Foto © Slongo

Duurzamer op wintersport? Dit doet het Franse Châtel en Les Gets aan duurzaamheid

door

In de Franse Alpen is men bezig met in verschillende skigebieden de ecologsiche voetafdruk van bezoekers te verminderen. In Châtel en Les Gets, bij wintersportgebied Portes du Soleil, willen ze nu de impact op de natuur inperken met duurzamere alternatieven. Als je ook graag duurzamer op skireis wilt, staan hier een aantal nieuwe initiatieven voor je op een rijtje. Zo ziet duurzaamheid er in Châtel en Les Gets uit:

Duurzaamheid in Châtel en Les Gets

Reizen naar de bestemming zelf is gemiddeld de oorzaak van 70% van de gehele reisuitstoot. Als je dan toch graag je voetafdruk wilt verminderen, kies je best voor de trein. Wist je dat je vanaf Amsterdam Centraal al in ruim 9,5 uur op het station van Cluses kan staan? En dat met maar 2 keer overstappen. Dat scheelt ruim 1 uur aan effectieve auto-reistijd, dus vaak kan het nog meer tijd schelen. Check de treinreizen en opties bij NS International. Het treinaanbod naar Frankrijk en de Franse wintersportbestemmingen is er reuze. Maar daarnaast is er natuurlijk nog de andere 30% die ook een rol speelt. Vele kleine stapjes maken een groot geheel. Met deze nieuwe ecologische opties, kan je binnenkort een duurzamere wintertrip boeken.

Ban op plastic skipassen in Les Gets

Als eerste wintersportplaats biedt Les Gets houten skipassen aan om het plasticverbruik van bezoekers te verminderen. Elk jaar gebruikten skiërs en mountainbikers zo’n 40.000 plastic skipassen. De nieuwe houten skipas zorgt nu voor een perfecte vervanging. Hij past bovendien perfect in je broekzak, want hij wordt uitgegeven in een praktisch creditcard formaat.

houten skipas châtel les gets duurzaamheid
Foto © Laura Bureau

Vier toerskiroutes in en rond Châtel

Het meest duurzame gebruik van skiliften is om ze helemaal niet te gebruiken tijdens je volgende skireis. In dat geval kies je voor toerskiën. Bij het stijgen plaats je dan stijgvellen onder je ski’s, waardoor je de berg op kunt lopen. Daarna haal je de vellen van je ski’s en daal je de berg gewoon al skiënd af. Steeds meer wintersporters kiezen voor de natuur, de stilte en de uitgestrekte grote berglandschappen buiten de drukbezette pistes. De vier toerskiroutes in Châtel bieden een avontuurlijk en bovendien duurzamer alternatief. Uiteraard kan je in Châtel ook splitboarden, spullen huren en toerski les nemen. Check hier alles over toerskiën in Châtel.

Elektrische sneeuwscooters en snowbikes

Elektrische sneeuwscooters en snowbikes zijn fijn voor natuur en milieu: ze zijn stil en stoten niks uit. In zowel Châtel als Les Gets kun je het hele jaar door (elektrisch) biken. Vanaf deze winter zijn er in Les Gets ook mogelijkheden voor stoere fatbikes. Je baant je weg moeiteloos door de sneeuw dankzij de extra dikke banden met profiel.

fat bike alpen châtel les gets
Foto © Sylvain Cochard

Groen sneeuwvlokje Châtel

Châtel ligt midden in het Mont de Grange natuurpark van ruim 1.260 hectare. Het gebied kent een rijke biodiversiteit. Zonder de menselijke activiteit helemaal uit te bannen, wordt er ingezet op natuurbehoud. De boeren en de toeristische sector in Châtel werken nauw samen. Waar in de zomer koeien staan, transformeren de weiden in de winter in pistes als de koeien op stal staan.

Over Châtel en Les Gets

Châtel is een oud-Savoyaards dorpje met een lange landbouw-traditie en biedt toeristen in winter en zomer erg veel plezier. Nog steeds is een dertigtal (jonge) boerenfamilies actief die vooral Abondance kaas maken. Voor de inzet op het gebied van duurzaamheid ontving Châtel de flocon vert, het groene sneeuwvlokje. Les Gets is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en ook uitermate geschikt als zomerbestemming. Beide plaatsen liggen in het wintersportgebied Portes du Soleil, goed voor ruim 650 kilometer aan piste.

Dorp Châtel
Foto © Martine Jongbloed
AlpenBergenDuurzaam levenEuropaFrankrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel