Worden er in de toekomst haaien gedood voor het coronavirusvaccin?!

door

Het coronavirus heeft al voor lange tijd een grote impact op de wereld. Daarom doen onderzoekers er alles aan om een coronavirusvaccin te ontwikkelen. Over de hele wereld lopen er onderzoeken naar het virus. Inmiddels zijn ze in landen al aan het testen. Voor sommige van deze vaccins hebben ze een natuurlijke olie nodig, die wordt geproduceerd door haaien. Om deze olie te verkrijgen moeten er misschien haaien gedood worden, waarschuwen natuurbeschermers.

Coronavirusvaccin: al meer dan 100 vaccins in ontwikkeling

In totaal zijn er meer dan 100 verschillende vaccins tegen Covid-19 in ontwikkeling. Een klein aantal daarvan is zover ontwikkeld dat de vaccins getest kunnen worden bij mensen (klinisch onderzoek). Dit klinisch onderzoek is onderverdeeld in drie fasen. Deze fasen moeten allemaal goed afgerond worden, maar kunnen wel op hetzelfde moment plaatsvinden. Vooral als er snel een vaccin nodig is, worden de fasen tegelijkertijd uitgevoerd, zoals bij het coronavirus het geval is.

coronavirusvaccin
Foto: CDC

Haaien doden voor coronavirusvaccin?!

Natuurbeschermers waarschuwen dat er wel een half miljoen haaien gedood kunnen worden voor het coronavirusvaccin. Ze hebben hun natuurlijke oliën nodig voor gebruik in een vaccin tegen het coronavirus. Het gaat hierbij om de olie squaleen, een natuurlijke olie die in de lever van haaien wordt gemaakt. Deze olie wordt gebruikt in een aantal varianten van het coronavirusvaccin. Het ingrediënt staat bekend als een adjuvant, wat betekent dat het helpt om de effectiviteit van een vaccin te verhogen door een sterker immuunrespons op te wekken.

Hoeveel squaleen is er nodig?

Momenteel wordt squaleen al gebruikt in de griepvaccins van het Britse bedrijf GlaxoSmithKline (GSK). Volgens Sky News zal het bedrijf een miljard doses van de stof maken voor het gebruik in een potentieel Covid-19-vaccin. Er zijn ongeveer 3.000 haaien nodig om een ton squaleen te produceren. Shark Allies is een natuurbeschermingsgroep die gevestigd is in Californië. Shark Allies meldt dat er ongeveer 250.000 haaien zullen moeten worden gedood om genoeg squaleen te verzamelen om de wereldbevolking te voorzien van één dosis van een vaccin dat de olie bevat. Onderzoekers melden eveneens dat elk vaccin mogelijk twee doses nodig heeft om voldoende immuniteit te bieden, waardoor dat aantal tot een half miljoen haaien kan oplopen.

haaien coronavirusvaccin
Foto: David Clode

Haaien gebruiken in het coronavirusvaccin is not done!

Maar, om welke haaien gaat het eigenlijk? Haaien die squaleen aanmaken zijn bijvoorbeeld de doornhaai en de reuzenhaai. Zij worden als kwetsbaar beschouwd. Dat betekent dat hun populaties afnemen en dat ze bedreigd zouden kunnen worden als deze bedreigende omstandigheden voortduren. Stefanie Brendl, oprichter en uitvoerend directeur van Shark Allies, vertelt: “Iets van een wild dier oogsten zal nooit duurzaam zijn, zeker niet als het een top roofdier is dat zich niet in grote aantallen voortplant”.

“Er zijn zoveel dingen onbekend over hoe lang deze pandemie zou kunnen duren, en hoeveel versies van het vaccin we dan moeten maken, dat als we doorgaan met het gebruik van haaien, het aantal haaien steeds hoger zal oplopen, jaar na jaar na jaar.”

Stefanie Brendl, oprichter en uitvoerend directeur van Shark Allies.

Een duurzaam alternatief

Om te voorkomen dat de haaienpopulaties zwaar worden getroffen, zijn wetenschappers bezig met een synthetisch alternatief voor squaleen. Dit alternatief wordt gemaakt van gefermenteerd suikerriet en wordt momenteel getest. Shark Allies heeft een petitie gelanceerd waarin ze de Verenigde Staten en de Food and Drug Administration (FDA) aansporen om gebruik te maken van de bestaande duurzame opties voor een vaccin. In de petitie staat onder andere: “Het gebruik van haaien in covid-19 vaccins is kortzichtig, onvoorspelbaar en niet duurzaam.”

“Er zijn betere alternatieven. De industrie moet luisteren.”

Shark Alliens

NieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel