Het Harz gebergte, de ultieme combinatie van outdoor en geschiedenis

door

Het natuurgebied het Harz in Duitsland, het Harz gebergte, een plek waar ondanks alle geschiedenis de natuur al die jaren haar grenzen heeft bewaakt. Sterker nog, een plek waar je natuur vind in overvloed. Een bijzondere gebied met bergen, veel groen, beekjes en rivieren én historische verhalen. Wat ons betreft een top regio om de natuur in te trekken dus, onze favoriete hotspots van dit gebied lees je hier.

Drie UNESCO labels in het Harz gebergte

Het Harz gebergte bevat behalve een hoop geschiedenis en een bijzonder groot natuurgebied ook verschillende UNESCO labels. De eerste UNESCO label is toegewezen aan Goslar, de Rammelsbergmijn en het watermanagement gebied van Upper Harz (Oberharzer Wasserwirtschaft). De tweede is de oude stad van Quedlinburg en de derde UNESCO-label plaats sis de Lutherstad Eisleben met de Luther Memorials. Over deze plekken hieronder meer.

Wandelpad bij de Brocken | Foto credit: Northabroad

Het historische plaatsje Goslar

Goslar is een pittoresk en historisch stadje in Nedersaksen in Duitsland. Het staat bekend als prachtige oude stad, die in 1992 op de UNESCO-werelderfgoedlijst is geplaatst vanwege zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur. Highlights van deze stad zijn onder andere het keizerlijke paleis van Goslar. Dit imposante gebouw diende ooit als residentie van Duitse Keizers. Ook de historische Altstadt is mooi om te bezoeken. Deze is prachtig bewaard gebleven en vol met charmante vakwerkhuizen. De stad Goslar ligt echt aan de rand van het Harz gebergte. Ideaal dus om te verblijven als je dagtochten wilt doen.

Foto credit: Northabroad

Bezoekersmijn de Rammelsberg

Waar het Harz gebergte rijk is aan prachtige natuur, is het dat ook aan grondstoffen. Dit is ook de reden dat het gebied veel is gebruikt voor mijnbouw en je hier ook veel van terug ziet. Meer dan 1000 jaar is deze Rammelsbergmijn in gebruik geweest en gelukkig is hij na de sluiting in 1988 nog goed bewaard gebleven en open voor bezoek. Tof, want je kunt (in een echt mijnwerkerspak) met het mijntreintje onder de grond de tunnels in. Na een stuk verkennen onder de grond in de mijngangen ga je vervolgens weer met een trap omhoog.

Foto credit: Northabroad

Schilderachtige vakwerkstad Quedlinburg

Deze stad Quedlinburg is echt een uniek plaatsje en eigenlijk niet over te slaan in dit gebied. De voorgevels van de huizen hier lijken net te komen uit een sprookje. Met haar 2000 vakwerkhuizen is deze stad net een schilderij waar je in kunt wandelen. Volgens UNESCO is het centrum zelfs een uitzonderlijk voorbeeld van een middeleeuwse stad, een wandeling terug in de tijd dus. Tijdens de kerstperiode is hier een charmante kerstmarkt te vinden, maar in de zomer vind je ook genoeg cafeetjes voor een lekkere koffie of lunch.

Foto credit: Northabroad

Vanuit Quedlinburg de trail op bij de Stelketal-Steig

Langs de Selketal-Stieg beleef je een prachtige route door het Onderharz, waar je kunt genieten van de natuur in het Harz gebergte. Je wandelt door het historische land van de Anhalters, langs het kasteel Falkenstein, tot aan de UNESCO-werelderfgoedstad Quedlinburg. Breng je al een bezoek aan Quedlinburg, dan kun je natuurlijk ook de tour omkeren en hier beginnen. De naam Selke komt van de gelijknamige rivier die door het gebied stroomt. Wandelend door het groene landschap volg je hier deze rivier en waan je je even helemaal in de middeleeuwen.

Wandelen in het Oberharzer Wasserwirtschaft

Een tweede UNESCO label vind je in het Oberharzer Wasserwirtschaft, een gigantisch watermanagament systeem in het Harz gebergte. Dit is het grootste vijver en kanalen systeem ter wereld. Dit netwerk strekt zich uit over 200 vierkante kilometer, ontzettend groot dus en mooi om in te wandelen. Ondanks dat de naam misschien doet lijken dat dit gebied door mensen is aangelegd en ‘onnatuurlijk’ is, is dit zeker niet het geval. Dit gebied bevat behalve de bekende hoeveelheid wateren ook prachtige routes, en er zijn hier genoeg wandelpaden om het gebied te verkennen, waaronder een deel van de Hexen-Stieg, een bekende langeafstandswandeling in deze regio.

