Fit worden zonder sportschool, hoe doe je dat?

door


Door corona heb ik het meer dan ooit met mensen over werken aan je gezondheid. Men is er nu veel bewuster mee bezig natuurlijk, maar toch merk ik in m’n eigen omgeving dat mensen hun fitheid even laten voor wat het is. Sportscholen worden minder bezocht, je bent vaker (of altijd!) thuis, etc. Ondertussen is fit worden zonder sportschool makkelijker dan je denkt en vandaag vertel ik er meer over.

Even voor de duidelijkheid: ik bedoel met fit worden niet alleen je fysieke gezondheid verbeteren, maar ook je mentale gezondheid. In deze rare tijden waarin velen constant tegen dezelfde vier muren aankijken kan je koppie erbij houden namelijk knap lastig zijn!

push up schema opdrukken planken

Fysiek fit worden zonder sportschool: 5 tips

  1. Haal een paar dumbbells en een fitnessbank in huis en train voortaan thuis. De meeste oefeningen die je normaal in de gym doet, kun je namelijk bijna altijd thuis doen met dumbbells. Volg wel een schema zodat je regelmatig blijft sporten en train je gehele lichaam.
  2. Sporten zonder sportschool kan ook prima buiten. Doe bijvoorbeeld je cardio training in het park en doe push-ups en squats op een helling als je er toch bent.
  3. Dingen die je eerst in teamverband deed kun je met wat creativiteit ook in je eentje doen. Gebruik bijvoorbeeld het lokale voetbalveld, sprint 5 keer van het ene doel naar het andere en terug en neem 10 penalties.
  4. Je hoeft niet per se thuis met gewichten aan de slag te gaan trouwens. Games als Ring Fit Adventure voor de Nintendo Switch laten je namelijk thuis intensief sporten zonder sportschool. Dit soort innovaties zijn ideaal voor mensen die visueel wat meer gestimuleerd moeten worden of die zich snel gaan vervelen.
  5. Iedereen heeft uitdaging nodig. Doe daarom eens een challenge, bijvoorbeeld 30 dagen planken, fietsen of joggen. Je kan jezelf ook uitdagen om elke dag bijvoorbeeld 10.000 stappen te lopen. Dit kan je makkelijk bijhouden met een horloge die je stappen telt. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een challenge voor. Neem eens een kijkje op Pinterest, want daar vind ik altijd de meeste inspiratie.
Fit worden zonder sportschool is een stuk makkelijker als je een challenge doet.

Mentaal fit worden zonder sportschool: 5 tips

  1. Door een lockdown praat je niet alleen minder met elkaar, maar je ziet elkaar ook minder. Een slimme oplossing hiervoor is een video call plannen met je vrienden op een vast moment, bijvoorbeeld eens in de maand. Je doet eigenlijk wat je voor je werk doet (een conference call), maar dan met je vrienden! Mensen zijn sociale wezens en op die manier blijft je vriendenkring toch een beetje contact houden.
  2. Mensen gaan door het virus minder naar buiten “want buiten zijn andere mensen”, maar dat is te kort door de bocht gedacht. Social distancing is namelijk niet zo moeilijk tijdens een wandeling door het bos of een fietstocht in Nationaal Park Lauwersmeer. Hoe verder van de bewoonde wereld het is, hoe makkelijker het is natuurlijk. De buitenlucht helpt je om te ontspannen, beter te slapen en is goed voor je concentratie. De natuur opzoeken is met name top voor je mentale gezondheid.
  3. Je kunt ook mentaal fit worden zonder sportschool zonder te bewegen. Ik heb het dan over mediteren. De toekomst ziet er op het moment niet heel leuk uit en mediteren helpt je om meer “in the moment” te leven en om de onrust in je hoofd opzij te zetten. De rust bewaren voor jezelf is nu belangrijker dan ooit, dus probeer het eens.
  4. Zorg ervoor dat je een dagstructuur blijft houden. Door het wegvallen van allerlei dingen die je normaal deed (reizen voor werk, uit eten gaan, etc.) is de verleiding groot om je anders te gedragen. Verveling maakt dit alleen maar erger en hierdoor slapen we later, piekeren we meer, etc. Voorkom dit met een aangepast ritme.
  5. Focus op dingen waar je controle over hebt: geef jezelf een doel om aan te werken, ga lekker sporten, zoek de natuur op of vind een nieuwe hobby. Te veel met het nieuws bezig zijn schiet je niks mee op.

Creativiteit en klein budget

Zoals je ziet hoeft fit worden zonder sportschool niet moeilijk te zijn. Met wat creativiteit en een klein budget kom je een heel eind! Nog meer oefeningen voor thuis vind je hier.

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.