Credit: Greg Rosenke - Unsplash

Bouldering schoenen, zo kies jij de juiste

door

Bouldering schoenen, het is een categorie apart. Maar wanneer je gaat boulderen, mogen ze absoluut niet ontbreken in je uitrusting. Je hebt ze nodig voor de juiste grip op de wand. Maar juist omdat ze zoveel grip moeten geven, werken bouldering schoenen niet helemaal zoals wandelschoenen of alledaagse schoenen. De maten komen vaak niet overeen en ze zitten al helemaal niet hetzelfde als normale schoenen. Dus waar moet je dan op letten wanneer je bouldering schoenen koopt? Wij leggen het je uit.

Welke maat moet ik aanhouden voor bouldering schoenen?

Het is belangrijk om de juiste maat te vinden voor je bouldering schoenen. Hierbij is het vooral een kwestie van goed passen en kijken wat goed voor je voelt. Het is dan ook belangrijk dat je bouldering schoenen niet te klein zijn, zodat je na twee routes al moet stoppen. Veel klimmers en boulderaars houden als vuistregel dat ze zo aangesloten moeten zitten dat je voeten niet kunnen verschuiven in je schoenen. Je hebt zo een strakke pasvorm en daardoor meer grip hebt op de klimwand. Al moet je wel rekening blijven houden met je eigen gemak, anders vergaat het plezier van klimmen je snel. Het lastige is dat de maatbepaling per merk, niveau en persoonlijke voorkeur anders is.

Tip: Bergfreunde heeft op de website een super handige maten calculator voor je klimschoenen. Kun je per merk, type schoen en klimniveau bepalen welke schoen bij jou past.

Credit: Julia Margeth Theuer Op – Unsplash

Pasvormen van bouldering schoenen

Bouldering schoenen kan je krijgen in verschillende pasvormen. In een rechte vorm, een gebogen vorm en een vorm met een punt. Een schoen met een rechte vorm is een traditionele schoen en past goed bij de vorm van de voet. De gebogen vorm is goed voor een juiste afzet op de bouldergrepen en zorgt ervoor dat je voet beter opspant waardoor je ook beter af kan zetten. De bouldering schoenen met punt hebben een kleine afronding die op teenhoogte zit. Hierdoor kan je makkelijker met de punten van de voet klimmen.

Veters of klittenband?

Wanneer je bouldering schoenen uitkiest kan je kiezen uit één van deze drie opties: met veters, met klittenband of met een elastische opening. Elke soort sluiting heeft zijn eigen voor en nadelen. Bouldering schoenen met veters sluiten beter aan op je voeten. Je kan hierbij namelijk zelf bepalen hoe strak of los je de schoen wil hebben. Hierdoor is dit ideaal voor starters omdat je zelf je gemak bepaalt.

Bouldering schoenen met klittenband zijn eenvoudig aan en uit te doen. Het sluit wel minder goed aan bij de vorm van je voeten, maar het is wel fijn om tussen twee routes snel en makkelijk je schoenen aan en uit te kunnen doen. Daarnaast kan je ook kiezen voor bouldering schoenen met een elastische sluiting. Deze komt minder voor dan eerder genoemde soorten, maar is daardoor niet minder handig. Hoewel je snel en eenvoudig uit je schoenen kan stappen, kan je niet bepalen hoe strak of los de schoen zit.

Credit: Cindy Chen – Unsplash

Wie de schoen past, trekke hem aan

Net als bij wandelschoenen, is het vooral een kwestie van uitproberen en schoenen passen. Vaak heeft een boulderhal wat schoenen op voorraad die je dan even kan passen en uitproberen op de wand. Met een beetje geluk hebben ze ook nog een kortingscode voor je om de schoen dan uiteindelijk zelf te kopen. Zo zorg jij ervoor dat je geen pijnlijke voeten krijgt en dat je je favoriete hobby kan blijven uitoefenen.

Veel boulderplezier!

KeuzehulpenKledingKlimmenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.