Met een coole trui heb je het nooit meer cool

door

Met de r in de maand beginnen de temperaturen weer een stuk te dalen. En om je tegen de kou te beschermen gaat er niets boven een trui, vest, sweater of de lagen theorie. Ga je voor een trui, dan wil je natuurlijk wel dat die een beetje cool eruit ziet. Daarom helpen we je een eindje op weg met de warmste en coolste truien. Van coltruien, tot hoodies en gewoon een trui die cool is.

Cloudrock Edge Raw

Zo koop je een trui die cool is

Truien heb je in alle soorten en maten en dat is maar goed ook. Want de smaak van de een, is niet de smaak van de ander. Daarnaast is niet ieders portemonnee even groot en heeft iemand die de hele dag op kantoor zit andere behoeftes dan iemand die heel de dag buiten is. Kijk dus vooraf goed naar wat voor soort trui je zoekt. Zoek je puur een trui die er cool uitziet, of juist een trui die je echt warm houdt?

Welk materiaal kies je en wat maakt een trui cool?

Een trui, sweater, vest of iets anders dat je warmt houdt, kan gemaakt worden van verschillende materialen. De meest gebruikte materialen voor een trui is katoen, wol, fleece of een synthetisch materiaal. En uiteraard zijn er een veelvoud aan varianten van deze materialen. Vaak is het zo dat als jij een trui cool vindt of hij je goed beschermt tegen de kou, dat hij wat duurder is. Exclusievere materialen of meer beschermende materialen maken een trui vaak duurder. Zo heb je bijvoorbeeld een ‘basiswol’ of merinowol en normale of duurzame materialen.

Radio Kootwijk koffieplek bij fotopunt

Ik krijg er jeuk van

De keuze van het materiaal heeft invloed op verschillende eigenschappen. Zo houdt de ene trui je warmer dan de andere. Vaak is het zo dat hoe dikker een trui, hoe minder snel je het cool krijgt. Toch moet je jezelf niet voorstellen om in een hele dikke stugge volle trui te lopen. Zie je het al voor je om in een geitenwollen-sokken trui te lopen? Wij ook niet. Koop daarom altijd een trui waarvan je weet dat hij lekker zit en voldoet aan de eigenschappen die jij nodig acht. De een kan prima af met een dunnere trui, terwijl de ander echt een flinke vacht nodig heeft. Mocht de trui toch erg jeuken, leg hem dan eens ruim een week in de vriezer. Zo wordt de trui zachter, soepeler en zit hij natuurlijk ook lekkerder.

Zo hou je een trui die cool is ook mooi

Een trui onderhouden is essentieel. Je wil natuurlijk niet dat hij gaat stinken, krimpen of zijn goede eigenschappen verliest. Hang een trui daarom altijd goed luchtig op en was hem geregeld. Zorg dat je het juiste wasprogramma en wasmiddel gebruikt. Voor wol gebruik je een wolwasmiddel en juist voor een synthetische of base-layer een ander wasmiddel.

De sweater

De sweater is letterlijk een trui die cool is. De sweater is namelijk populair geworden aan het begin van de twintigste eeuw, toen sporten ook steeds populairder werd. Sweater staat uiteraard voor sweat en een letterlijke vertaling is dan ook dat je je in een sweater lekker in het zweet kan werken. Ofwel, dat je er lekker in kan trainen.

Fjällräven cool trui sweater

Het vest

Een vest is een kledingbovenstuk dat je niet over je hoofd hoeft aan te trekken. Je steekt dus jouw armen door de mouwen en kan vaak het vest dichtritsen of -knopen. Het vest vindt zijn oorsprong in de Perzische wereld, maar werd in Engeland een stuk meer geperfectioneerd.

Cool trui Fjällräven vest

De trui

Een trui kent zijn oorsprong eigenlijk als een gebreid bovenkledingstuk. Even een trui breien, maar tegenwoordig gaat dat ook steeds meer machinaal. En ook de dierlijke wol heeft in diverse gevallen plaats gemaakt voor natuurlijke wol of synthetische garen. Een trui kan ook een korte rits bovenin hebben, dan is het een combinatie tussen een trui en een vest.

Cool trui royal robbins trui

De coltrui

De coltrui is waarschijnlijk de trui die het meest cool is geworden. Ook wel bekend als de Steve Jobs trui, waarbij de kraag opgerold zit. De coltrui bestaat al sinds de 15e eeuw en werd toen veel door arbeiders gebruikt. Tegenwoordig is het een echt fashion-item. Vaak worden deze coltruien ook verkocht onder de naam turtleneck.

Coltrui Cool trui coole trui turtleneck

De hoodie

De hoodie is niets meer dan een sweater met capuchon. In sommige gevallen is het niet heel prettig om een hoodie onder een jas te dragen. Check daarom ook vooraf of je dit zelf chill vindt.

KeuzehulpenKledingTheOutdoors.nlWinkels

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.