysica en biologie. Je leert ook hoe je de leiding moet nemen, hoe je respectvol moet omgaan met de onderwaterwereld en hoe je gasten moet ontvangen. Het is ontzettend boeiend en blijft een challenge, hoe ver je je er ook in wilt verdiepen. 

4. Reis er de wereld mee rond

Je kan in elke uithoek van de wereld duiken. Of je nu in de tropische wateren van Frans Polynesië wilt duiken, of in de uitdagende Put van Ekeren. Alles kan, maar ik kies toch voor die eerste… Ga jij de uitdaging aan? Kies dan maar voor een goede wetsuit. Waar je ook op reis gaat, er zal altijd wel een plek zijn waar je gaat kunnen duiken. 

duiken
Picture by JHunderwaterphoto via Bigstock 

5. De duikwereld is extreem vriendelijk 

Iedereen in de duikwereld is enorm vriendelijk. We leren nieuwelingen graag dingen bij en die blik als ze voor het eerst terug boven water komen is gewoon ge-wel-dig. Het is tenslotte een geweldige sport dat we graag met de wereld willen delen. Loop je toch tegen een iets strengere instructeur? Probeer dan gewoon te begrijpen dat niet iedereen even veel respect toont voor de onderwaterwereld. Het is onze grootste en mooiste speeltuin en we willen hem beschermen at all costs, maar soms moet dit met hand en tand uitgelegd worden. 

Extra: een prachtig plaatje 

Voor de liefhebbers van fotografie is de onderwaterwereld ook een pareltje. Je komt er prachtige kleuren tegen, unieke rotsformaties of spookachtige taferelen. Onderwaterfotografie is niet het makkelijkste en je hebt aangepaste uitrusting nodig, maar je kan er wel vette beelden van krijgen. Je kan ook minder extreem gaan en voor een kleinere camera opteren. Probeer jij het eens? 

TheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.