Documentaire BERG, de ultieme ode aan het berglandschap

door

Het overbrengen van datgene wat de berg met je doet tijdens een wandeling. Dat is precies wat Joke Olthaar jou met deze nieuwe film wil laten zien. Het gaat over datgene wat haar altijd doet terugverlangen naar de bergen en haar drijft om weer te gaan. Misschien heb je er al van gehoord, maar misschien ook niet. De nieuwe gave film BERG van Joke Olthaar is geselecteerd voor het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Met 7 andere auteursfilms zit de film in de Forum van de Regisseurs competitie. In de bijna zwijgende en hypnotiserende film worden drie bergwandelaars gevolgd die zich voortbewegen door een steeds veranderend landschap, zich bewust van elke misstap die zij kunnen maken. De film is te zien op het Nederlands Filmfestival en vanaf 18 november kun je BERG ook bekijken in de bioscoop.

BERG

De minimalistische, in prachtige zwart-witbeelden geschoten film BERG van Joke Olthaar is geselecteerd voor het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De film is een visuele beleving van een weids berglandschap en de nietigheid van de mens daarin.

We hebben het al gehad over de European Outdoor Film Tour en het Wildlife Film Festival, maar er bestaat ook zoiets als het Dutch mountain Festival. Hier kon je de film BERG ook bewonderen op 5 november in Heerlen. Was je er niet bij? Geen zorgen, want vanaf 18 november wordt de film BERG door Windmill Film Distribution in de bioscoop uitgebracht. 

BERG
BERG

Waar gaat het over?

Een bergtocht is als je eigen tocht in je leven. Je volgt de voetstappen die je zet en je wordt geconfronteerd met de juiste keuzes te maken, de juiste richting te kiezen. Wanneer je je hoofd leeg maakt, ervaar je een gevoel van rust en het is bijna alsof je daar als een boeddhist bent in het schone. Je denkt goed na bij wat je doet en over de voetstappen die je neemt. Ook ben je e bent je bewust van de omgeving. Je laat je hierdoor leiden. Het is een fysieke inspanning. Je hebt alleen je rugzak bij je en wil het ultieme (dat wat je eerder nog niet gehaald hebt) zien te bereiken. Het landschap overmeestert je. De natuur heeft je in de greep. Hier voelen we dat we klein en nietig zijn en dat de natuur sterker is dan wij.

BERG is een visuele beleving van een weids berglandschap en de nietigheid van de mens daarin. Een reis van geconcentreerde zwart-witbeelden met een minimalistische soundtrack vormt een oerherinnering aan een universele mythische berg.

Hieronder lees je de synopsis van de film:

Een reeks stenen, rotsen en pieken, soms in de verte, soms van dichtbij. Schaduwen die over de oppervlakken bewegen. Lijnen en de gaten die door de jaren heen zijn geërodeerd. Je verliest je gevoel voor schaal. Plotseling opduikende kleine zwarte mensfiguren verraden de echte proporties. De weersomstandigheden worden slechter. Opkomende en hangende mist. Onweer en vallende regen. Grote wolken overspoelen de toppen. Een brullende helikopter als teken van gevaar. Gedateerde filmbeelden van een reddingsteam tijdens bergingen na dodelijke ongevallen, onderbreken plotseling de majestueuze stroom van het stille landschap. Ondanks hun gruwelijke inhoud hebben deze momenten een vreemd betoverende schoonheid, die een diep respect aanwakkert voor alles om ons heen.

Photo by Daniel Höhe

Joke Olthaar

Joke Olthaar is in 1964 geboren in Nederland en maakt al meer dan 20 jaar theater. Ze was oprichter van Theater Grrr. In 2011 won ze zelfs de Cultuurprijs IJsselmonde, een prijs voor een bijzondere samenwerking tussen beeldend kunstenaars en bewoners. Haar eerste korte film, Hier is Harry Merry (2013) beleefde zijn wereldpremière op IFFR. Met André Schreuders maakte ze de absurdistische korte film Duet of 3 Idiots (2015). Zowel in theater als film is Olthaar gefascineerd door de natuur. BERG (2021) is haar eerste lange documentaire.

EntertainmentTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.