Credits: Sen van Wessel

Op jacht naar de Big Five van NP Hoge Veluwe

door

Op jacht naar de Big Five van Nationaal Park Hoge Veluwe? Fotojacht bedoelen we natuurlijk! De dieren zijn even moeilijk te spotten als de Big Five van Afrika: het wilde zwijn, de ree, het edelhert, de moeflon en de wolf. Je moet geduld en geluk hebben om ze alle vijf te vinden, maar als het niet lukt heb je sowieso toch een mooie dag in de natuur.

Big five

De term “Big Five” is bedacht door jagers in Afrika in de 19e eeuw. De leeuw, het luipaard, de neushoorn, de buffel en de olifant: het zijn de meest iconische, grootste, gevaarlijkste, en ook meest moeilijke dieren in Afrika om op te jagen. Maar dat jagen vinden we nu natuurlijk helemaal niet meer tof. Dus nu zijn het de vijf meest indrukwekkende dieren waar je als toerist op safari in Afrika een plaatje van wil “schieten”. En da’s wel tof natuurlijk.

Nationaal Park Hoge Veluwe 

Waarschijnlijk het bekendste nationale park van ons land: de Hoge Veluwe. Je kunt hier op zoek gaan naar de Big Five van het park. Geen reis naar Afrika nodig, gewoon in ons eigen land op jacht. Ik zet ze alle vijf voor je op een rijtje: het wild zwijn, de moeflon, de ree, het edelhert en de wolf. Om je kansen op een succesvolle fotojacht te vergoten: zorg dat je niet opvalt, sta stil (liefst tegen de wind in) en maak geen geluid, en ga heel vroeg of in schemertijd op pad. Vergeet je verrekijker niet. Denk eraan dat het park (helaas) niet vrij toegankelijk is, en je voor sluitingstijd weer vertrokken moet zijn. En tenslotte: het blijven wilde dieren. Supergaaf als je ze spot natuurlijk, maar laat ze verder vooral hun eigen gang gaan.

Wild zwijn

Het wild zwijn laat zich overdag niet snel zien, maar de wroetsporen zie je wel overal in het bos. Ze hebben een goede neus en zoeken in de grond naar alles wat eetbaar is, zoals eikels, wortels, kevers en larven. Een schattig weetje: de wilde biggetjes worden ‘pyjama’s’ genoemd, omdat ze eruit zien als een stel kinderen in pyjama’s met gele strepen.

Credits: NP Hoge Veluwe

Moeflon

De moeflon is een haarschaap, een wild schaap met haar in plaats van wol. De mannetjes hebben mooie gedraaide hoorns. Er leven twee kuddes op de Hoge Veluwe. Ze hebben een nuttige functie: ze eten gras zodat de heide niet dichtgroeit. 

Credits: NP Hoge Veluwe

Ree en Edelhert 

Misschien een beetje dom, maar ik vind het altijd moeilijk om ree en edelhert uit elkaar te houden. Wellicht vind jij dat ook, dus ik leg het nog eens uit. Reeën zijn wat kleiner en eleganter dan edelherten. Bij mannetjes is het onderscheid makkelijk: een ree heeft een klein kort gewei, een edelhert heeft een groot vertakt gewei. Bij de vrouwtjes moet je op hun kont letten (tja..): een ree heeft een wit achterwerk zonder staart, een edelhert (een hinde in dit geval) heeft een witte buik en wit achterwerk met een kort staartje. 

Wolf

Sinds kort is de wolf terug in Nederland en is ook gesignaleerd in NP Hoge Veluwe. De parkbeheerders zijn daar overigens niet heel blij mee, omdat de wolf jaagt op de overige ‘big four’. Zij zien liever de vos of marter als ‘vijfde’ in de rij. De wolf is heel schuw, dus de kans dat het je lukt om ‘m op de foto te krijgen is ontzettend klein. 

En als je niets spot?

Mocht je nou de pech hebben om geen enkel wild dier te spotten, zoals ik, dan niet getreurd. Want NP Hoge Veluwe is sowieso supermooi om een tijd in rond te zwerven. Bos, hei en zandverstuivingen wisselen elkaar af. Als je uitgewandeld bent, neem je zo een gratis witte fiets om weer terug te keren naar het beginpunt.

Om wild te spotten moet je geduld hebben. Hou jij dat al snel voor gezien, dan zijn er ook andere leuke dingen om te doen in het park. Voor kunst en cultuur ga je naar het Kröller-Müller museum of de beeldentuin, Museonder of jachthuis Sint Hubertus, en voor een hapje en drankje zijn er een restaurant en twee theehuizen.

Nationaal Park Hoge Veluwe
EuropaFotografieNationale ParkenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.