Dit zijn de mooiste treinreizen van Europa

door

Waarom moet er aandacht besteed worden aan het onderwerp treinreizen Europa? Omdat er in Europa heel mooie treinreizen kunnen worden gemaakt en omdat het een duurzame manier van reizen is. Treinreizen in Europa doe je op allerlei verschillende manieren; door prachtige landschappen, in een speciale trein, naar wintersport, werkend in een hogesnelheidstrein of misschien wel in de nachttrein. Wil je een land lekker ontspannen bekijken, dus zonder de stress van het verkeer om je heen, dan is de trein jouw nieuwe beste travelbuddy. De trein rijdt door de mooiste, ongerepte natuurgebieden waar je vaak met de auto niet kan komen. We geven je een vijftal mooie treinreizen in Europa, die jij zeker op jouw bucketlist moet zetten.

1. De Glacier Express is misschien wel de koning onder de treinreizen in Europa

In lijstjes met mooiste treinreizen Europa staat de Glacier Express in Zwitserland niet zelden bovenaan. Het is een traject van 275 kilometer door de Alpen. Het 275 kilometer lange traject loopt van het aan de voet van de Matterhorn gelegen Zermatt naar St. Moritz. Het is een bijna acht uur durende treinrit dwars door de Alpen, door smalle valleien en hoge bergpassen, met onderweg 91 tunnels en 291 bruggen. Onderweg kun je volop genieten van het uitzicht, want alle rijtuigen zijn voorzien van panoramaramen tot aan het dak.

Mooiste treinreizen Europa Glacier Express

2. De Flamsbana in Noorwegen

Naast de Glacier Express loopt een van de mooiste treinreizen Europa door Noorwegen. Het is de Flam Railway of, in het Noors, de Flamsbana. Deze spoorlijn, die loopt tussen de plaatsen Myrdal en Flamen, geeft onderweg een schitterend uitzicht. Tijdens de 20 kilometer lange treinrit, dwars door bergen en sneeuwlandschappen heen, wordt een hoogteverschil van 900 meter overbrugd. Deze toeristische route brengt je naar heel mooie plekken. Het zijn plekken waar je eigenlijk alleen maar van kan dromen.

Mooiste treinreizen Europa Noorwegen

3. De West Highland line in Schotland

In een lijst met mooiste treinreizen in Europa mag de West Highland line in Schotland niet ontbreken. De spoorlijn loopt langs de westkust van Schotland. Onderweg passeert de trein mysterieuze meren en grillige bergen. Een van de highlights op deze route, zeker voor fans van Harry Potter, is het Glenfinnan viaduct. De route loopt van Glasgow naar een van de twee eindstations. Je kunt in ongeveer vier uur van Crianlarich naar Oban reizen. Je kunt ook kiezen voor de route naar Fort William en Maillag. Deze treinreis door de woeste Schotse natuur duurt ongeveer vijf-en-een-half uur. Probeer bij het instappen om een stoel bij het raam te bemachtigen. Dan kun je maximaal genieten van het uitzicht onderweg.

Mooiste treinreizen Europa West Highland Line

4. De Bernina Express in Zwitserland

Wil je het mooiste van Zwitserland zien? Maak dan zeker de treinreis met de Bernina Express. De 124 kilometer lange reis begint in het in Zwitserse kanton Graubünden gelegen Chur en eindigt in het in Italië gelegen Tirana. Onderweg zien de treinreizigers azuurblauwe meren, imposante viaducten en schitterend hooggebergte.

Deze treinreis bestaat uit twee delen. De Albula spoorlijn (63 km) loopt van Chur naar St. Moritz. In St. Moritz begint de Bernina spoorlijn. Deze spoorlijn slingert zich, via gletsjers en bergmeren, over de Berninapas. Deze treinreis eindigt in het net over de grens gelegen Italiaanse plaatsje Tirano.

5. De Inlandsbanan in Zweden

Van de genoemde treinreizen in Europa is de Inlandsbanan in Zweden ongetwijfeld de langste. De 1296 kilometer lange treinreis, dwars door Zweden, die 14 uur duurt, begint in Gällivare in het noorden. De treinreis eindigt in Kristinehamn in het zuiden. Deze trein rijdt overigens alleen in de zomer, tussen juni en augustus. Meer dan duizend kilometer van deze treinreis voert door ongerepte natuur. Hoogstwaarschijnlijk moet er onderweg gewacht worden op een over het spoor lopende kudde rendieren. Het is een reis langs bergtoppen, uitgestrekte velden, rivieren en meren en heeft dus uitzichten onderweg die veel indruk maken.

Treinreis in Zweden

Nog veel meer mooie treinreizen in Europa

Natuurlijk kan je lekker vooruit met deze vijf toppers van treinreizen door Europa. En er zijn er nog véél meer. Wat dacht je van de Santa Claus express naar het Noorderlicht? Of misschien wel van Parijs naar Moskou om vervolgens de Transsiberië-express te nemen. Daarnaast is de trein ook de perfecte manier om duurzaam en uitgerust op jouw wintersport- of stedentrip aan te komen.

Duurzaam levenEuropaNoorwegenTheOutdoors.nlTreinreizenVerenigd KoninkrijkZwedenZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.