Het seizoen voor oesters rapen in Nederland is begonnen

door


Yes, je hoort het goed. Het oester raapseizoen is begonnen in Nederland. Je hebt nu de mogelijkheid om je eigen maaltje bij elkaar te rapen. Er worden tegenwoordig op steeds meer plekken veel meer oesters geraapt. Denk bijvoorbeeld aan Zeeland, de Waddeneilanden of de provincie Groningen. En niet gek ook, aangezien dit perfect aansluit bij de huidige tijd. We worden ons namelijk steeds meer bewust van de massale milieuonvriendelijke productie van voedsel. We willen graag weten waar ons eten vandaan komt en kiezen steeds vaker voor vers, lokaal en biologisch. Dan is het toch heerlijk om ze zelf, in de buitenlucht, van het strand te kunnen rapen? Wij vertellen jou in dit artikel alles wat je moet weten over het rapen van oesters.

Alles wat je moet weten over oesters rapen

Wat moet je aantrekken als je oesters gaat rapen? Tijdens het rapen kun je het beste regenlaarzen en werkhandschoenen dragen. Veel mensen die al vaker oesters geraapt hebben nemen ook een mandje en een schroevendraaier mee. De verzamelde oesters stoppen ze in de mand en de schroevendraaier helpt bij het loshalen van de vastgegroeide oesters aan rotsen. Sommigen nemen zelfs een mesje mee. Hiermee kan je de oester gelijk openen en opeten, mocht je trek hebben gekregen van al dat rapen. Let wel goed op dat de oester die je wilt eten geen nare geurtjes heeft. Een goede oester hoor je namelijk niet te ruiken. Je moet de oesters wel binnen 24 uur opeten. Je kan ze namelijk niet langer dan een dag bewaren.

oesters rapen
Photo by Charlotte Coneybeer

Regels in Nederland

Hoelang duurt het oesterseizoen? Het duurt ongeveer van september tot april. Wanneer je oesters gaat rapen in Nederland gelden er een aantal regels waar je je aan hoort te houden. Zo mag je tot 10 kilogram aan oesters per persoon per keer meenemen. Deze mag je niet doorverkopen en zijn dus alleen bedoeld voor eigen gebruik. Ook mag je niet over de bodem schrapen of in de bodem roeren of scheppen. Je mag tevens niet op het slik komen, ook niet om naar de oesterbanken te lopen. Verder mag je geen wier of planten beschadigen tijdens het rapen en als een stuk strand is afgezet, mag je er natuurlijk ook geen oesters rapen.

Oesters pluk je bij laagwater. Check dus altijd even de getijden voordat je op pad gaat. Oesterbanken zijn via Google Earth goed te herkennen als de ‘donkere vlekken’ langs het strand.

oesters rapen
Photo by Yukiko Kanada

Waar mag je oesters rapen?

De plekken waar je oesters kunt rapen, zijn vaak goed te vinden via de websites van natuurparken en/of andere lokale (natuur-)organisaties, zoals bijvoorbeeld de wildplukwijzer. Hieronder vertellen wij over 8 bekende en minder bekende plekken in Nederland waar jij, gewapend met je emmertje en schroevendraaier, goed oesters kunt rapen. Deze is samengesteld door Holidu.

oesters rapen
Photo by Jan-Willem van Braak

De Oesterdam in Zeeland

De provincie Zeeland is één van de Nederlandse provincies met een lange kustlijn en vele stranden, zowel aan de Noordzee als aan de Oosterschelde. Het is een provincie waar over het algemeen veel vis, schelp- en schaaldieren gevangen en gekweekt worden, zoals bijvoorbeeld de Zeeuwse mosselen. Daarnaast liggen aan de Oosterschelde meerdere goede plekken om oesters te plukken, waaronder de Oesterdam. Dit is een dam in de Oosterschelde die tussen Tholen en Zuid-Beveland loopt. De oesterdam is niet alleen de beste plek om oesters te rapen, het is ook nog eens een ideale plek om te duiken. Mocht je in de buurt willen overnachten, dan vindt hier accommodaties in de buurt van de Oesterdam.

oesters rapen
Photo by Martijn Hendrikx

Yerseke in Zeeland

Het Zeeuwse Yerseke staat ook wel bekend als de ‘oesterhoofdstad’ en kan dus absoluut niet missen in dit rijtje. Yerseke is van oorsprong een echt vissersdorp. Niet echt een verrassing, aangezien het direct aan de Oosterschelde ligt. Langs het strand vind je onwijs veel oesterbanken waar je legaal oesters mag plukken. Mocht je in de buurt willen overnachten, dan vind je hier accommodaties in de buurt van Yerseke.

