De bloesem is weer in bloei, waar kun je ze het beste spotten?

door

Het is weer zover, de prachtige kersenbloesem in Nederland staat weer in bloei. Een klein beetje Japan feeling in Nederland én een uniek zicht. Het hoeft namelijk maar eventjes hard te gaan stormen en alle bloesemblaadjes dwarrelen als confetti op de grond. Snel op pad dus. De bloesem bloeit zo’n twee à drie weken in maart en april. Waar je de mooiste bloesem kunt vinden? Wij zetten het voor je op een rij.

Waar vind je bloesem in Nederland?

Waarschijnlijk heb je afgelopen dagen al prachtige foto’s langs zien komen van de kersenbloesem die weer in bloei staat. Deze prachtige roze bloesem is erg uniek om te zien en doet soms een beetje aan Japan denken. Maar op tal van plekken in Nederland vind je ook andere soort bloesem: namelijk de bloesem die van appels, peren of andere fruitbomen bloeit. Op veel plekken kun je losse bloesembomen bewonderen, maar sommige plekken staan bekend om de vele hoeveelheid bomen bij elkaar, echte hotspots dus. Nu al zin om op pad te gaan? Je kunt ook kiezen voor een bloesemtocht.

Hoe groeit bloesem en waarom bloeit het zo kort?

Bloesem is de verzamelnaam voor de bloemen die groeien aan fruitbomen, zoals appel-, peren-, en kersenbomen. De groei van bloesem begint met de ontwikkeling van de knoppen in de herfst. De knoppen bevatten al kleine bloemknoppen voor het volgende jaar. In de winter gaan de bomen in rust en blijven de knoppen gesloten.

In het voorjaar, als de temperatuur stijgt en de dagen langer worden, ontwaakt de boom uit zijn rustperiode en beginnen de knoppen te groeien. Eerst groeien er bladeren uit de knoppen, en daarna groeien de bloemknoppen uit tot bloesem. Bloesem groeit dus op de takken van de fruitboom.

Credits: Kat von Wood – Unsplash

Als de bloesem bestoven wordt, kan er een vrucht ontstaan. Dit gebeurt doordat de eitjes in de stampers bevrucht worden door het stuifmeel. Na de bloei vallen de bloesems van de boom en groeien de vruchten verder uit tot appels, peren, kersen of andere fruitsoorten. Vandaar dat je de bloesem maar een korte periode kunt bewonderen.

Kersenbloesem overload in het Amsterdamse bos

Als er een plek bekend is voor de bloesempark in Amsterdam. Hier vind je echt een prachtige hoeveelheid bomen bij elkaar die allemaal tegelijk in bloei komen. Prachtige plaatjes gegarandeerd dus… al moet je de plek wel met veel mensen delen. Het beste bezoek je deze plek dus op een rustig moment overdag doordeweeks. Dit mooie bloesempark vind je in het Amsterdamse bos, een fijne plek dus ook voor een wat langere wandeling.

Credits: AJ – Unsplash

Prachtige fruit bloesem in de Betuwe

De Betuwe staat bekend om zijn fruitboomgaarden, waaronder appel- en perenbomen, maar ook kersenbloesems. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld door de fruitboomgaarden, zoals de Bloesemtocht in Geldermalsen. Ook vind je hier wandelroutes die je met het OV kunt bereiken vanuit Geldermalsen, onder andere over de appeldijk, een echte bloesemparel. Liever sneller door de bloesem op pad? Dan is de bloesemrun op 14 april misschien iets voor jou.

Over de Limburgse heuvels

Ook in Limburg kun je mooie bloesem spotten. Wandelen door de heuvels van Zuid-Limburg in het voorjaar geeft uitzicht op bloesems, zowel fruitbomen als wilde bomen. Bij Eijsden vind je de meeste bloesem. Ook een tof moment om de Dutch Mountain Trail te lopen.

Bloesem spotten in Zeeland

In Zeeland wordt veel fruit geteeld wat ook betekent dat je er een grote hoeveelheid bloesem kunt vinden. Vooral rond Kapelle en Wemeldinge kun je hier je hart ophalen als bloesemfan. Heerlijk in combinatie met een lange wandeltocht langs de dijk of over als je iets anders wilt zien dan strand. Ben je ook nog een echte oesterfan? Dan rijdt je op de terugweg langs Yerseke, de plek waar verse oesters zo voor je uit het water worden gevist.

Credits: Rogier Schutte – Unsplash

EuropaEventkalenderHikingNatuurverschijnselenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.