De mooiste plekken van Nationaal Park Veluwezoom

door

Iedereen kent de Veluwe, het grote natuurgebied in midden Nederland. In het zuidoosten van de Veluwe vind je Nationale Park Veluwezoom. Eén van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Niet voor niets dus dat de Veluwezoom als eerste is uitgeroepen tot National Park in Nederland. Maar wat zijn nou de mooiste punten van National Park Veluwezoom? Daar komen we achter door het gebied te verkennen. Het makkelijkste is te voet of met de fiets. De Veluwezoom beschikt namelijk over genoeg wandel en fietsroutes.  

Nationaal park Veluwezoom Jeroen van Rooijen
Foto: Jeroen van Rooijen

Dit is de Veluwezoom

De omvang van de Veluwezoom is voor Nederlandse begrippen enorm. Het gebied bestaat uit 5000 hectare aaneengesloten natuur en dat maakt de Veluwezoom zo bijzonder. De gehele Veluwe bestaat ook nog uit de Hoge Veluwe, Radio Kootwijk en de Schaapskooi bij Epe. Door de grote omvang van de Veluwezoom is het gebied ook zo divers is. Je vindt er bos, heide en zandverstuivingen. Daarnaast beschikt het gebied over hoogteverschillen wat het een klein buitenlands tintje geeft. Het tweede hoogste punt van Nederland ligt namelijk in de Veluwezoom.

Nederlandse woestijn op de Veluwe

Van oorsprong is het Nationale Park een bebost gebied. In het zuidwesten van het park ligt het Rozendaalse Zand, de grootste zandverstuiving in het park. De zandverstuiving wordt bijgehouden door de gemeente Rheden om het unieke landschap in stand te houden. Als dit niet zou gebeuren, verandert het zandlandschap langzaam in bos. In 2009 is het Rozendaalse Zand nog groots ontdaan van bos om het zand te laten stuiven. De overblijfselen van het bos zijn duidelijk zichtbaar als je in het landschap staat. Hier en daar vind je wat boomstronken en eenzame bomen.

Veluwezoom Jeroen van Rooijen nationaal park
Foto: Jeroen van Rooijen

Uitgestrekte heuvelachtige heiden

De zandverstuiving wordt omringd door het Rozendaalse Veld. In dit heidelandschap ligt het hoogste punt van de Veluwe. Namelijk Signaal Imbosch, gelegen op ongeveer twintig minuten lopen van het Rozendaalse Zand. Onderweg is de kans dat je Schotse hooglanders tegenkomt die aan het grazen zijn. De kans om ander wild tegen te komen is natuurlijk ook aanwezig. 

Een ander bijzonder punt in het Rozendaalse Veld is de brandtoren. Tot aan 1978 is deze toren gebruikt door de brandweer om bos- en heidebranden te ontdekken. Nu is de toren tot aan de eerste trap te beklimmen, wat een mooi uitzicht oplevert en extra magisch is tijdens zonsondergang.

Ervaar de rust op de Veluwezoom

De Posbank is ook onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom, het bekendste stuk en daardoor ook het drukste stuk van het park. De heuvelachtige Posbank is prachtig maar als je de echte rust van de Veluwezoom wil ervaren vindt je die rond de heide bij het Rozendaalse Veld en de nabijgelegen Rheder- en Worth-Rhederheide. Het gebied is het best bereikbaar via de Parkeerplaats De Lange Juffer of via de Parkeerplaats Rozendaalse Veld. Vanaf hier starten verschillende wandelingen over de heuvelachtige heidevelden. De Veluwezoom is altijd de moeite waard maar extra bijzonder is het in de laatste zomermaanden. Dan kleuren de heidevelden paars, nog een reden dus om het gebied te ontdekken!

EuropaNationale ParkenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.