oesters rapen
Photo by Paul Einerhand

Wilhelminadorp in Zeeland

Wilhelminadorp is ook een plek in Zeeland die bekend staat om het rapen van oesters. Het ligt in de gemeente Goes en heeft zo’n 745 inwoners. Het dorp ligt aan het kanaal van Goes dat uitmondt in de Oosterschelde, wat verklaart waarom je hier goede kans maakt om oesters te vinden. Wanneer je de Westhavendijk of de Oosthavendijk afloopt naar het Goese Sas kan je gelijk beginnen met plukken en rapen. Ook op het strand rondom restaurant Katseveer vind je volop oesters. Verder kan je ze natuurlijk ook altijd bestellen via de menukaart. Mocht je in de buurt willen overnachten, dan vind je hier accommodaties in de buurt van Wilhelminadorp.

Photo by Bruce Chapman 

Scheldeoord in Zeeland

De laatste Zeeuwse bestemming in dit rijtje is Scheldeoord. In tegenstelling tot de vorige 3 bestemmingen in Zeeland, bevindt Scheldeoord zich niet aan de Ooster- maar aan de Westerschelde. Ook hier kun je op het strand volop oesters rapen en genieten van een natuurlijke, gezonde maaltijd die je ook nog eens zelf bij elkaar gezocht hebt. Mocht je in de buurt willen overnachten, dan vind je hier accommodaties in de buurt van Scheldeoord.

Photo by Hilbert Simonse 

De Mokbaai in Texel

De Mok of Mokbaai is een baai in het zuiden van Texel, waar je aankomt met de boot vanuit Den Helder. Het water in de baai is beschut en ondiep. Hierdoor is het een perfect leefgebied voor schelpdieren zoals de mossel en de oester. Tot 1990 vond je er voornamelijk mosselen, maar in 1990 werd de Japanse oester in dit gebied geïntroduceerd. Zeeuwen noemen de Japanse Oester ook wel ‘Creuse’. Sindsdien is dit een perfecte plek om oesters te rapen. Mocht je in de buurt willen overnachten, dan vind je hier accommodaties in de buurt van de Mokbaai.

oesters rapen
Photo by Koen van Engelen

De Cocksdorp in Texel

Op het noordelijkste puntje van Texel vind je De Cocksdorp. Dit is een dorp met ongeveer 1.185 inwoners. Rondom De Cocksdorp kun je heel goed oesters rapen. Denk bijvoorbeeld aan de Lancasterdijk. Hier startten tevens enkele lokale oestertours. Enkele lokale oestertours starten ook vanaf deze plek. Als je er toch bent, wil je misschien wel een van de Texelse recepten met oesters proberen: oesters gegratineerd met Texels bier. Mocht je in de buurt willen overnachten, dan vind je hier accommodaties in de buurt van De Cocksdorp.

Photo by Joppe Spaa

Waddendijk bij Oost-Vlieland in Vlieland

Niet alleen op Texel is het mogelijk om oesters te rapen, ook op Vlieland kun je je eigen maaltje bij elkaar zoeken. De beste raapplek op het eiland waar wild plukken toegestaan is, is de Waddendijk ten zuiden van het dorp Oost-Vlieland. Op die manier kan je wadlopen en oesters rapen tegelijk. Mocht je in de buurt willen overnachten, dan vind je hier accommodaties in de buurt van Oost-Vlieland.

Photo by henriette valkema 

Lauwersoog in Groningen

Zeeland en de Waddeneilanden zijn waarschijnlijk dé plekken die gelijk in je opkomen wanneer je denkt aan oesters rapen. Desondanks is de provincie Groningen ook een ideale plek voor het rapen van oesters. Je kunt dit het beste doen in Lauwersoog. Aan de Zeedijk vind je een goede wildplukplek voor oesters. Hier vertrekt tevens de veerboot naar Schiermonnikoog. Mocht je in de buurt willen overnachten, dan vind je hier accommodaties in de buurt van Lauwersoog.

Photo by Clyde Gravenberch

Heb jij al oesters geraapt? Of heb je misschien nog aanvullende tips voor het rapen van oesters? Laat het ons vooral weten door een reactie achter te laten!

Wil je graag lezen over de mooiste, beste en leukste stranden van Nederland? Klik dan hier.

ActiviteitEuropaNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.