Google Maps geeft ‘milieuvriendelijke’ routes aan | Duurzame donderdag

door

Iedereen kent de app: Google Maps. De app heeft mij in ieder geval al vaak geholpen om niet te verdwalen in een onbekend gebied. In Google Maps kan je nu ook kijken welke route minder CO2 uitstotend is. Super handig toch? Google heeft opties toegevoegd om chauffeurs minder CO2-intensieve routes te laten zien in de Maps-app. Maar dat is niet alles. Google heeft ook een paar andere handige tools toegevoegd, zoals het weergeven van de CO2-voetafsruk van vluchten.

Verenigde Staten en Europa

De nieuwe functie in Google Maps is nu beschikbaar in de VS en wordt volgend jaar een optie in Europa. De service wordt mogelijk gemaakt door Google’s eigen AI en gegevens van het National Renewable Energy Laboratory van het Department of Energy. Met de nieuwe functie schat Google meer dan 1 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar te kunnen voorkomen. Dit staat gelijk aan 200.000 auto’s van de weg af halen. Echter heeft Google heeft geen informatie gegeven over hoe ze tot deze berekening zijn gekomen, of hoeveel Google-gebruikers de functie consequent zouden moeten gebruiken om die besparingen te krijgen.

Photo by Denys Nevozhai

Invloeden op CO2 efficiëntie

De snelste route in een auto is niet altijd de meest CO2-efficiënte route. Bij de ene route moet je vaker stoppen om vervolgens weer op te trekken. Maar ook jouw rijstijl kan van invloed zijn op de uitstoot van CO2. Studies hebben aangetoond dat de meeste auto’s een soort ‘sweet spot’ hebben op het gebied van snelheid als het gaat om efficiëntie. Rijden onder de 56 km/u en boven de 105 km/u leidt doorgaans tot meer uitstoot. Google houdt ook rekening met bepaalde zaken zoals hellingen, wegtypes en eventuele files bij het berekenen van de meest CO2-efficiënte route. Volgens directeur transportproduct bij Google Maps komt het niet alleen de planeet ten goede maar helpt het chauffeurs ook geld te besparen, aangezien routes die een hoger brandstofverbruik vereisen ook leiden tot hogere gasrekeningen.

Photo by Isaac Mehegan

Duurzaamheidsinitiatieven Google Maps

Google heeft een aantal initiatieven op het gebied van duurzaamheid bedacht. Zo willen ze er via Google Maps voor zorgen dat je een betere fietsnavigatie hebt en dat mensen meer informatie kunnen inzien over gedeelde fietsen in verschillende steden. Ook willen ze mensen helpen om minder CO2-intensieve vluchten te vinden en duurzamere hotels. Google heeft er namelijk voor gezorgd dat je op Google Maps de eco-certificeringen van hotels bekijken.

Duurzaam levenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.