Eilandhoppen in Kroatië; dit zijn de places to go

door

Wist-je-dat het kleinste stadje ter wereld in Kroatië ligt? Dat de Pula Arena het enige amphitheater ter wereld is waarvan de vier torens nog overeind staan? Dat er een originele Egyptische sfinx te bewonderen is in Split? Dat het land een eiland heeft in de vorm van een hart? Dat er maar liefst 1200+ eilanden bij Kroatië horen? En dat er van die 1200 eilanden maar 48 bewoond zijn? Je kunt je vast voorstellen dat je dus perfect kunt eilandhoppen in Kroatië. Over dat laatste vertellen we je graag meer.

eilandhoppen Kroatië
Credits: Fallon Travels – Unsplash

Kroatië, het land van de eilanden

Als je Kroatië op de kaart bekijkt, dan kun je niet anders concluderen dan dat het land een opvallende geografie heeft. Het heeft een oppervlakte van 56.594 km², waarvan een groot deel zich uitstrekt langs de Adriatische Zee en een ander groot deel ver het binnenland in voert. Daarbij telt het land dus ook nog eens meer dan 1200 eilanden voor de kust van het vasteland. Die eilanden variëren van het grootste eiland Krk met een oppervlak van ruim 400m² tot mini eilandje die eigenlijk meer grote rotsblokken zijn. Kvar en Korčula zijn de eilanden die de meeste bezoekers ontvangen. Wil je gaan eilandhoppen in Kroatië, dan zijn deze logischerwijs het beste te bereiken.

eilandhoppen Kroatië
Credits: Dimitry Anikin – Unsplash

Eilandhoppen in Kroatië; zo werkt het

Eilandhoppen doe je in Kroatië het beste met een eigen bootje. Makkelijk als je er zelf eentje hebt, maar huren is ook een prima optie. (Let wel op dat je een vaarbewijs nodig hebt.) Enkele eilanden zijn overigens per brug verbonden met het vasteland, waardoor ze zelfs lopend te bereiken zijn. De veerboot pakken is ook mogelijk, maar dan moet je vaak eerst terug naar het vasteland, voordat je weer naar een ander eiland kunt varen, omdat ze onderling nauwelijks met elkaar verbonden zijn. Een laatste optie is om met een cruiseschip te gaan. Is iets massaler, maar je wordt wel totaal ontzorgd. Kortom: ga lekker lopen, varen, zeilen, pendelen of cruisen, het kan allemaal!

Credits: David Boca – Unsplash

Eilandhoppen in Kroatië; de bewoonde eilanden

Misschien wel het bekendste bewoonde eiland van Kroatië is Brač en dan met name het Zlatni Rat strand waar je vele actieve, outdoor activiteiten kunt ondernemen. Daarnaast is de prachtige, kenmerkende witte steensoort van dit eiland verwerkt in gebouwen over de hele wereld. Liever de drukte vermijden? Ga dan naar het eiland Šolta en zoek een klein baaitje op. Grote kans dat je er in alle rust kunt genieten. Houd je van vis, ga dan zeker naar Vis. Dit eiland is namelijk bekend om zijn goede restaurants en unieke lokale gerechten. Ook de lokale wijn is beslist een aanrader. Oja, de ongerepte schoonheid is natuurlijk ook een dikke plus. Dit eiland was tot de jaren ’90 namelijk afgesloten voor toeristen, omdat het een militaire basis was. Daardoor is het nog wat meer onontdekt.

Credits: Jared Lisack – Unsplash

Eilandhoppen in Kroatië; de meest bijzondere eilanden

Heb je een klein bootje, ga dan naar de (erg) populaire Blauwe Grot van Bisevo, waar iedere dag tussen 11 en 12 de zon prachtig in de grot schijnt. Juist de toeristen vermijden, ga dan naar Lastovo, waar je heerlijk kunt wandelen in de bossen en over verlaten rotsstranden. Wil je graag een wonderschoon stadje bezoeken, ga dan voor Korčula, op het gelijknamige eiland Korčula. Ga je met je lover eilandhoppen in Kroatië sla dan het eiland van de liefde niet over; Galešnjak. (Al ligt dit eiland wel iets verder varen van de andere eilanden die we in dit artikel noemden.) Het eiland heeft de vorm van een hart. Je kunt er dus een hartjes route lopen als je de kunstlijn volgt.

Korcula-eilandhoppen Kroatië
Credits: Milica Spasojevic

De bekendste hike van Kroatië

Als we het over Kroatië hebben, dan ontkomen we er niet aan om de bekendste en aller mooiste hike van het land te benoemen. Dat is namelijk die in het Plitvice National Park. Deze hike is overigens geen optie als je puur wilt eilandhoppen in Kroatië, want dit park vind je op het vasteland. Liever een nationaal park bezoeken op een eiland? Dan hebben we nog een laatste tip voor je: Mljet en haar bijzondere zoutwatermeren. Hier kun je heerlijk wandelen, zwemmen en fietsen. Dat zwemmen kun je zelfs in het voor- en najaar doen, omdat de temperatuur van de meren hoger is dan die van de zee.

Bonustips

Je hoeft niet altijd te varen om de eilanden te bezoeken. Je kunt een paar eilanden namelijk ook te voet bereiken. Pag en Krk zijn met een brug verbonden aan het vasteland, waardoor het technisch gezien schiereilanden zijn geworden. Krk is het één na grootste eiland van het land, waardoor er meer dan genoeg te doen is. Pag staat bekend om het maanlandschap, het zeezout, de heerlijke schapenkaas en het lekkerste lamsvlees van Europa (na Texel natuurlijk).

Heb je nog geen genoeg gekregen van het eilandhoppen tussen de prachtige eilanden van Kroatië, check dan deze website voor meer inspiratie.

Krk-eilandhoppen Kroatië
Credits: Marek Kort – Unsplash
Credits: M Difulvio – Unsplash

EuropaKroatiëTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.