Dit is dé perfecte plek voor de mooiste zonsopkomst in Bled

door

Zeg je Slovenië, dan is de kans groot dat je direct denkt aan een kerkje op een eiland, midden in een meer. Dat is het meer van Bled, de bekendste plek van Slovenië. Deze sprookjesachtige bestemming is sowieso prachtig om te zien, maar het is helemaal adembenemend bij zonsopkomst. Er zijn meerdere goede spots te vinden rondom het meer, vanuit waar je een mooie view hebt. Ga je voor een zonsopkomst in Bled, dan is Ojstrica the place to be.

Het mooiste viewpoint

Ojstrica is een heuvel, gelegen aan de westkant van het meer van Bled. De ligging maakt Ojstrica tot de perfecte plek, want het ligt precies aan de overkant van waar de zon opkomt. Daarnaast is er op de heuvel een stukje rots waar geen bomen op staan. Daar vind je een bankje en de beste view voor jouw zonsopkomst. Verwacht overigens niet dat je alleen bent bij dat bankje. Het bekijken van de zonsopkomst in Bled is een populaire activiteit voor veel toeristen. Dat komt mede doordat de hike naar Ojstrica kort en vrij eenvoudig is.

Hiking preps

Wil je de zonsopkomsten in Bled gaan bekijken, dan raden we je aan om jezelf enigszins voor te bereiden. Het handigste is het om te overnachten op Camping Bled. Je kunt er je tentje opzetten of voor de luxe variant gaan; glamping. Ga je in de zomer, dan kun je het beste vooraf reserveren. Het is namelijk de enige camping in de buurt en daardoor een populaire plek. De camping ligt aan de andere kant van het meer dan het stadje Bled. Ideaal aan de camping is dat het direct naast het startpunt van de hike naar Ojstrica ligt. Daardoor hoef je dus iets minder vroeg op te staan.

Vroege vogels

Dat vroege opstaan is natuurlijk nodig als je bij zonsopkomst boven wilt zijn. De hike zelf is vrij kort. Voor mensen met een redelijk tot goede conditie is het ongeveer 15 á 20 minuten omhoog lopen. Het pad is goed begaanbaar, maar het is uiteraard nog donker als je daar loopt. Zorg dus dat je een goede zaklamp of hoofdlamp bij je hebt. En dheck vooraf hoe laat de zon die dag opkomt. Het zou zonde zijn als je nog aan het lopen bent, wanneer de zon er al is. Gelukkig is de zon vanaf Ojstrica pas iets later zichtbaar, doordat het eerst nog achter de heuvels vandaan moet stijgen.

Een smakelijk vervolg

Is de zon eenmaal op en heb je de mooiste plaatjes geschoten, dan kun je ervoor kiezen om verder de heuvel op te lopen. Op naar Mala Osojnica. Dit is het punt net onder de top van de heuvel. Vanaf daar heb je ook een prachtige view. Al zijn de foto’s vaak mooier vanaf het lager gelegen Ojstrica, omdat dat dichterbij het meer zelf ligt. Eenmaal terug beneden, is het tijd om wat uit te rusten en iets lekkers te nemen om weer aan te sterken. Dat doe je met de one and only Bled Cream Cake. Een soort variant op onze tompouce, maar dan zonder glazuur. Het recept komt van Hotel Park, maar in bijna ieder tentje in Bled kun je deze lekkernij kopen. Een lekker vervolg van een dag die toch al goed is begonnen!

EuropaNatuurverschijnselenSloveniëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel