De meest gave plekken ter wereld om te klifduiken

door

Red Bull Cliff Diving World Series is een klifduikcompetitie waarbij verschillende deelnemers van een hoogte tussen 26 en 29 meter moeten duiken in het water. De deelnemers worden tijdens de wedstrijd beoordeeld op de verschillende stunts die ze doen in het water en op nauwkeurigheid. Supergaaf natuurlijk, maar ook niet ongevaarlijk. Afgelopen september vond in Polignano a Mare (Italië) de finale van 2021 plaats, maar er zijn natuurlijk nog veel meer plekken waar de Red Bull Cliff Diving Wold Series werd gehouden. Vandaag gaan wij jou vertellen over een aantal van die gave plekken waar je kan klifduiken.

Klifduiken

Klifduiken is een extreme sport. Het staat ook bekend als high diving. Doordat je van een hoogte tussen de 26 en 29 meter duikt, bereik je als klifduiker al gauw snelheden van bijna 100 kilometer per uur. Hierdoor raak je meestal in minder dan drie seconden het water al. Maar wat zijn nu écht gave klifduikplekken? Dat gaan we je nu vertellen.

Dubai, VAE

De finale van 2016 in Dubai was het allereerste nachtelijke evenement waar de duikers met veel precisie van Pier 7 moesten springen. Pier 7 is een cirkelvormig ontworpen gebouw met een prachtig uitzicht op de skyline van de stad en de Arabische Golf. Gary Hunt en Rhiannan Iffland waren de uiteindelijke winnaars van de finale.

New York, VS

Duiklocaties specialer dan deze heb je eigenlijk niet. Dit is namelijk wat ze noemen echt de ‘sprong van vrijheid’. Op 19 augustus 2013, net voor zonsopkomst, in de stad die nooit slaapt, sprong Orlando Duque de haven van New York binnen voor het Vrijheidsbeeld.

Photo by Avi Werde

Hong Island, Krabi, Thailand

Dit is wederom een pareltje. Hong Island maakte deel uit van een ‘eilandhoppen’-stop voor de finale van 2013, toen duikers direct van de rotsen in de prachtige Andamanse Zee sprongen. De rotstoppen voor de kust van Krabi zijn een geologisch wonder met kalkstenen kliffen die 300 miljoen jaar geleden zijn gevormd. Velen van deze kliffen zijn nog nooit bewandelt.  

Photo by Miltiadis Fragkidis 

Guggenheim Museum Bilbao, Spanje

Het imposante en iconische Guggenheim Museum Bilbao vormde het decor voor de 50e World Series-stop in 2015. Het museum is geopend sinds 1997 en de kunstwerken die tentoongesteld worden variëren van moderne kunst (popart) tot werken van artiesten als Picasso. In 2015 stond een enorme menigte langs de kant van rivier de Nervión voor de seizoensfinale, waar Steven LoBue won en Gary Hunt algemeen kampioen werd.

klifduiken
Photo by Antonio Gabola 

Yucatan, Mexico

Rachelle Simpson was de allereerste vrouwelijke kampioen op Ik Kil, de Blue Cenote in 2014. Ik Kil is een Mexicaanse cenote, een bovengrondse poel. De cenote is gelegen nabij de beroemde ruïnes van Chichen Itza. De cenote bevindt zich in het gelijknamige archeologische park. De bovengrondse poel is openbaar toegankelijk en je kan er natuurlijk ook heerlijk zwemmen. De cenote is door de Maya’s gebruikt om er mensen in te offeren. Het wordt ook wel de “heilige blauwe cenote” genoemd. Deze plek is natuurlijk prachtig om te gaan klifduiken. De met wortels bedekte muren en het kristalheldere water maken dit tot een prachtige duiklocatie. Natuurlijk dragen de vele groene planten en bomen hier ook aan bij.

klifduiken

Maunsell Forten, Engeland

De Maunsell Forten in Kent werden gebouwd in de monding van de Theems. Dit werd gedaan om het Verenigd Koninkrijk te kunnen verdedigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2012 waagden de Britten Blake Aldridge en Gary Hunt zich aan een duik vanaf een van de Maunsell Forten. Tijdens deze teaserduik, in aanloop naar het eerste World Series-evenement in Britse wateren in 2012, deden ze hun best om hun talenten zo goed mogelijk te laten zien.

klifduiken
Photo by James Boreham

TheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.