Dit zijn de mooiste gletsjers van Europa

door

Voor de mooiste gletsjers van Europa heb je de keus uit verschillende prachtige locaties. Vooral in de zomer is het een aparte sensatie om bij zo’n enorme berg ijs in de sneeuw te staan. Behalve dat je de mooiste gletsjers van Europa kunt bekijken, zijn een aantal daarvan ook te beklimmen. Dat is niet zonder risico. Je moet een ervaren klimmer zijn en over de juiste uitrusting beschikken. Desondanks blijft een gletsjer beklimmen een riskante onderneming, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Controleer daarom vooraf goed welke kosten door je verzekering worden gedekt als het toch mis mocht gaan.

De gletsjers van Europa

Europa telt ruim duizend gletsjers. Allemaal verschillend in grootte en in stijl. Alleen Zweden telt al 300 gletsjers en ook in Italië zijn er ruim 700 gletsjers geteld. Oostenrijk daarentegen kent ‘maar’ acht gletsjers en wist je dat Duitsland er ook vier telt? Toch verdwijnen er jaarlijks vele gletsjers vanwege de opwarming van de aarde. Zo zie je jaarlijks de gletsjers al terugtrekken. Dus geniet van de mooiste gletsjers van Europa, zolang het nog kan.

Mer de Glace in Frankrijk

In Frankrijk zijn volgens velen echt de mooiste gletsjers van Europa te vinden, vooral de Mer de Glace. Die ligt vlakbij Chamonix en is met een lengte van 12 kilometer niet alleen één van de mooiste gletsjers van Europa, maar ook één van de langste. Wie van een sportieve uitdaging houdt kan naar de top van de gletsjer klimmen, maar als je daar geen zin in hebt kun je vanuit Chamonix ook met een treintje naar de top. Het is dus ook voor gezinnen mogelijk om deze van dichtbij te bekijken. Bij de Mer de Glace heb je ook toegang tot een ijsgrot. Daar heb je de mogelijkheid om te ijsklimmen.

De Mer de Glace hoort in het rijtje van mooiste gletsjers van Europa

Jostedalsbreen in Noorwegen

De gletsjer met verreweg het grootste oppervlakte in de lijst met de mooiste gletsjers van Europa is de Jostedalsbreen. Die heeft een oppervlakte van ongeveer 480 vierkante kilometer. Hij is te vinden in Zuid-Noorwegen aan de westkust. De gletsjer staat niet voor niets hoog in de lijst met mooiste gletsjers van Europa. Deze gletsjer leent zich er uitstekend voor om er wandelingen op te maken. Ervaren klimmers kunnen er ijsklimmen. Bijzonder is dat je in de wat lager gelegen ijskoude gletsjermeren de gelegenheid hebt om te kajakken.

De Jostedalsbreen hoort in het rijtje van mooiste gletsjers van Europa

Aletschgletsjer in Zwitserland

De Aletchgletsjer in Zwitserland bestaat eigenlijk uit vier kleine gletsjers die samen komen. Vooral onder bergsport liefhebbers wordt deze beschouwd als één van de mooiste gletsjers van Europa. Dat komt doordat het ijs wel een kilometer dik is. Er zijn in deze gletsjer spleten te vinden van ruim honderd meter diep. De Aletschgletscher is daardoor uitstekend geschikt voor ijsklimmen. Deze gletsjer is te vinden in het zuiden van Zwitserland.

De Aletsch Gletsjer hoort in het rijtje van mooiste gletsjers van Europa

Pasterze in Oostenrijk

De Pasterze is te vinden op de flanken van de Grossglockner en behoort ook tot de langste in het overzicht van de mooiste gletsjers van Europa. Hij heeft een lengte van ongeveer 8 kilometer. Hij staat bekend om zijn gevaarlijke ijsspleten, die ook heel diep zijn. Dat is de reden waarom sommige gebieden voor het publiek zijn afgesloten. Op de Pasterze kun je uitstekend wandelen en ijsklimmen. Jaarlijks zijn er wel wijzigingen in de wandelroutes, want de Pasterze wordt elk jaar een aantal meters korter.

De Pasterze Gletsjer hoort in het rijtje van mooiste gletsjers van Europa

Vatnajökull in IJsland

Op IJsland is een enorm grote gletsjer te vinden, de Vatnajökull. Die heeft een oppervlak van ongeveer 8 procent van IJsland, wat overeenkomt met ruim 8.000 vierkante kilometer. Bijzonder aan deze gletsjer, die ook in het lijstje met de mooiste gletsjers van Europa staat, is dat hij meer dan 30 tongen heeft, die allemaal uitkomen in de Atlantische Oceaan. Op deze gletsjer kun je uitstekend wandelingen maken. Als je wilt ijsklimmen kan dat alleen onder begeleiding van een gids.

Morteratschgletsjer in Zwitserland

Ook de Morteratschgletsjer staat niet zonder reden in de lijst met de mooiste gletsjers van Europa. Als je over de gletsjer loopt maak je kennis met duizenden jaren geologische geschiedenis. Aan het eind van de gletsjer kun je een enorme ijstong zien, die uitmondt in een melkachtig wit gletsjermeer. Hier is goed te zien hoe de gletsjer zich in de loop der jaren heeft teruggetrokken, want dat wordt met markeringen aangegeven.

Morteratschgletsjer

Stubaier Gletsjer in Oostenrijk

De Stubaier Gletsjer staat in het overzicht met de mooiste gletsjers van Europa omdat hij voor elke bezoeker wel wat te bieden heeft. Je kunt over de gletsjer naar de top wandelen. Het wandelen is al een geweldige belevenis, maar het uitzicht aan de top is helemaal bijzonder. Die zit op ruim 3.200 meter hoogte, van waaruit je meer dan honderd bergtoppen van boven de 3 kilometer kunt zien. Je kunt de Stubaier gletsjer ook van binnen bekijken door de ijsgrot in te gaan.

Stubaier Gletsjer

Hintertuxer Gletsjer in Oostenrijk

Net zoals bij vele gletsjers in de Alpen, kun je ook bij de Hintertuxer Gletsjer het hele jaar skiën. Deze gletsjer is de hoogst gelegen gletsjer in de lijst met de mooiste gletsjers van Europa. Wie geen zin heeft om te skiën kan met een gondel naar de top van de gletsjer gaan voor een geweldig uitzicht. Aan de top van de gletsjer is ook een ijsgrot uitgehakt, waar je naar binnen kunt. Er is ook een ijspaleis te bezichtigen, wat vooral erg leuk is voor gezinnen.

De Hintertuxer Gletsjer hoort in het rijtje van mooiste gletsjers van Europa

Glacier De La Grande Motte in Frankrijk

De grootste aantrekkingskracht van La Grande Motte in Frankrijk is dat je er in de zomer kunt skiën. Zonder twijfel is dat de reden waarom deze gletsjer in de lijst met de mooiste gletsjers van Europa staat. Wintersporters kunnen er buiten het skiseizoen toch lekker op de latten staan. Voor wie dat niet wil is deze gletsjer ook zeker een bezoekje waard, want het uitzicht met op de achtergrond de Mont Blanc is fenomenaal.

Bron:
EuropaFrankrijkIJslandNatuurverschijnselenNoorwegenOostenrijkTheOutdoors.nlZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.