Kitesurfen

Wat is Kitesurfen?

Kitesurfen, een ontzettend toffe sport om te doen, maar hoe begin je eraan? Anders dan golfsurfen wordt je bij een kitesurf voortgetrokken door de wind in een vlieger (kite) die door de wind wordt voortgetrokken. Bij kitesurfen maak je gebruik van een speciale vlieger die je met behulp van een bar en lijnen bestuurt. Door wind te vangen kun je uiteindelijk over het water racen, sprongen maken en trucs uitvoeren, het ultieme gevoel van vrijheid.

Wat heb je nodig voor je begint met kitesurfen?

Voordat je de golven en wind kunt trotseren, heb je natuurlijk eerst een goede uitrusting nodig. We raden altijd aan om in het begin lessen te nemen en je materiaal te huren, zo weet je zeker dat je het leuk vind en je wilt investeren in een nieuwe hobby. De essentials om het water in te gaan zijn natuurlijk een kite, een board, een harnas en veiligheidslijn en een wetsuit. Per gebied verschilt het natuurlijk hoe koud het water is, maar je kunt ervan uitgaan dat je in het begin veel in het water zult doorbrengen.

Voor kiten kun je kiezen uit twee verschillende type boards, een twintip voor freestyle en een directional voor golfsurfen. Je harnas zorgt ervoor dat je de trekkracht van de wind kunt opvangen en dus met je handen kunt sturen. De veiligheidslijn is bedoelt om aan je kite te bevestigen en helpt je om controle te houden tijdens het vliegen.

Ookal zijn de eerste keren veel vallen en opstaan, geniet ervan. Wees geduldig en heb plezier in het proces en elke sessie op het water. De ene keer zal beter gaan dan de andere maar als je volhoudt en het kiten eenmaal lukt is het gevoel onbeschrijflijk. Het ultieme gevoel van vrijheid en een echte adrenaline kick.

Hoe begin je met kitesurfen als beginner?

Oké, de plek en je gear is gefixed. Nu komt het echte werk! Het is allereerst áltijd goed om eerst flink wat lessen te nemen voor je het water op gaat. Zoek een toffe kitesurfschool uit waar ze jou alles kunnen leren over het surfen, de wind en de techniek. Je leert hoe je de kite bestuurt, hoe je veilig kunt landen en starten, en natuurlijk hoe je op je board staat en over het water scheert als een pro. Kiten vergt vooral veel geduld en veel vallen en opstaan.