De prachtigste streken in Scandinavië

door

Scandinavië wordt vaak een van de mooiste regio’s van Europa genoemd. Vooral natuurreizigers brengen hier dan ook een bezoek aan. Zij genieten van de pure en ongerepte natuur die is ontstaan door het koudere klimaat. Van wandelen tot raften en van vissen tot surfen. Waar je in Noorwegen vooral kan genieten van hoge watervallen en steile fjorden, kan je in Zweden juist meer ronddwalen in uitgestrekte bossen en meren. Wij laten je kennismaken met een greep uit de prachtigste streken in Scandinavië.

De prachtigste streken in Scandinavië

Lofoten, Noorwegen

De Lofoten is een eilandengroep in de Noorse Zee en heeft een schitterend landschap met indrukwekkende bergen, diepe fjorden en lange zandstranden. Door de grote diversiteit aan landschap is het geschikt voor verschillende activiteiten, zoals bergwandelingen, klimmen, skiën, duiken of raften op zee. Daarnaast is er een veel warmer klimaat dan je zou verwachten hoog in het noorden. Hierdoor zijn de Lofoten een van de beste plekken in Noorwegen om te surfen. In september en half april is het noorderlicht regelmatig te zien en tussen eind mei en half juli kan je genieten van de middernachtzon. De Lofoten staan daarnaast bekend om de kleine vissersdorpen, aangezien visserij hier altijd een belangrijke rol heeft gespeld. Overnachten in een rorbu (een traditionele vissershut) en stokvis eten hoort er dan ook bij om de ervaring compleet te maken.

Credits: Federico Bottos

Hälsingland & Gastrikland, Zweden

Deze grote regio is nog onontdekt door toeristen en dus de ideale bestemming om tot rust te komen. Van diepe bossen tot hoge bergen en van zandvlaktes tot prachtige zeegebieden. In de Hälsingland & Gastrikland valt het allemaal te beleven. Ook is het de geschikte regio om wildlife te spotten. Er zijn bevers, wolven, elanden, veelvraten en lynxen. Daarnaast is in dit gebied de dichtste populatie aan bruine beren in Zweden. Deze zijn echter schuw en dus zal je naar alle waarschijnlijk enkel beren spotten met een ervaren gids. Van half december tot en met maart is het landschap gewoonlijk wit. Er zijn dan tal van bevroren meren waarop geschaatst kan worden. Alleen Hälsingland is ongeveer al een derde van Nederland en dus zal je lang kunnen vertoeven in dit gebied.

Credits: Fredrik Ohlander

Skaftaffell, IJsland

Ook IJsland hoort historisch en cultureel gezien bij Scandinavië. Het Skaftaffell-gebied kan dan ook niet ontbreken in het rijtje van de beste streken in Scandinavië. Het gebied ligt in het zuiden van IJsland en is gelegen tussen twee gletsjertongen. Er zijn meerdere wandelpaden gemaakt, doordat het park enkel te voet verkennen is. Je komt hierbij onder andere langs unieke bergen, rotsen, gletsjers, watervallen en kronkelende rivieren. De populairste wandeling gaat naar de Svartifoss. Dit is een 25 meter hoge waterval dat letterlijk ‘zwarte waterval’ betekent. Deze naam is te danken aan de vele hangende zwarte basaltzuilen in de heuvelwand. Ook de de wandeltocht naar de Skaftafellsjökull is erg populair. Dit is een gletsjertong waarbij je zowel van bovenaf de monding kunt bekijken, maar ook kunt afdalen om zo het uiteinde van dichtbij te bekijken. Het gebied hoort zeker bij de prachtigste streken in Scandinavië.

Credits: Robert Bye

Nuuksio, Finland

Finnen zijn dol op natuur en hechten hier dan ook veel waarde aan. Dit is terug te zien aan de vele nationale parken, natuurreservaten, nationale wandelpaden en natuurgebieden. Het Nuuksio National Park is een van de mooiste streken. Het ligt in het zuidwesten van Finland, op minder dan een uur rijden afstand van Helsinki. Eenmaal in het park kan je genieten van het allemansrecht. Hierdoor mag je als toerist overal je tent opzetten en de Finnen maken hier zelf net zo veel gebruik van. Door de diverse natuur zal je onder andere stuiten op valleien, kloven, oude bossen, waterplassen en diepe afgronden. Voor avontuur is de Kaariniaisploku Trail perfect. Deze hike heeft uitdagende stukken en de routes zijn tussen de twee en zeven kilometer lang. Een goede kaart en een kompas zijn bij die routes niet geheel overbodig.

Credits: Marcos Reyes

Faeröer Eilanden, Denemarken

Deze eilandengroep ligt midden in de Atlantische Oceaan en behoort tot het Koninkrijk Denemarken. Er is een wild landschap en de bijzondere natuur maakt het een uitermate geschikt gebied voor wandeltochten. Steile kliffen en groene bergen overheersen de eilanden. Het weer is erg onvoorspelbaar. Binnen twee uur kan het van zon omslaan naar hagel en dichte mist. Tijdens wandelingen met die mist zie je kliffen niet altijd even goed. In combinatie met een plotselinge windstoot zal je dus zeker goed moeten uitkijken. Als je in de zomer een bezoekt brengt aan de Faeröer Eilanden is een bezoek aan het eiland Mykines zeker aan te raden. Het is dan een broedplek voor grote kolonies papegaaiduikers en Jan-van-gent vogels. Deze eerste vogels geven je de mogelijkheid om ze op slechts enkele meters afstand te bekijken. Het eiland is te bereiken per veerboot en per helikopter. Voor de prijs hoef je de helikoptervlucht te niet laten schieten. Voor enkele tientjes kan je namelijk al een vlucht boeken en heb je zo een fantastisch uitzicht over een van de prachtigste streken in Scandinavië.

Credits: Ben Tatlow

DenemarkenEuropaFinlandNatuurgebiedenNoorwegenScandinaviëTheOutdoors.nlZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel