Bern combineert het mooiste van de stad met epische Zwitserse natuur

door

De Zwitserse stad Bern en het gelijknamige kanton is dé absolute must-visit voor de outdoor-citytrip liefhebber. Het bruisende hart van de Alpen is van alle markten thuis en geeft je een berg-stad-ervaring die je vrijwel nergens anders vindt. Zo kan je de bruisende stad Bern bezoeken voor de mooiste cultuur, restaurantjes en barren. Vervolgens sta je binnen no-time tussen de gigantische bergen en prachtige meren en kan je beginnen aan jouw ultieme outdoor avontuur. En om er te komen stap je gewoon in de rechtstreekse treinverbinding vanuit Nederland. Ruim zes uurtjes later kom je compleet relaxed aan en maak je gebruik van het beste openbaar vervoer in de wereld. We geven je de mooiste en leukste tips van Bern en de Bern Regio, zodat het met stip op nummer één van jouw travel-bucketlist komt.

Foto ©: Made in Bern / David Birri

Bern

Het letterlijke epicentrum van de Bern Regio, is de hoofdstad Bern. Of zoals de Zwitsers het zelf noemen, de Bondsstad van het kanton Bern en van geheel Zwitserland. De vijfde stad van Zwitserland heeft ongeveer 150.000 inwoners, maar is net zo bruisend en voelt hetzelfde aan als een hippe metropool. De oude binnenstad is onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst en daardoor waan je je elk moment in een buitenmuseum. Naast de fantastische cultuur zoals musea, theaters, parken en kastelen, bruist Bern van energie.

In Bern is hip en duurzaam de standaard

De inwoners uit Bern zijn modest, ze zullen dus niet snel op de borst slaan over hoe tof de stad eigenlijk is. Maar zodra je iets langer met ze praat, kom je erachter hoeveel hidden gems Bern kent. Een absolute must-do is een duik in de plaatselijke rivier de Aare. Neem je zwemband mee, want dan drijf je vanaf het beginpunt naar het fantastische stadsstrand. Of pak een sup, kano, raft of zelfs een surfboard. Door de gehele stad kan je super easy (elektrische) fietsen huren, genaamd Publibike. Zo kan je vanaf jouw accommodatie een fiets pakken, lekker shoppen in de fantastische boetiekjes in het centrum, op een andere plek weer een andere fiets pakken en de stad verder ontdekken. En vergeet niet om de dag af te sluiten met een Zwitserse wijn of een heerlijke lokaal gebrouwen biertje.

Zwemmen in de rivier Aare. Foto ©: Zwitserland Toerisme / Ico Scholz

Bern is de craft bier hoofdstad van Zwitserland

In Bern moet je jouw dag dus zeker afsluiten met een lokaal craft biertje. Vrijwel iedereen brouwt hier eigen biertjes. Dat blijkt wel uit de ongeveer 180 brouwerijen en microbreweries die de stad telt. Ze noemen Bern niet voor niets de bierhoofdstad van Zwitserland. Ga dus op pad door de bierhoofdstad en doe de Bernese Beer Tour, bezoek de beste biercafé’s, brouw zelf een biertje of doe een heerlijke kroegentocht. Hop, hop, naar Bern!

Biertje! Foto ©: Bern Welcome / Tanja Kurt

Epische kajaktochten

De Zwitserse regio Bern kenmerkt zich naast de stad Bern door bergen, water en natuur. En hoe kan je de lokale natuur nu beter ontdekken, dan door een fantastische kajaktocht te maken? Ga alleen of met een gids over de Brienzersee, peddel naar de fantastische Giessbach-waterval of geniet gewoon even van het alleen zijn op het water. Je laat letterlijk jouw zorgen aan de kant. De zorgen over de natuur kan je overigens nog meer loslaten, want de wetsuits die je kan huren bij de Hightide Kayak School zijn milieuvriendelijk en olievrij.

