Wat zijn hernieuwbare energiebronnen? | Duurzame donderdag

door


Hernieuwbare hulpbronnen zijn energiebronnen die niet uitgeput kunnen raken. Ook kunnen ze een continue bron van schone energie leveren. Als het om energiebronnen gaat, is er altijd de kwestie van duurzaamheid. Het is van belang dat hulpbronnen voldoende energie leveren om in onze behoeften te voorzien, om onze huizen te verwarmen, onze steden van energie te voorzien en onze auto’s te laten rijden. Het is echter ook belangrijk om te kijken naar hoe we deze hulpbronnen op lange termijn kunnen gebruiken. Sommige hulpbronnen zullen praktisch nooit opraken. Deze staan bekend als hernieuwbare hulpbronnen. Hernieuwbare hulpbronnen produceren ook schone energie, wat minder vervuiling en uitstoot van broeikasgassen betekent, die bijdragen aan klimaatverandering. Voor deze duurzame donderdag gaan wij hier vandaag het een en ander over vertellen.

Wat zijn hernieuwbare energiebronnen?

Hernieuwbare energiebronnen zijn onder meer biomassa-energie (zoals ethanol), waterkracht, geothermische energie, windenergie en zonne-energie. Biomassa verwijst naar organisch materiaal van planten of dieren. Hieronder vallen hout, rioolwater en ethanol (afkomstig van ma茂s of andere planten). Biomassa kan je gebruiken als energiebron, omdat dit organisch materiaal energie van de zon heeft geabsorbeerd. Deze energie komt vrij in de vorm van warmte-energie wanneer deze wordt verbrand.

Photo by聽Markus Winkler

Energiebronnen

De energiebronnen zijn in de loop der tijd ge毛volueerd, van het gebruik van hout v贸贸r de negentiende eeuw tot het gebruik van niet-hernieuwbare hulpbronnen, zoals fossiele brandstoffen, aardolie en steenkool, die vandaag nog steeds de belangrijkste energiebronnen zijn. Maar de aarde heeft een beperkte voorraad van deze hulpbronnen. Nu is het echter zo, dat het gebruik van hernieuwbare hulpbronnen de laatste tijd flink is toegenomen.

Photo by聽Yaroslav Maltsev

Uitdagingen gebruik hernieuwbare bronnen

Maar wist je dat er wel enkele uitdagingen verbonden zijn aan het gebruik van hernieuwbare bronnen? Zo kan hernieuwbare energie bijvoorbeeld minder betrouwbaar zijn dan niet-hernieuwbare energie, met seizoensgebonden of zelfs dagelijkse veranderingen in de geproduceerde hoeveelheid. Maar gelukkig hebben we de wetenschap. Hier wordt continu gekeken naar naar deze uitdagingen. Wetenschappers werken aan de verbetering van hernieuwbare bronnen. Denk bijvoorbeeld aan de haalbaarheid en betrouwbaarheid van zulke bronnen.

Verschillende hernieuwbare energiebronnen

Hieronder staan de belangrijkste hernieuwbare bronnen op een rij.

Waterkracht

Waterkracht is een van de oudste hernieuwbare energiebronnen. Deze hernieuwbare energiebron gebruiken wij al duizenden jaren. Tegenwoordig gebruiken veel plaatsen een bepaalde hoeveelheid hydro-elektriciteit. Bij waterkracht wordt de mechanische energie van stromend water gebruikt om elektriciteit op te wekken. Waterkrachtcentrales gebruiken het debiet van rivieren en stromen om een turbine te laten draaien die een generator aandrijft, waardoor elektriciteit vrijkomt.

hernieuwbare energiebronnen
Photo by American Public Power Association

Geothermische energie

Geothermische energie is afkomstig van de warmte die diep in de kern van de aarde wordt opgewekt. Op tektonische plaatgrenzen in de buurt van vulkanische activiteit of diep onder de grond kan je geothermische reservoirs vinden. Geothermische energie kan je benutten door putten te boren om heet water of stoom naar een elektriciteitscentrale te pompen. Deze energie wordt dan gebruikt voor verwarming en elektriciteit.

hernieuwbare energiebronnen
Photo by聽Matt Palmer

Windenergie

Windenergie wekt elektriciteit op door windturbines te laten draaien. De wind duwt de wieken van de turbine voort en een generator zet deze mechanische energie om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan huizen en andere gebouwen van stroom voorzien, en kan zelfs worden opgeslagen in het elektriciteitsnet.

hernieuwbare energiebronnen
Photo by聽Appolinary Kalashnikova

Zonne-energie

Straling van de zon kunnen we natuurlijk ook als energiebron gebruiken. Fotovolta茂sche cellen kunnen worden gebruikt om deze zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Afzonderlijk wekken deze cellen alleen genoeg energie op om een rekenmachine van stroom te voorzien. Dat is natuurlijk nooit genoeg, maar wanneer je ze combineert tot zonnepanelen of nog grotere arrays, leveren ze veel meer elektriciteit.

hernieuwbare energiebronnen
Photo by聽Raphael Cruz

Verbeterd milieu voor komende generaties

Het zoeken naar de juiste methode om hernieuwbare hulpbronnen te gebruiken is een taak die steeds belangrijker wordt naarmate de voorraad niet-hernieuwbare hulpbronnen op aarde steeds verder slinkt. Overschakelen op hernieuwbare energie zal niet alleen de snelgroeiende wereldbevolking beter ondersteunen, maar zal ook zorgen voor een schoner, gezonder milieu voor de komende generaties.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees hier over de top 5 oorzaken van klimaatverandering.

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.