10 beste boeken over de onderwaterwereld | Zee Zondag

door

De oceaan kan ontzettend fascinerend zijn, maar soms oh zo moeilijk te begrijpen. Deze boeken leggen de onderwaterwereld uit, allemaal op een andere manier. Wil je adembenemende illustraties zien? Of juist heel wetenschappelijke info te weten komen? Voor ieder wat wils. 

De onderwaterwereld boeken in het kort

Als je even online zoekt naar ‘boeken oceaan’ kom je honderden boeken tegen, maar welke zijn nu echt de moeite waard? We lijsten ze even op:

  1. Het geheime leven van de oceaan
  2. Dieren van de zee
  3. The Reef: A Passionate History
  4. The Life and Love of the Sea
  5. The Secret Life of Lobsters
  6. 100 Dives of a Lifetime
  7. Emperors of the Deep
  8. Smart About Sharks
  9. De blauwe planeet II
  10. What you should know about sharks 

Een woordje uitleg

Het geheime leven van de oceaan

Dit is en zal ook mijn number one blijven. Dit kleine boekje, genaamd Het geheime leven van de oceaan, is een hele cursus mariene biologie samengepropt. Auteur Frauke Bagusche is marine biologe en geeft lezingen over plastic in de oceaan, het effect van de opwarming van de aarde op het ecosysteem en overbevissing. Het geheime leven van de oceaan is een enorm interessant boek dat elk aspect van de zee bespreekt. Frauke begint haar boek met een uitleg over plankton en gaat zo de de ladder omhoog tot ze uiteindelijk bij de megafauna komt. 

Elk onderdeel van de onderwaterwereld is belangrijk, dat maakt Frauke duidelijk door de correlatie tussen elk organisme te tonen. Het boek is leuk en vlot geschreven met de nodige humor om de harde wetenschappelijke praat wat lichter te maken. Nog een pluspunt, ze schrijft uit eigen ervaringen. Je wordt meegenomen in haar verhalen toen ze in de Malediven was en toont ook gepaste afbeeldingen.

Dieren van de zee

Het boek Dieren van de zee is perfect voor wie uitzonderlijk mooie plaatjes wilt zien, en toch iets wil bijleren. Auteur Loveday Trininck heeft een samenstelling gemaakt van unieke illustraties van elk dier onder water. Ontdek de pracht van neteldieren en anemonen terwijl jij en je kids nog iets bijleren. 

The Reef: A Passionate History

Historicus Iain McCalman legt 200 jaar geschiedenis vast in het prachtige boek The Reef: A Passionate History. Wat is de relatie tussen de mens en dit bizarre organisme? Aan de hand van persoonlijke verhalen van twintig mensen neemt McCalman je mee op een reis door het labyrint van riffen, eilanden en scholen die het bedreigde Werelderfgoed van het rif vormen.

boeken onderwaterwereld
Foto door Jeremy Bishop via Pexels

The Life and Love of the Sea

Dit boek, The Life and Love of the Sea, toont de prachtige onderwaterwereld door geweldige fotografie. Werken van ’s werelds bekendste zee- en natuurfotografen tonen hoe zacht, krachtig, divers, uniek de zee wel niet is. Je wordt meegenomen van rotsachtige kustlijnen naar kleurrijke koraalriffen naar immense golven. Dit boek is voor jong en oud, met prachtige beelden maar ook een interessante uitleg over hoe de mens gelinkt is aan het grootste ecosysteem. 

The Secret Life of Lobsters

The Secret Life of Lobsters is niet zomaar wat pagina’s over kreeften. Nee hoor, het is geschreven in drie verschillende opzichten. We kijken naar de dieren vanuit het oogpunt van marinebiologen, vissers en de kreeften zelf. Het is een sociaal, economisch en biologisch portret van de schaaldieren. Het is een interessant en gewoonweg leuk boek. 

100 Dives of a Lifetime

Eén van de vele redenen waarom duiken een geweldige sport is, is omdat je er de wereld rond mee kan reizen. Dit boek, 100 Dives of a Lifetime, neemt je mee op deze reis. We gaan van Mexico naar Mirconesië, van de Bahama’s naar de Pacific. National Geographic toont prachtige beelden, tips van experts en geheime reistips. Dit boek staat vol majestueuze duiken om ooit in je leven eens gezien te hebben. Vul jij jouw bucketlist ook aan? 

boeken

De blauwe planeet II

Vele onder ons zullen nog Blue Planet van 2001 kennen. Ondertussen is er een tweede docu-serie gekomen en dit boek, De blauwe planeet II. Bewonder ultra-HD foto’s en zelfs zichten vanop de rug van orka’s. Met een voorwoord van Sir David Attenborough is het boek compleet. Hij presenteert ook de hele serie, de kers op de taart. 

Emperors of the Deep

Goed, nu gaan we over naar mijn grootste passie: haaien. Het zo’n prachtige wezens die vaak in een verkeerd daglicht worden gezet. Haaiensoorten leven al zo’n 450 miljoen jaar, maar hoeveel weten we er nu echt over? Gebaseerd op het laatste wetenschappelijk onderzoek ontdekken we de wereld van de haaien in ‘Emperors of the Deep’. Ga de oceanen rond, leer over haaien in elke uithoek van de wereld en kom face to face met de gevolgen van de visserij op de haaienpopulaties. 

Smart About Sharks

De angst voor haaien begint vaak op jonge leeftijd. Jonge lezers kunnen ook ontdekken hoe interessant, majestueus en onbegrepen haaien zijn. Dit kunnen ze dankzij dit boek, Smart About Sharks van Owen Davey. De uitleg over de haaien gaat gepaard met prachtige illustraties en is een perfect toevoeging in elke kinderbibliotheek. Het is een goed boek om de interesse mee op te wekken, aangezien het maar 37 pagina’s zijn. Snakken we naar meer? Opteer dan voor één van de andere negen boeken in de serie.  

Picture by Daniel Lamborn via Bigstock

What you should know about sharks

Je weet wat ze zeggen: save the best for last. Dit boek, What you should know about sharks, is geschreven door Ocean Ramsey, of ook wel shark whisperer genaamd. Ramsey is auteur, natuurbeschermer, wetenschapper, ondernemer, model, ontwerper, freediver, duikinstructeur, non-profit oprichter, spreker, veiligheidsfunctionaris, surfer, wereldreiziger en meer. In het kort: een echte power woman. Ze werkt dagelijks zij aan zij met elke soort haai en heeft er een band mee als niemand ooit tevoren. Bewonder het zelf op haar Instagram.

Ze heeft al haar kennis in een boek gestoken en legt de taal van haaien uit, hun sociaal gedrag, menselijke interacties en informatie die weleens levens kan redden. Een must voor wie geïnteresseerd is in haaien, wil gaan duiken of freediven met haaien of gewoon een teen in het water wilt steken. 

EntertainmentTheOutdoors.nlToplijstenWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.