6x buitenzwemmen in de buurt van Den Bosch

door

Steeds vaker treft Nederland een hittegolf, ook dit jaar kende weer tropische temperaturen. In deze tijden is iedereen op zoek naar verkoeling. Hoe lekker is het dan om een verfrissende plons in natuurwater te maken? Maar ook bij de wat koudere temperaturen is zwemmen in natuurwater een heerlijke verfrissing. Zelf ben ik net verhuisd, van Amsterdam aan de Amstel naar Den Bosch hartje centrum (zonder tuin!). Om af te koelen ga ik regelmatig buitenzwemmen in natuurwater. Maar, wat zijn de beste plaatsen om buiten te zwemmen rondom Den Bosch? Ik zocht het voor je uit!

Buitenzwemmen is geweldig

Buitenzwemmen in open water is echt geweldig, je bent helemaal één met de natuur. Het feit dat je eindeloos op je rug kan zwemmen kijkend naar de wolken, zonder tegen iemand of iets aan te botsen geeft zo’n vrij gevoel. Tijdens het zwemmen denk je nergens aan omdat je elke spier in je lichaam gebruikt, de perfecte meditatie! In Amsterdam ligt iedereen bij de eerste zonnestralen al in de Amstel. Hier in Den Bosch lijkt dat toch even anders in het kanaal in de stad. Dus where to go?!

Engelermeer buitenzwemmen Den Bosch header
Foto: Jasper Loeffen

#1 IJzeren Man – Vught

Mijn avontuur begint bij de IJzeren Man in de bossen bij Vught, getipt door een vriendin. De IJzeren Man is een recreatieplas genoemd naar de stoombaggermolen die hem groef, De IJzeren Man. Op het eerste gezicht oogt de plas erg druk en commercieel, maar als je even verder rond de plas loopt dan waan je je al gauw in vakantiesferen. Vooral het schiereilandje tegenover het zwembadstrand is echt de moeite waard. Tip: in tegenstelling tot bij het badstrand, is hier geen toilet aanwezig, dus neem zakdoekjes & handgel mee.  

Foto: Jasper Loeffen

Tijdens het zwemmen viel het me op dat je dwars door het water heen kan kijken en dat het niet snel diep wordt, heerlijk ontspannen! Ook een geniaal idee is om je hangmat hier tussen de dennenbomen te knopen. Kortom, als je na een warme dag werken even wilt afkoelen is dit echt een topper! Je parkeert je auto er gemakkelijk (en gratis!) en je kan bij het hippe strandrestaurant IJM ook nog een heerlijk hapje en drankje doen als je vermoeid bent van het chillen en buitenzwemmen en als je geen zin meer hebt om te koken.

Leuk Wikiweetje: De plas werd met de hand (!) afgegraven en het zand werd gebruikt voor de aanleg van de spoorbrug bij Culemborg over de Lek en later voor de stadsophoging van de Bossche wijk, ja – Het Zand!

IJzeren man Vught  buitenzwemmen Den Bosch steiger
Foto: Jasper Loeffen

#2 Maren Kessel – aan de Maas

Op één van de de heetste dagen van het jaar (36 graden) was dit echt een genot om te vertoeven. Wanneer je langs de Maas rijdt, zijn er tal van fijne spots voor wie een snelle plons wil maken en in alle rust van een mooi wijds uitzicht wil genieten. Ook hier is het tot in ieder geval 10 meter uit de kant mogelijk om te staan en is ook de temperatuur van het water zeer aangenaam. Wanneer je gaat zwemmen aan de Maas ga je echt voor het platteland gevoel, dit werd wel duidelijk toen ik de koeien zelfs in het water zag staan voor wat verkoeling.

Maasstrand Empelse Waard

#3 Zuiderplas – Den Bosch

Op het eerste gezicht lijkt dit een hele drukbezochte plas tijdens mooi weer. Maar als je even verder kijkt dan je neus lang is -ik ben namelijk de eerste keer weer weggegaan – is er aan de rechterkant van de plas na het zandstrand een mooie dunne groenstrook te zien. Hier kan je heerlijk rustig en dicht bij het water je handdoekje uit spreiden. Het voordeel is dat je in ieder geval niet onder het zand zit en schaduw kan pakken van het bosje aan de rechterkant. Ook hier was ik weer verbaasd hoe schoon en ondiep het water is, heel fijn! Op de terugweg is het aan te raden om nog even een rondje te maken lopend of fietsend door natuurgebied de Bossche Broek voor je dagelijkse portie groen!

Zuiderplas Den Bosch buitenzwemmen
Foto: Jasper Loeffen

#4 Engelermeer –  Den Bosch

Het is een stukje fietsen vanuit de stad, maar dan heb je ook wat! Voor degene die het fijn vinden om lekker naakt te zwemmen ben je hier aan het goede adres. De stranden waar je met- en zonder kleding aan kan liggen strekken hier gewoon aan elkaar. Bijzonder om te zien was dat het drukker was op het naaktstrand dan op het ‘normale strand’, op een doordeweekse ochtend in ieder geval. Ook deze zwemplas is redelijk commercieel opgezet. Wanneer je in alle rust wil buitenzwemmen zou ik zeker voor een doordeweekse dag gaan of voor een andere locatie. 

Engelermeer zwemmen buiten Den Bosch
Foto: Jasper Loeffen

#5 IJzeren vrouw – Den Bosch

Een parel die door zwemmers gauw over het hoofd wordt gezien is de wederhelft van de IJzeren Man, de IJzeren vrouw! Wanneer je hier in het water ligt voel je je de koning te rijk, omdat je het prachtige Prins Hendrik Park om je heen hebt en zo’n moment van rust midden in het hart van de stad ervaart. Als je daarna nog even wilt bijkomen, dan is Theehuis Bloem aan de rand van het park echt een aanrader! Hier serveren ze de lekkerste koffies, huisgemaakte scones en andere lekkernijen!

# 6 Haarsteegse Wiel – Haarsteeg

Deze ‘hidden gem’ werd mij door een vriend getipt en is de mooiste plek waar ik deze zomer heb gezwommen. De fietstocht naar Haarsteeg over de dijk alleen al is zeker de moeite waard. De Haarsteegse Wiel wordt ook wel de Spookplas genoemd en is ontstaan door een dijkdoorbraak in 1610. Er gaan geruchten dat er hier zelfs een kerkhof onder water ligt… Anyway, de natuur rondom deze plas is zo prachtig en je hebt grote kans dat je de plas helemaal voor je alleen hebt. Waar je gemakkelijk het water in kan lopen is dan ook ietwat lastig te vinden en dat houden de lokale zwemmers liever zo, dus geen bordjes en blogs please 😉

Foto: Jasper Loeffen

Veel plezier met buitenzwemmen!

Met deze tips op zak wens ik jullie heel veel buitenzwemplezier toe, zowel in de zomer als in de winter! Ps. Als je alleen gaat zwemmen in het diepe is het raadzaam om een zwemboei mee te nemen. Disclaimer: op verschillende plekken wordt gewaarschuwd voor blauwalg en afgeraden om te zwemmen. Het is je eigen verantwoordelijkheid hoe hier mee om te gaan.

Oosterplas  buitenzwemmen Den Bosch
Foto: Jasper Loeffen

EuropaNederlandTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.