Foto credit: Northabroad

Langeafstandswandelpaden in het Harz gebergte

Het Harz gebergte is een fijne plek om te wandelen. Het is niet super ver van Nederland, maar je waant je compleet in het buitenland. Tal van mooie vlaktes, grote bossen, en zelfs ‘de Grand Canyon’ van Duitsland. Behalve de gigantische bossen en wilde natuur kom je ook om de zoveel tijd in schattige dorpjes als de echte vakwerkhuis-dorpjes. Dit is dé plek voor een fijne langeafstandswandeling natuurlijk!

Andreasberg | Credit: Luca Weber

Hexen-Stieg langeafstandswandeling

De bekendste langeafstandswandeling van dit gebied is de Hexen-Stieg, een langeafstandswandeling van zo’n 100 kilometer die je in ongeveer vijf dagen aflegt. Deze trail doorkruist het gehele gebied en laat je kennismaken met de verschillende landschappen en highlights als een grote hangbrug, en de ‘Grand Canyon van Duitsland.’ Omdat het gebied relatief groot is zijn er behalve de Hexen-Stieg nog meer toffe lange wandelingen. Zo is er de HarzerGrenzweg, ook zo’n 100 kilometer lang, de Harzer Baudensteig langs berghutten en de Karstwandelweg Südharz.

Brocken | Credit: Luca Weber

In 100 kilometer wandelen over de Harzer Grenzweg

Nog niet lang geleden werd dit gedeelte van Duitsland gescheiden door het ‘IJzeren gordijn’, een grens tussen oost en west Duitsland. Tussen het oostelijke en westelijke deel bevond zich een verboden gebied wat deze tijd de ‘Green Belt’ wordt genoemd. Dit gebied was destijds behalve verboden gebied voor mensen ook nog eens super gevaarlijk om te betreden, waardoor het vooral met rust gelaten werd wat de natuur ten goede kwam.

Voormalig grenspad omgetoverd tot langeafstandspad

Gelukkig is het gebied nu compleet anders, en is deze groene zone juist een populaire en toegankelijke zone geworden. Sterker nog, na de val van de muur bleek de natuur zo’n prachtig stuk te zijn geworden dat het leidde tot één van Europa’s grootste ecologische projecten: The Green Belt. Over deze ‘Green Belt’ loopt nu de wandeling de Harzer Grenzweg (grensweg). In 100 kilometer doorkruis je dit prachtige groene gebied. Bijzonder is dat hier de natuur haar gang heeft kunnen gaan, maar dat je ook stukjes geschiedenis tegenkomt op het pad dat je volgt. Dit was voorheen namelijk de route en weg waar grenssoldaten veilig overheen konden rijden.

Gigantische wandelbrug in het Harz gebergte

De vele dammen en wateren in dit gebied hebben ieder hun eigen charme, maar de Rappbode Dam heeft wel een heel bijzondere trademark; een toffe hangbrug. Deze gigantische Titan RT hangbrug hangt zo’n 75 meter boven de bode, en is de grootste van Duitsland. Deze brug is maar liefst 458,5 meter lang en daarmee één van de langste ter wereld. Heb je nog meer behoefte aan een adrenaline kick, dan kun je hier zelfs een toffe zipline doen, genieten!

De Lutherstad Eisleben

Nog een stad die de moeite waard is om te bezoeken is de Lutherstad Eisleben. Deze stad is mede bekend als geboorte en sterfplaats van kerkhervormer Maarten Luther. Deze stad in het Harz heeft dus een diepe historische betekenis. Interessant genoeg stierf Maarten Luther ook in Eisleben. Het huis waar hij zijn laatste momenten doorbracht, is nu ook een museum en een herdenkingsplaats die je kunt bezoeken.

Het Harz gebergte bezoeken

En ben je al geïnspireerd om het Harz te bezoeken? Een heerlijke plek om naartoe te gaan, en niet eens ver van de Nederlandse grens. Meer informatie over de regio vind je hier. Je kunt het Harz ook met de trein bezoeken. Een mogelijke route is om vanuit Nederland naar Duitsland te reizen en vervolgens naar steden in de buurt van het Harz-gebergte, zoals Goslar, Wernigerode of Quedlinburg. Deze steden hebben ook OV-verbindingen naar het Harz-gebergte zelf.

Kerk op de markt in Goslar | Foto credit: Northabroad
Quedlinburg | Foto credit: Northabroad

BergenBestemmingenDuitslandEuropaHikingNationale ParkenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.