frank denney- Unsplash

De Blue-lagoon in IJsland, alle ins en outs

door


De Blue Lagoon, oftewel “Bláa lónið” in het IJslands, is een van de meest iconische en populaire bestemmingen in IJsland. Gelegen vlakbij Reyjavik en in het hart van het vulkanische landschap, is de Blue lagoon met haar helder blauwe water een echte trekpleister voor toeristen. Een plek waar de kracht van de natuurlijke elementen en de ontspanning van een luxe spa samenkomen.

Wat is de Blue Lagoon?

De Blue Lagoon is een geothermisch meer dat wordt gevoed door water uit de nabijgelegen Svartsengi-geothermische centrale. IJsland is door zijn ligging een vulkanisch actief eiland, waardoor het water van lagoons wordt opgewarmd. Het hete water stroomt door poreuze lavaformaties, waardoor het water op verschillende plekken een heerlijke temperatuur krijgt. Bijzonder aan de Blue lagoon is de helder blauwwitte kleur die het water heeft, een prachtig zicht tijdens je badder sessie.

Spa ervaring in de Blue Lagoon

Waar de meeste bezoekers voor komen is behalve het prachtige uitzicht de spaervaring die je hier kunt boeken. Het is met het gure weer in IJsland heerlijk ontspannen in dit warme water. Je kunt genieten van een rustige duik in het warme, mineraalrijke water, dat wordt verondersteld heilzame eigenschappen te hebben voor de huid en het lichaam. Het hoge silica-gehalte van het water heeft een gunstig effect op de huid en staat bekend om zijn kalmerende en hydraterende eigenschappen. Ook kun je een gezichtsmasker bij je entree kopen, voor de full-experience. Het enige wat juist uitdroogt van het water van de Blue Lagoon is je haar, voor lang haar is het dus aan te raden niet te lang onder water te blijven en het goed te verzorgen.

Wat kun je verwachten tijdens je bezoek?

Je bezoek aan de Blue Lagoon lijkt in zekere zin erg aan een spa-bezoek in Nederland. Je kunt je in de kleedkamers omkleden naar badkleding en je spullen in lockers opbergen. Vervolgens is het wel een kwestie van even diep ademhalen, de buitentemperatuur kan namelijk erg fris zijn. Gelukkig is het water van de lagoon heerlijk warm en ontspan je snel zodra je onder water bent.

Wanneer kun je de Blue Lagoon bezoeken?

De Blue Lagoon is het hele jaar door geopend. In de winter is het een magische plek omringd door sneeuw en noorderlicht, terwijl in de zomer het lange daglicht de lagune een bijna betoverend karakter geeft. Wil je de lagoon bezoeken, dan wordt aanbevolen om vooraf te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen. Het is gelegen nabij het internationale vliegveld van Keflavík, waardoor het een ideale plek is voor reizigers om te ontspannen na aankomst of voordat ze IJsland verlaten.

Daniel Schoibl-Unsplash

Hoe kom je bij deze plek?

De ligging van de Lagoon is gelukkig vrij gemakkelijk, in de buurt van het vliegveld en dichtbij Reykjavik. Vanuit hier gaan dus shuttles en bussen, maar heb je een auto gehuurd dan kun je er zelf naartoe rijden.

Wat zijn alternatieven van de Blue Lagoon?

Ondanks dat de Blue Lagoon erg groot is, is het ook een populaire trekpleister en activiteit voor mensen met een lay-over op het vliegveld. Je bent dus zeker niet alleen hier. Gelukkig zijn er meer plekken waar je van deze geothermische baden kunt genieten op het eiland, waarvan de bekendste de Secret Lagoon. Zo secret is hij inmiddels niet meer, maar hier vind je wel minder toeristen. Wij kwamen zelf ook langs Mývatn Nature Baths, een prachtig natuurgebied met mini badjes waar je in kunt zitten.

EuropaIJslandNationale ParkenNatuurverschijnselenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.