Wat is couchsurfen en waarom helpt het jou als reiziger?

door

Couchsurfen is misschien een term die nog niet veel gebruikt wordt. En dat is zonde, want zeker voor ons als reisliefhebbers is dit een super gave optie om ergens te verblijven. Couchsurfen is het overnachten bij mensen thuis, zonder veel geld kwijt te zijn aan een hotel. Je slaapt dus bijna letterlijk op iemands bank. In dit artikel leggen we je alles uit over couchsurfing, waarom je het een keer gedaan moet hebben en hoe je dat dan doet.

Couchsurfen, slapen op andermans bank

Wat is couchsurfen?

Couchsurfen is een op internet gebaseerd gastvrijheidsnetwerk. Mensen over de hele wereld kunnen zich aanmelden om een slaapplek aan te bieden. Als reiziger kan je je ook aanmelden. Jij kan dan reageren op de slaapplek. Als de host jouw verzoek accepteert, dan is de slaapplek in principe gratis en geeft je een inkijkje in iemands leven. Als backpacker is dit dus super interessant. Vaak nemen deze locals je mee naar de leukste en uniekste plekken van hun stad/dorp. Voor de meeste couchsurfers is het een gevoel van thuiskomen. In plaats van je geld uit te geven aan te dure overnachtingen, kan je dus ook gebruikmaken van dit platform.

Hoe werkt couchsurfen voor slaapplek-zoekers?

Ben jij op reis en zoek je een slaapplek? Dan kan couchsurfing je daarbij helpen. Via de website maak je een account aan. Hier vul je je gegevens in en upload je een foto of meerdere foto’s. Dit is wel aan te raden, omdat je zo een beeld van jezelf kan laten zien aan de host. Zoals hierboven al genoemd is het grootste deel van de overnachtingen gratis. Wat je kan doen, is een tegenprestatie leveren. Dit vinden wij persoonlijk best leuk om te doen. Kook bijvoorbeeld voor je host of neem iets kleins mee. Om jezelf te presenteren kan dit iets typisch Hollands zijn. Altijd leuk.

Couhcsurfing plannen
Photo by Denise Jans on Unsplash

Tips voor jouw eerste keer couchsurfen:

 • Beschrijf je profiel zo volledig mogelijk
 • Toon respect voor degene waar je komt. Behandel ze niet als een gratis hotel (door bijvoorbeeld om 02.00u ’s nachts aan te komen)
 • Bedenk wat jij de host zou kunnen bieden
 • Laat een review achter. Zo help je andere couchsurfers met het zoeken naar de geschikte slaapplek
 • Spreek op een duidelijke plek af. Als je niet gelijk naar het huis zelf kan, zorg dan dat je op een goede plek afspreekt
 • Blijf niet langer dan drie dagen. Dan wordt het een beetje ongemakkelijk

Maar is couchsurfen dan wel veilig?

We snappen deze vraag. Couchsurfen is slapen bij onbekende mensen. Maar daarom zijn de referenties en reviews zo belangrijk. Hierin staat heel duidelijk beschreven hoe het op die plek was. Mocht er dus iets niet goed zijn, weet je dit al van tevoren. Dit geeft toch een veiliger gevoel.

Je hebt jouw match gevonden en nu?

Nadat je een potentiële slaapplek hebt gevonden, kan je een request indienen. Tip: lees je van tevoren goed in in degene waar je wilt blijven slapen. Dit kan via zijn/haar profiel. Door dit mee te nemen in je request vergroot je de kans dat je er mag blijven slapen.

Dit verzoek ziet er als volgt uit: Allereerst benoem je wanneer je er graag zou willen slapen. Maar dat niet alleen. Ook geef je aan waarom je deze plek bezoekt, waarom je specifiek bij die host wilt blijven overnachten en wat je eventueel daar zou willen doen. Denk aan samen willen koken of juist een rondleiding door de plaats willen hebben. Het doet het altijd goed om het zo persoonlijk mogelijk te maken. Mensen die een host zijn houden van gastvrijheid en vertrouwen op de mensheid, probeer dit ook over te laten komen.

Couchsurfing
Photo by ConvertKit on Unsplash

Ik wil een host zijn

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je niet op reis bent, maar toch wel een beetje dat gevoel wilt ervaren. Dan is een host worden een goede oplossing. Door een host te worden ben je bereid om anderen een slaapplek aan te bieden. Je kan dan op de website een account aanmaken. Geef aan wat voor huis je hebt, hoeveel mensen er hier kunnen blijven slapen, hoeveel nachten ze kunnen blijven en of ze wel of niet mogen roken. Een host zijn kan een hele leuke ervaring zijn, door de verschillende mensen die je over de vloer krijgt. Ieder met hun eigen verhalen en ervaringen. Laat jouw woonplaats aan de mensen zien en vertel ze meer over de gave plekken in Nederland.

Twijfel je nog?

Lijkt het je misschien wel leuk, maar zit er nog twijfel in? Dan halen deze paar redenen je wellicht wel over:

 • Stap uit je comfortzone. Je komt geheid terug met super leuke ervaringen
 • Je kan de beste lokale gerechten proeven. Locals weten precies wat je gegeten moet hebben in de omgeving
 • Je maakt nieuwe vrienden. Deze is het meest waardevol en heb je het langste plezier van
 • Je neemt even een kijkje in iemands leven. Je kan het niet ontkennen, dit vinden we allemaal stiekem heel leuk
 • Je ontdekt de hidden spots van een plaats
 • Je leert de taal een beetje beter
Couchsurfing hidden spot - couchsurfen
Photo by Tom Wheatley on Unsplash

AccommodatiesInspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.