Ford Explorer EV vestigt wereldrecord: eerste elektrische auto rond de wereld

door

30.000 kilometers, 27 landen, zeven maanden en zes continenten. Het is een kleine samenvatting van het avontuur van Lexie Alford, ondertussen beter bekend als de eerste persoon die met een elektrische auto een rondje om de wereld heeft gemaakt. Met haar huis-op-wielen in de vorm van de Ford Explorer EV reed zij in maart 2024 over de finishlijn in Nice, waardoor eens te meer werd bewezen dat een wereldreis ook op een duurzame manier kan worden afgelegd.

Geen enkel avontuur blijkt te uitdagend

De reis van Lexie was geïnspireerd door de gedurfde ontdekkingsreis van Aloha Wanderwell. Meer dan honderd jaar geleden vertrok zij vanaf Nice in een Ford Model T om de eerste vrouw te worden die de hele wereld had rondgereisd. Uiteindelijk reisde ze samen met het oude model van Ford per boot vanuit de haven van Mombasa terug naar huis. In totaal deed ze meer dan vijf jaar over haar reis en moest ze zich aanpassen aan de uitdagende omstandigheden die de wereld haar boden. Nu, honderd jaar later, laat Ford met de Explorer EV opnieuw zien dat geen enkel avontuur te uitdagend is. Zelfs niet met een elektrische auto.

De route van Lexie

Want, een avontuur? Dat was het zeker. Nadat Lexie haar reis aftrapte in Kaapstad trok ze via het Great Kruger National Park en de Limpopo-rivier door naar Zimbabwe. Daar verkende ze de eeuwenoude stad Groot-Zimbabwe voordat ze na 8.000 kilometer en 46 dagen vertrok richting Australië. Daar begon ze in Adelaide en reed naar Melbourne en Sydney voordat ze weer doorging naar het volgende continent. In dit geval was dat Azië waar ze in New Delhi voor het eerst tijdens deze reis met ziekte kampte. Gelukkig voelde ze zich na een paar dagen tijd weer beter en kon ze haar reis vervolgen richting Bhutan, Vietnam, Cambodja, Thailand en Maleisië.

Daarna trok ze richting Zuid-Amerika om daar de Atacamawoestijn in Chili te trotseren en de grens over te steken richting Argentinië. Na al een episch avontuur was het tijd voor een thuiswedstrijd: Noord-Amerika. Hier legde ze een schitterende route langs de Colorado rivier en de Rocky Mountains af voordat het alweer tijd was om richting Europa te gaan voor de laatste paar landen. In Europa startte ze in Noorwegen, waarna ze via Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland en België haar weg vond richting de finishlijn in Zuid-Frankrijk.

Een avontuur met heel veel hindernissen

Met lokale stroomstoringen in Afrika, een gebrek aan laadinfrastructuur in de Atacama-woestijn in Chili, onverharde wegen en onvoorspelbare weersomstandigheden was het een hele klus voor de Amerikaanse avonturierster om die finishlijn in Nice uiteindelijk te bereiken. “Het is niet gemakkelijk om in delen van de wereld te rijden waar geen laadnetwerk is voor elektrische auto’s. Ik heb dan ook veel moeten aankloppen bij huizen om te vragen of ik hun ‘gewone’ stopcontacten kon gebruiken,” verklapte Lexie aan ons. In het begin stond er maar twee maanden gepland voor de reis maar al snel werd duidelijk dat dit een iets te optimistische inschatting was.

Tja, de planning duurde oorspronkelijk honderd dagen, maar dit was een testproject dus we wisten niet precies hoelang het zou duren. Achteraf gezien was de reis het ook zeker waard. Ik hou altijd van het gezegde: niets wat makkelijk is in het leven, is de moeite waard om te doen.

Lexie

Alternatieve laadmogelijkheden van Ford

In de woestijn viel de optie om bij verschillende huizen op te laden ook nog eens weg. Om de recordrit uiteindelijk uit te rijden is er dan ook gebruik gemaakt van verschillende alternatieven zoals de toepassing van zonnepanelen, draagbare batterijpakketten en krachtige snelladers. Daarnaast kon Lexie tijdens haar wereldreis vertrouwen op het Duitse vakmanschap waar de Ford Explorer EV op gebouwd is. Door dit vakwerk is de nieuwe wagen met een 185 kW-snellader in staat om binnen 26 minuten tijd van 10 tot 80 procent op te laden. Wanneer je hem vollaadt en gebruik maakt van de Extended Range RWD kun je dan weer 602 kilometer verder rijden. Ideaal voor een hele verre reis dus of als je met de kids op roadtrip gaat. Vraag het maar aan Lexie Alford als je daar nog over twijfelt. 

De ongetemde kracht van de Ford Explorer EV

Naast het snelle laadsysteem, schiet de Ford Explorer EV zelf ook snel uit de startblokken. Met een vermogen van 250 kW, accelereert de nieuwe EV binnen 5,3 seconden tijd naar 100 km/h. Verder zijn we ook enorm te spreken over het moderne ontwerp van de auto, met dynamische LED-koplampen en lichtmetalen velgen. Erg benieuwd of we hier ook een dakkoffer of zelfs een daktent op kunnen monteren. Lexie zelf is vooral fan van de binnenkant. Logisch ook, want daar heeft ze afgelopen zeven maanden enorm veel tijd gespendeerd.

Zeker in de gebieden waar het enorm koud was, was het verwarmde stuur zeker mijn beste vriend. En ik ben ook zeker verliefd geworden op dit beweegbare touchscreen waar je echt alles kan vinden binnen een oogopslag. Ik ben wel een paar keer de weg kwijtgeraakt, maar dat lag absoluut niet aan de auto.

Lexie

Een overvloed aan ruimte in de Ford Explorer EV

Omdat je tijdens een wereldreis natuurlijk veel bagage meeneemt, is de Ford Explorer EV voorzien van een overvloed aan ruimte. Voorin is er een MegaConsole onder de middenarmsteun aanwezig met meer dan genoeg ruimte voor je laptop en een paar thermosflessen voor onderweg. Aan genoeg plek voor je koffers is ook gedacht met een kofferbakruimte van ruim 450 liter. Daarmee kan je gerust met de hele familie op pad. 

Alle details van de nieuwe Ford Explorer EV

De duurzame variant van de Ford Explorer is per direct te bestellen en de leveringen starten vanaf september 2024. De instapversie is vanaf € 41.450 beschikbaar, terwijl de Premium-versie begint vanaf € 49.950. Standaard is de Premium-versie een Extended Range. Liever geen premium, maar wel een langere range, dan is de Extended Range-uitvoering ook beschikbaar op de andere modellen. Alle drie de uitvoeringen komen trouwens in aanmerking voor overheidssubsidie van een kleine € 3.000. Daar kan je toch weer genoeg andere leuke dingen van doen. 

Duurzaam levenNieuwsRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.