Een heliski avontuur in Europa op jouw bucketlist? Hier moet je zijn!

door

Voor veel wintersporters staat een heliski avontuur het hoog op de bucketlist. We laten het duurzaamheidsaspect hierbij ook even achterwege, maar beelden ons een helikoptervlucht over de witte bergen in. Na de adembenemende uitzichten word je gedropt voor jouw heliski afdaling. De helikopter vliegt weg en voor jou liggen onaangetaste witte sneeuwvelden waarin je heerlijk door de poeder kan afdalen. Maar juist vanwege het duurzaamheidsaspect is heliskiën niet in heel Europa zomaar te doen. We geven je de mooiste plekken in Europa waar jij kan heliskiën.

Heliski Heliskiën buiten Europa

De heliski oorsprong

Heliskiën is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. In de jaren 50 werden helikopters ingezet om bij afgelegen terreinen te komen. Vaak werden deze gebieden bezocht voor onderzoeken of reddingsacties met een helikopter. Plekken waar geen skilift kwam en eigenlijk alleen maar toerskiërs konden komen, werden nu toegankelijk met de helikopter. Sinds de jaren 60 werd heliskiën steeds commerciëler, want wintersporters wilden een heliski maar al te graag aan gaan. Toch komen er steeds meer heliski restricties in de wereld en ook in Europa. In Europa zijn er maar enkele plekken waar je nog terecht kan om jouw ski- of snowboardavontuur met een helikopter aan te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld in Frankrijk, Italië en Zwitserland nog enkele mogelijkheden.

Wetgeving rondom heliskiën in Europa

Een heliski avontuur buiten Europa is zeer bekend en gebruikelijk. Dus als je bijvoorbeeld op wintersport gaat richting Canada of Amerika, dan zal je eerder een heliski aanbod tegenkomen. In Europa is het echter anders, want in grote delen van de Alpen is het verboden om te heliskiën. Uitzonderingen zijn natuurlijk de bergredding en enkele plekken die een uitzondering hebben. En er worden ook wel wat mazen in de wet gezocht, want in Frankrijk is het officieel verboden om te heliskiën. Toch kan je vanuit Frankrijk met de helikopter net over de grens worden gedropt, om vervolgens toch op Frans grondgebied af te dalen.

Heliski Heliskiën bij MONT BLANC

Hoe duurzaam is een heliski trip?

In Europa is er in grote delen van de Alpen een ban op heliskiën, omdat het niet echt als duurzaam wordt gezien. Helikopters zorgen voor geluidsoverlast, onnodige CO2-uitstoot en dat mensen komen op ongerepte plekken. Bijkomend punt is dat de wintersport-infrastructuur in Europa erg goed is en dat je een helikopter dus niet echt nodig hebt. In andere landen buiten Europa kan het uiteraard totaal anders zijn. In Canada en Amerika zijn er veel meer plekken waar het duurzamer is om af en toe met helikopters te vliegen, dan er liften en skigebieden aan te leggen.

Helikopterskiën in Italië

In Italië zijn er verschillende mogelijkheden voor jouw heliski avontuur. Er is vrijwel geen landelijke wetgeving, maar er wordt vooral op regionaal-niveau bepaald. In Aosta zijn er verschillende mogelijkheden bij Gressoney en kan je een dag heliskiën in Gressoney of Alagna Valsesia. Iets meer richting het westen kan je heliskiën in de buurt van de Franse grens bij Courmayeur of in La Thuile. Of wat dacht je van een mooi avontuur in wintersportoord Livigno?

Heliski Heliskiën Italië

Een heliski avontuur vanuit Frankrijk

In Frankrijk is helikopterskiën verboden, maar toch zijn er genoeg aanbieders die vluchten naar Italië aanbieden. Je zit immers redelijk dichtbij de grens met Italië, waar er meer heliski mogelijkheden zijn. Zo kan je bijvoorbeeld vertrekken vanuit Tignes, Val d’Isère en Flaine.

Helikopterskiën Italië

Heliskiën in Zwitserland

Een episch helikopter ski-avontuur in Zwitserland is ook mogelijk, maar zeer beperkt. In de Zwitserse wet lezen we dat er op enkele tientallen zogeheten Gebirgslandeplätze geland mag worden met een helikopter. Maar er zijn mogelijkheden. Zo kan je vanuit Verbier bijvoorbeeld freeriden op de gletsjer van Trient, Petit Combin of Rosablanche. Liever rondom Zermatt een afdaling maken, dan kan je ook vanaf het Italiaanse Gressoney opstijgen.

Zwitserland

Andere Europese landen

Naast Zwitserland, Frankrijk en Italië zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden. In Duitsland is het overigens helemaal verboden en in Oostenrijk kan je het alleen doen in het plaatsje Lech. Liever buiten de Alpen? Dan kan je bijvoorbeeld naar Troll Peninsula in IJsland, de Spaanse Pyreneeën, Zweeds Lapland, Groenland, Albanië, Rusland of Georgië. Maar voordat je gaat, check wel even goed of jouw reisverzekering deze vorm van wintersporten dekt.

BergenEuropaTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.