Dit zijn de tofste wintersportactiviteiten buiten de piste

door


Wintersporten, we zijn er dol op. En het liefste gaan we zoveel mogelijk in één jaar. Maar er zijn ook veel mensen die helemaal niets met wintersport (denken te) hebben. Het niet houden van snowboarden of skiën betekent niet per definitie dat je ook niet op wintersport kan. Er zijn namelijk zoveel meer activiteiten te doen in de winter. Zo kan je toch genieten van de winterpret, zonder van de piste af te dalen. Hierbij een lijstje met de tofste wintersportactiviteiten buiten de piste.

De tofste wintersportactiviteiten

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is hipper en toffer dan ooit. Ga écht off the beaten track en trek je eigen sporen, of maak een toffe hike over aangegeven sneeuwschoenwandelpaden. Tijdens sneeuwschoenwandelen ben je helemaal één met de natuur en geniet je van de rust en de natuur op een hele andere manier. Je hebt er wel sneeuwschoenen voor nodig. Dat zijn een soort van rackets waar je je schoenen in vastbindt. Durf je de wandeling toch niet helemaal zelf aan, ga dan samen met een ranger. De ranger is vaak erg bekend in het gebied en kan je daarom de tofste plekken laten zien, helpen met wildlife spotten en misschien wel laten genieten van wat zelfgemaakte schnapps.

tofste wintersportactiviteiten sneeuwschoenwandelen

IJsklimmen

Klimmers opgelet. Het buiten klimseizoen is namelijk helemaal niet afgelopen als het begint te vriezen. Waar je in Nederland of België in de winter vaak aangewezen bent op een Boulderhal, kan je ook richting de Alpen gaan. In de Alpen zijn diverse plekken waar je lekker kan ijsklimmen. Vaak is ijsklimmen op een (kunstmatige) waterval. Het klinkt misschien wat spannend, maar als je je voor een introductieles opgeeft, leer je de fijnste kneepjes van het ijsklimmen.

Ost-Tirol-IJsklimmen
Foto: Ronald Jansen. @rnld.jansen

Husky- of sledetocht

Bucketlisthunters hebben een huskytocht waarschijnlijk op het lijstje staan. Over het algemeen moet je daarvoor afreizen naar Scandinavië, of er toevallig tegenaan lopen in de Alpen. In de Alpen kan je daarom vaak met een paard een sledetocht maken. Erg romantisch om je zo te laten vervoeren door het winterwonderland. Kleed je wel goed aan, want als je stil zit is het vaak een stuk kouder. Met een huskytocht helemaal, want dan kan je snelheden tot 50 km/u halen.

tofste wintersportactiviteiten husky

Rodelen

Rodelen kan je vaak in de meeste wintersportgebieden wel ergens doen. Het is een soort van sleeën, maar dan over een baan. De snelheden kunnen daarbij redelijk oplopen, maar gelukkig heb je vaak ook een rem om niet uit de bocht te vliegen. Is er geen rodelbaan gemaakt, dan zijn er vaak verschillende rodelpaden die je langs de pistes brengen.

IJswak duiken

Icemen en women opgelet, ijswak duiken is niet voor iedereen weggelegd. En zelfs met een Wim Hof training hoeft dit niet voor jou te zijn. Ondanks dat je misschien denkt dat het heel koud is, heb je een redelijk warm pak en bescherming aan. Je bent zo goed beschermd, dat je het vrijwel niet koud krijgt. Gewapend met een soort van sumo-pak, een touw en een helm spring je zo het wak in. Óf je springt gewoon samen op het ijs, totdat je er doorheen zakt.

Winter paragliden

Paragliden moet je een keer gedaan hebben in je leven. Uiteraard doe je dat niet zomaar even alleen. De eerste keren maak je altijd duosprongen. Het mooie aan paragliden in de winter is dat je het soms ook met ski’s aan kan doen. Dat betekent dat je opstijgt én landt op je ski’s. In sommige gevallen is het zelfs zo dat je een soort van parcours afgaat met ski’s en een paraglide.

Fatbiken

Ben je niet vies van een stuk fietsen en hou je heel erg van mountainbiken, dan is fatbiken in de sneeuw iets voor jou! De fatbikes hebben extra dikke banden, waardoor je stabiel over de sneeuw kan rijden. De banden zijn speciaal gemaakt voor de sneeuw, zodat je niet wegzakt en er makkelijk overheen rijdt. Ga ermee van de piste, of een parcours of kriskras door het bos.

Wellness

Hou je niet van de kou, maar wel van een winterwonderland? Ga dan op een mooie wellnessvakantie naar de sneeuw. Heerlijk in de sauna’s, verwarmde zwembaden en drankjes drinken bij de open haard. Uiteraard kan je ook voor een goede combinatie gaan. Overdag lekker de tofste wintersportactiviteiten doen en in de avond lekker ontspannen in de sauna. Net iets te veel in het funpark gestunt, laat je dan lekker masseren.

Après-skiën

Voor vele wintersportgangers behoort dit toch wel tot de tofste wintersportactiviteiten. Het mag daarom ook niet ontbreken in onze lijst. Skiërs, snowboarders, sneeuwschoenwandelaars, rodelaars, wellnessgangers en eigenlijk iedereen die in de buurt is, wordt verenigd in de après-ski. Lekker genieten van een hapje en een drankje. Uiteraard kan je dit bij een uitbundige bar doen, of in een gezellige hut.

BergenBikingKlimmenTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.