Het beste van Cebu Island in de Filipijnen

door

Yes! Na een moeilijke afweging tussen allerlei hele toffe landen in zuid-oost Azië, heb je de knoop doorgehakt. Het wordt de Filipijnen! Denk je klaar te zijn met moeilijke keuzes maken, maar dan begint het natuurlijk pas. Vliegtickets boeken, inpaklijsten verzamelen en een gigantische to-do list maken, want je wilt natuurlijk niets missen. Helaas, we kunnen je niet helpen met het inpakken van je tas, maar we kunnen jou wel helpen om inspiratie op te doen voor je langverwachte backpack avontuur. In dit artikel delen we onze hoogtepunten van Cebu Island in de Filipijnen.

Het begin van de reis

Als je naar de Filipijnen reist, dan vlieg je waarschijnlijk naar Manila, de hoofdstad in het noorden van de Filipijnen, of naar Cebu City, dat is de tweede grootste stad van het land. Veel mensen kiezen ervoor om van Manila door te vliegen naar Cebu City, omdat de populairste eilanden om te backpacken in het midden van de Filipijnen liggen. En als jij een paar weken de tijd hebt voor je trip, dan kan je op je gemak meerdere van deze eilanden bezichtigen. Gelukkig hoef je niet meteen de boot in, want als je landt in Cebu City ben je meteen al op het gelijknamige en populaire eiland: Cebu.

Cebu Filipijnen

Sardine Run

Je wilt niet te lang in Cebu City blijven, want het is een gigantisch grote en chaotische stad. In ons geval bleven we er helemaal niet, en hebben we meteen de bus gepakt naar Moalboal. De busreis naar Moalboal duurt ongeveer 3 tot 4 uur, maar dan ben je wel meteen in een leuke, rustige plek aan de westkust van het eiland. De meest populaire activiteiten hier zijn snorkelen met grote scholen sardienen, witte stranden in de nabije omgeving verkennen, duiken en – in ons geval – rondrijden op een scooter en lokaal eten uitproberen.

Snorkelen met sardienen staat wel op nummer één van things to do. Doe vooral geen toer, maar huur zelf een snorkelset voor een paar euro. Vervolgens loop je in 3 minuten van het centrum naar het strand. Als je dan 30 meter van het strand af zwemt zul je iets zien wat je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gezien. Gigantische scholen van duizenden sardienen. Hoe langer jij je adem in kunt houden, hoe langer je dit natuurlijke spektakel kunt aanschouwen. Tip: ga vroeg in de ochtend, dan zijn de meeste scholen sardienen er. Ook heb je met vloed kans op het zien van schildpadden.

Kawasan Falls

Er zijn heel veel watervallen op het eiland. Een hele bekende is Kawasan Falls, die je makkelijk zelf kunt bezoeken als je een scooter huurt. Een scooter huur je voor 7-10 euro per dag. Vaak is de reis dan zelf ook een avontuur, want op de scooter zie je zoveel dat je jezelf geen moment zal vervelen. De waterval zelf is heel mooi, je hebt meerdere lagen die je met trappen kunt bereiken. Het is wel een toeristische trekpleister, dus als je pas laat in de ochtend gaat, ben je zeker niet de enige. 

cebu filipijnen

Cambais Falls

Een veel minder bekende waterval, waar we bijna alleen maar locals zagen, heet Cambais Falls. Je komt er langs op weg naar Osmeña Peak en is een leuke tussenstop. Vooral als je jonge Filipijnse kerels de waterval ziet beklimmen, waarna ze van een meter of 20 het water induiken (te zien in het filmpje onderaan het artikel). Ook hier heb je meerdere lagen, hoe hoger je komt hoe minder mensen. Wat je het gevoel geeft dat je alles zelf voor het eerst aan het ontdekken bent. Een ontdekkingsreiziger gewapend met een rugtas en een paar slippers.

Cebu filipijnen

Osmeña Peak

Voor ieder wat wils op Cebu in de Filipijnen, dus ook voor ons hikers. De Osmeña Peak is een toffe piek waarbij je uitzicht hebt op een uniek golvend landschap met puntige heuvels. Vanaf Moalboal is dit een flinke scooter rit van ongeveer 2 uur, langer als je af en toe stopt. Als je een kraampje ziet waar ze gebakken banaan verkopen raden wij zeker aan te stoppen! De hike zelf is makkelijk en niet al te lang, je doet er zeker niet langer dan een uur over. Schoenen zijn wel aan te raden, omdat de punt heel rotsachtig is. Als je slippers draagt snijd je jezelf makkelijk open aan de scherpe randen. Nog een andere tip: huur alleen een scooter als je zelfverzekerd bent in het besturen van een motorische tweewieler. Ondanks dat het verkeer niet heel chaotisch is, is het wel anders rijden dan in Nederland.  

Cebu Filipijnen Cebu Filipijnen

Zwemmen met walvishaaien, of niet?

Oslob is een plekje in het zuiden van Cebu op de Filipijnen, dat bekend staat om het zwemmen met walvishaaien. Walvishaaien zijn gigantisch grote vissen, de grootste vissoort die er bestaat. Ondanks hun naam, waarbij je meteen denkt aan een haai, zijn ze niet gevaarlijk voor mensen. Daarom moet het zwemmen met deze giganten iets magisch zijn. Maar in Oslob worden de walvishaaien gevoerd, de reden dat ze elke dag terugkomen, maar wat ervoor zorgt dat het hele eco-systeem wordt verstoord. Je kunt hier meer over lezen op internet. Ook is het er altijd erg druk. Er zijn dagelijks heel veel mensen die deze activiteit doen.

Omdat we veel negatieve ervaringen hoorden van medereizigers, hebben we besloten deze activiteit over te slaan. We kozen ervoor om de walvishaai in zijn natuurlijke habitat te zien. Dit kan in het zuidelijke deel van het eiland Leyte. We kozen voor een tour met Peters Dive Resort, hierover hadden wij goede verhalen gehoord en onze ervaring was ook top! Maar houd wel rekening met de kans dat je ze niet gaat zien, wat helaas bij ons het geval was. Het is namelijk erg moeilijk om ze op de natuurlijke manier te zien. Walvishaaien blijven maar kort aan het oppervlakte van het water en duiken daarna weer de diepte in. Ze kunnen tot wel 1800 meter diep duiken!

Meer zien

Natuurlijk is er veel meer te doen, teveel om over te schrijven. Zo is het onder andere leuk om de lokale markten te bezoeken en op jacht te gaan naar de perfecte gebakken of geroosterde banaan. Als je meer wilt zien van Cebu Island in de Filipijnen en onze avonturen en ervaringen op dit eiland, check dan de vlogs op ons YouTube kanaal en onderstaande video:

AziëHikingTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.