Yara - Unsplash

De beste tips voor kitesurfen als beginner

door

Kitesurfen als beginner, een ontzettend toffe sport om te doen, maar hoe maak je je eerst meters? Wat zijn de beste spots om het te leren en hoe pak je je eerste keer kiten als beginner aan? In dit artikel zetten we de beste tips op een rij zodat jij snel het water in kan.

Yara – Unsplash

Wat zijn de beste spots als beginner?

Allereerst is het tijd om spots te ontdekken om je kiteavontuur te beginnen. In Nederland heb je gelukkig verschillende plekken waar je de sport ook als beginners kunt beoefenen. Brouwersdam, Oostvoorne en Zandmotor zijn onder andere een populaire bestemmingen door de locatie en goede windcondities. Ga je liever gelijk voor de beste plek om te kiten? Dan zijn Tarifa in Spanje, Cumbuco in Brazilië en Zanzibar in Tanzania echte paradijsjes voor kitesurfers. Deze plekken zijn warm, hebben een consistente wind en natuurlijk een prachtige omgeving.

Kitesurfen
Yara – Unsplash

Wat zijn de beste tips voor kitesurfen als beginner?

Je hebt een toffe kiteschool gevonden, gear gehuurd en je les kan beginnen. Hoe maak je het snelste progressie?

#1 Leer goed zwemmen in open water

De eerste keren zul je veel in het water doorbrengen, maar ook als je de sport langer beoefent is het nodig om goed te kunnen zwemmen in open water. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je weet hoe golven werken en heb je genoeg kracht en conditie nodig om hier doorheen te zwemmen. Je hoeft niet ultra fit te zijn om te beginnen, maar hoe fitter je begint hoe sneller je progressie boekt.

#2 Veiligheid gaat voor

Veiligheid staat voorop met kitesurfen. Niet voor niets raden we sterk aan om te beginnen met lessen bij een kitesurfschool. Leer de veiligheidsprocedures en gebruik altijd de juiste beschermende uitrusting, zoals een helm en impactvest. Houd ook altijd rekening met de weersomstandigheden en de grenzen van je eigen kunnen.

#3 Neem les van een professional

Ook al heb je misschien een goede vriend(in) die goed is in kitesurfen en je het wilt leren, lesgeven is een heel andere tak van sport. Investeer dus in lessen bij een gecertificeerde kitesurfschool. Dit helpt je niet alleen om de basisprincipes sneller onder de knie te krijgen, maar het zorgt er ook voor dat je de juiste technieken leert en de sport op een veilige manier beoefent.

Yara- Unsplash

#4 Bouw je vaardigheden geleidelijk op

De eerste lessen zul je altijd eerst op het zand doen, hier krijg je eerst de vlieger zelf onder controle. Begin met kleine stappen en oefen daarna eerst op rustig water voordat je de uitdaging van grote golven aangaat. Bouw je vaardigheden geleidelijk op en ga pas naar de volgende stap als je je comfortabel en zelfverzekerd voelt.

#5 Leer van andere kitesurfers

De surfscene is een gezellige community van mensen die allemaal genieten van het surfen en buitenzijn. Niet alleen oefening baart kunst, maar ook kijken naar professionals kan helpen. Maak vrienden in de kitesurfcommunity en leer van hun ervaringen. Ze kunnen waardevolle tips geven, je helpen bij het oplossen van problemen en je inspireren om nieuwe trucs te leren.

Geniet!

Ook al zijn de eerste keren veel vallen en opstaan, geniet ervan. Wees geduldig en heb plezier in het proces en elke sessie op het water. De ene keer zal beter gaan dan de andere maar als je volhoudt en het kiten eenmaal lukt is het gevoel onbeschrijflijk. Het ultieme gevoel van vrijheid en een echte adrenaline kick.

Liever toch zonder kite maar wel op een board het water in? Dan is golfsurfen misschien meer jouw ding.

InspiratieKitesurfenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.