credits: Croyde Bay - Unsplash

4x tips voor beginnen met golfsurfen

door

Ik lig op mijn board, de zon op mijn gezicht, en ik kijk in de verte naar de golven die op me afkomen. Als er net een golf voorbij is gekomen begin ik weer met peddelen, iets verder het water in en dan ben ik op de perfecte plek. Mijn armspieren beginnen goed te branden, maar ik weet dat als ik eenmaal op mijn board spring, dat het enige waar ik nog aan denk het geweldige gevoel van de golven is. Ik draai me om, wacht op het perfecte moment, ik peddel nog een paar keer en daar ga ik. Het enige wat nu nog telt is de golf, mijn board en genieten! Dit is hoe ik het gevoel van golfsurfen het beste kan omschrijven.

Beginnen met golfsurfen?

Windsurfen, kitesurfen, golfsurfen, het zijn allemaal verschillende manieren om surfen te beoefenen. Wist je dat zo rond 1767 de eerste golfsurfers zijn gespot in Tahiti? Hoe oud het golfsurfen precies is, is niet bekend. Deze eeuwenoude sport is door de jaren heen alleen maar populairder geworden over de hele wereld. In dit artikel duiken we iets dieper in het golfsurfen. Je zou denken, ik kies een plank en we zijn ready om vanaf het strand het water in te springen. Niet is minder waar, het is toch echt belangrijk om een paar dingen te weten, voordat je als beginner met deze sport start. Heb jij nou ook altijd al gedacht, ja surfen dat lijkt me wat. Wij nemen je mee in de top vier weetjes die jij moet kennen voordat je aan jouw golfsurfavontuur begint.

man in wetsuit met surfboard
credits: Laker – Unsplash

#1 Voorzie jezelf van surfkleding

Surkleding vind je in alle vormen en maten en voor alle weersomtandigheden. Golfsurf je in koud water zoals in Noorwegen of gewoon hier in Nederland, kies dan voor een wetsuit. Ga je voor een plek waar het water niet super koud is, maar ook niet al te warmen, dan is een shorty een goede optie. Dat is een wetsuit met korte pijpen. Surf je in een lekker zonnig land met warmer water zoals in Bali en Costa Rica, kies dan voor een rashguard en een surflegging. Een surflegging kan je beschermen tegen de zon als je uren lang in de zon in het water ligt. Dit is onmisbaar als je snel verbrandt. Rashguards, zijn shirtjes met korte of lange mouwen die je beschermen tegen schuring van je board, door de wax die op je board is gesmeerd kan er namelijk flink wat schuring ontstaan op de huid. Ook beschermen deze shirtjes je tegen de straling van de zon.

surfplank met wetsuit
credits: Vincent Erik Schoenmakers – Unsplash

#2 Neem een paar golfsurflessen voordat je in je eentje het avontuur aangaat

Als beginner is het echt niet overbodig om een paar surflessen te volgen. Dat doe je bijvoorbeeld bij deze surfschool op Tenerife. Het maakt het golfsurfen ook een stuk leuker als je de basis onder de knie hebt. Tijdens je eerste lessen zul je leren hoe je op je board moet liggen, hoe je je board vast moet houden als je het water in gaat en zelfs misschien al hoe je een duck dive of turtle roll moet maken. Na een les of drie weet je waarschijnlijk al een hele hoop. Heb je toch behoefte aan meer lessen, kies er dan voor om naar een surfhuis of surfkamp te gaan. Daar zullen ze je alles van A tot Z leren zodat je in no time een surf king of queen bent.

surfles
Credits: Lior Shapira – Unsplash

#3 Smeer jezelf goed in

Smeren, smeren, smeren. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Zeker als je urenlang in het water ligt, ben je extra kwetsbaar voor de straling van de zon. Kies daarom voor een sterke zonnebrand die waterproof is. Verbrand je extra snel en wil je zeker weten dat dit je surfavontuur niet verpest, schaf dan een potje, stick of tube zonnebrand met zinc aan. Op deze manier zorg je ervoor dat de zonnestraling nog minder kans heeft om de huid door te dringen.

#4 En het belangrijkste, vergeet niet te genieten!

Golfsurfen leer je met vallen en opstaan, letterlijk in dit geval. Één van de belangrijkste dingen met surfen is dat je het de tijd moet geven. Lukt het je in je eerste sessie al om recht op je board te staan? Geweldig! Heb je vijf sessies nodig om recht op je board te kunnen staan? Ook geweldig! Zoals ik al zei: geef het de tijd en vergeet niet te genieten.

mannen op surfplank op zee
Credits: Guy Kawasaki – Unsplash
Bron:
Surf 101
GolfsurfenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.