Gezond blijven tijdens de feestdagen? Zo doe je dat

door

De feestdagen zijn in zicht en dat betekent: lekker veel eten en drinken! Familie en vrienden komen langs om gezellig samen te zijn. Vaak gaan mensen gourmetten of neemt de één een toetje mee, de ander zorgt voor het voorgerecht en weer iemand anders bekommert zich over het hoofdgerecht. Zo heeft toch iedereen meegeholpen aan die overheerlijke maaltijd. Laten we eerlijk zijn, tijdens de feestdagen eten we eigenlijk altijd meer dan we eigenlijk nodig hebben. Maar daar zijn het feestdagen voor. Je moet er lekker van kunnen genieten en de momenten met iedereen koesteren. Toch hebben wij vandaag een aantal tips voor hoe jij gezond kan blijven en je fitness op peil kan houden tijdens de feestdagen. Kleine inspanningen helpen namelijk al een heleboel.

Kleine beetjes helpen

Misschien ben je wel iemand die het allemaal wel goed vindt. Je kan ook wel ná de feestdagen je fitness weer oppakken toch? Ja, in principe kan je dat doen. Je moet doen wat jij denkt dat het beste is. Maar wij weten dat kleine inspanningen al een hele hoop kunnen helpen. Je hoeft namelijk niet zo intensief te trainen als normaal of precies je schema te volgen zoals je altijd doet. Je kan best wat meer dagen ‘niks’ doen, kortere trainingen volgen of gewoon iets meer wandelen. Gezond blijven tijdens de feestdagen is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Hieronder lees je onze zo-blijf-je-fit-tijdens-de-feestdagen-tips.

gezond feestdagen
Photo by Michelle

Doe wat je kan

Doe wat je kan? Ja, op fitness gebied is het vooral belangrijk dat je gewoon een beetje in beweging blijft. Heb je maar tijd voor een 5 km hardlopen in plaats van je standaard 10 km? Helemaal prima. Doe je thuis normaal workouts van een uur? Wat dacht je van een snelle 20 minuten HIIT-training? Ook een extra rondje wandelen doet wonderen. Doe gewoon je best en doe wat je kan. Probeer er niet te veel over na te denken. Je spieren verdwijnen echt niet ineens wanneer je maar 1 of 2x per week sport in plaats van 5. Misschien kies je ervoor om elke avond voor het slapengaan een aantal push-ups te doen. Ook helemaal prima. Pak de draad gewoon weer op na een drukke dag en maak er het beste van. Wederom zijn de feestdagen er om te genieten, niet om je schuldig te voelen of te stressen over hoeveel je wel of niet moet sporten.

Photo by Elena Kloppenburg 

Zorg voor een gezonde mindset

Deze tijd van het jaar is bedoeld om van te genieten, maar te veel van ons verliezen dat uit het oog. Genieten van heerlijke kerstgerechten en oliebollen is oké. Laat die schuldgevoelens dus vooral los en probeer ervan te genieten. Je hebt alles zelf in de hand. Je hoeft geen 20 oliebollen te eten maar je fitness gaat niet achteruit van 2 oliebollen. Denk dus overal niet te veel over na en leef vooral in het moment. Mocht je mama dus die overheerlijke cake gebakken hebben, dan kan je daar gewoon een lekkere plak van afsnijden.

Photo by Dilyara Garifullina

Drink genoeg water

Gehydrateerd blijven geeft je ook een vol gevoel en weerhoud je ervan om te gaan eten wanneer je eigenlijk dorst hebt. Met het koudere weer, de drogere binnenlucht en de grotere kans dat je feestelijke cocktails drinkt, is het gemakkelijker om sneller uitgedroogd te raken, dus probeer vooral genoeg water te drinken.

Photo by Jana Sabeth

Blijf verzadigd

Veel mensen hebben deze mindset: ‘Ik ga heel de dag niet eten, zodat ik vanavond lekker veel kan eten tijdens het kerstdiner.’ Eigenlijk is dit juist niet slim. Je komt dan mega hongerig aan waardoor je waarschijnlijk alles naar binnen propt wat je maar kan vinden. Het is in plaats daarvan juist verstandig om genoeg te eten zodat je verzadigd blijft. Denk dan wel aan gezonde maaltijden of snacks zoals bijvoorbeeld yoghurt met fruit noten. Als je dan op je kerstdiner aankomt kan je betere keuzes maken qua eten. Ook eet je waarschijnlijk niet te veel, maar gewoon genoeg.

Photo by Karolina Kołodziejczak

Niet toegeven tot het nieuwe jaar

Er zijn natuurlijk veel momenten en gelegenheden tijdens de feestdagen waar je kan ‘overeten’. Je laat je zelfbeheersing los en begint aan een vreetfestijn. ‘Jep, dan beginnen we maar weer in het nieuwe jaar, want ik heb nu toch al te veel gegeten’. Dit moet je juist niet doen. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in het idee van ‘nieuw jaar, nieuwe jij’. Maar onthoud dat de kalender niets te maken heeft met het veranderen van je gezondheid en fitheid. Je krijgt elke dag een nieuwe start, niet elk jaar. Geef niet op en zet jezelf de volgende dag weer op het goede spoor.

Photo by Caley Vanular

Krijg genoeg slaap

Gezond de feestdagen doorkomen doe je natuurlijk met voldoende slaap. Tijdens de feestdagen gaan we meestal van hot naar her en bezoeken we het ene familielid na de andere. Misschien heb je ook nog wel extra sociale gelegenheden op je werk waar je naartoe moet. We zijn deze dagen allemaal druk in de weer. Het is daarom erg belangrijk dat je lichaam en geest elke nacht voldoende rust krijgen. Die drukke dagen vergen namelijk best veel van je. Slaap is superbelangrijk voor het gezond houden van je stofwisseling en immuunsysteem. Wanneer je minder dan 7 uur slaap per nacht krijgt, kan dit leiden tot gewichtstoename of bijvoorbeeld ziektes.

Photo by Kate Stone Matheson

Houd stress onder controle

Extra stress kan zorgen voor het maken van slechte beslissingen, stress-eten en spanning. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Maak een paar minuten per dag vrij voor meditatie, focussen op je ademhaling of dankbaarheid.

Photo by Dane Wetton

Heb jij nog tips om gezond te blijven tijdens de feestdagen? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.