Kayakken. Foto ©: Zwitserland Toerisme

De mooiste loopbrug van Zwitserland

De Gäggersteg loopbrug wordt gezien als een van de mooiste loopbruggen van Zwitserland. Niet gek ook, want de Gäggersteg loopbrug loopt dwars door het Natuurpark Gantrisch. Dit fantastische wandelpad loopt tussen de bomen en de bossen door. Zo ben je de ene keer aan de voet van de boom, terwijl je op het andere moment ver boven de boomtoppen uit komt. In het wilde bos word je misschien wel getrakteerd op wilde dieren, terwijl je boven de bomen een fantastisch uitzicht hebt op de Gantrische bergketen. De echte hikers knopen er bijvoorbeeld nog de Gantrisch Panoramaweg aan vast. Zo heb je een 21 kilometer lange panorama trail die je een fantastisch kijkje geeft in de Bern regio.

Foto ©: Naturpark Gantrisch / René Michel

Het ruige en fascinerende Grimselwelt

Grimselwelt is het schoolvoorbeeld in de Alpen van duurzaamheid in combinatie met natuurbehoud. Sinds 1924 staat er een waterkrachtcentrale, die in de loop der jaren is uitgebreid naar 13 krachtcentrales en volledige infrastructuur. Misschien klinkt het niet heel sexy, maar het voorziet in Zwitserland meer dan 1 miljoen mensen van stroom. En het mooie is dat de natuur volledig is behouden. Zo kan je fantastische hikes maken over de bergpaden en hangbruggen en zelfs overnachten in prachtige en stijlvolle hotels.

Foto: Jungfrau Region / David Birri

Ontdek het dak van de Bern Regio in de Jungfrauregio

Bij het horen van Jungfrau gaat het hart van menig bergliefhebber sneller kloppen. Niet gek ook, want bij het zien van de Eiger, Mönch en Jungfrau weet je dat je echt in de bergen bent. En bij echte bergen, horen echte bergdorpen. Nooit echt stilgestaan bij een bergdorp en het leven in zo’n dorp? Dan is een dorpsrondleiding in de Jungfrauregio echt iets voor jou. Je krijgt zo de lokale cultuur, geschiedenis en toffe gebeurtenissen. Zo is de James Bond-film ‘On Her Majesty’s Secret Service‘ opgenomen in de Jungfrauregio, is het de locatie van The Final Problem (Sherlock Holmes) én is het de geboorteplaats van de meringue. Ben je geïnteresseerd in de traditie en geschiedenis van Alpenherders, dan moet je absoluut naar Habkern bij Interlaken. Volg dan meteen een workshop tot het maken van een Alpenhoorn. Volledig met de hand en met hout uit de regio.

De meest bijzondere verblijfsplekken in de Bern regio

Een fantastische overnachting maakt een vakantie helemaal af. En daarom wil je uiteraard op een bijzondere plek slapen, maar zeker ook eten en drinken. Maak bijvoorbeeld een hike naar de Heubühlen Alp. In de zomer leeft het boerengezin hier en voorziet alle gasten van heerlijke zelfgemaakte producten. Voor duurzaam, uniek en fantastisch overnachten ben je in de Bern regio aan het juiste adres. Wat dacht je van de Ecocapsule Guttannen, waarin je volledig zelfvoorzienend bent. Je hoeft alleen nog maar wat te eten en drinken te kopen bij de lokale ondernemers. Andere tips zijn Hotel Kirchbühl, Hotel Belvedere Grindelwald, Chalet Schwarzwaldalp, Jeugdherberg Interlaken, Jeugdherberg Bern, Sorell Hotel Arabelle of Hotel Seepark Thun. Genoeg te kiezen dus. Wist je overigens dat een overnachting in een jeugdherberg ruim 10 keer duurzamer is dan in een vijfsterrenhotel?

Helemaal de Zwitserse smaak te pakken en wil je meer ontdekken over duurzaam reizen naar Zwitserland? Check dan onze speciale duurzaam reizen naar Zwitserland pagina en ontdek alle highlights van andere Zwitserse regio’s!

ActiviteitAlpenBergenEuropaInspiratieTheOutdoors.nlZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel