Credits: Susan Flynn - Unsplash

Wetsuits; dompel je onder in alle soorten, diktes en materialen

door

Wil je graag beginnen met surfen of suppen, maar kijk je totaal niet uit naar dat koude water waar deze sporten in plaats vinden? In het geval van dat laatste; no worries. Daar is een goede oplossing voor, namelijk het dragen van wetsuits. Deze pakken, die meestal zijn gemaakt van de stof Neopreen, zorgen ervoor dat je niet ligt te koukleumen terwijl je in het water dobbert. Wij leggen je uit hoe een wetsuit werkt, welke verschillende soorten er zijn en waar je op moet letten als je een wetsuit aanschaft.

Wat zijn de functies van wetsuits?

De twee belangrijkste functies van een wetsuit is dat het je warm houdt tijdens de watersport die je uitoefent en dat het je beschermt tegen verwondingen van bijvoorbeeld koraal of kwallensteken. Een andere extra functie van wetsuits, die ik zelf erg prettig vind, is dat het je ook beschermt tegen de zon. Hoe een wetsuit je warm houdt werkt als volgt: als je een goed passend wetsuit aan hebt, niet te groot maar ook zeker niet te klein, komt er een dun laagje water tussen de wetsuit en je huid. Dit wordt opgewarmd door je lichaamstemperatuur en gaat op die manier onderkoeling tegen. Zo kun je dus, in een aangename temperatuur, voor een langere tijd in het water blijven.

Surfing in ocean
Credits: Jess Loiterton – Pexels

Wetsuits in alle soorten en maten

Als je eenmaal van plan bent om een wetsuit aan te schaffen, is het belangrijk om te kijken naar wat voor soort wetsuit je nodig hebt. Er zit namelijk een groot verschil tussen suppen op Lago Di Caldonazzo in Italië en surfen in Noorwegen. Voor elke temperatuur en activiteit zijn er verschillende wetsuits verkrijgbaar. Daarom zetten we de verschillende wetsuits voor je op een rijtje, van minst warm naar meest warm:

  • Shorty: een shorty is een wetsuit met korte mouwen en korte pijpen of met lange mouwen en korte pijpen. Deze wetsuits worden vaak gebruikt op de tropischere plekken ter wereld. Een shorty beschermt je voornamelijk tegen de schuring van je surfplank en het houdt je lichaam warmer dan wanneer je geen wetsuit draagt.
  • Fullsuit: de naam zegt het eigenlijk al, deze wetsuit bedekt je volledige lichaam behalve je handen, voeten en hoofd. Deze wetsuits zijn geschikt voor koeler water en zullen je een stuk warmer houden dan een shorty. Dit betekent niet dat je deze wetsuits niet in warmer water kunt dragen. Zorg er dan alleen voor dat je een dunner wetsuit draagt.
  • Droogpak: een droogpak is net iets anders dan een wetsuit, maar valt wel nog in het rijtje. Bij een droogpak komt er helemaal geen water meer in het pak en is de luchtlaag die zich in het pak vormt hetgeen dat je warm houdt. Je kunt zelfs nog kleding dragen in een droogpak, hierbij is het wel belangrijk om op te letten dat de kleding niet de bewegingsvrijheid beperkt. Droogpakken worden bij de echt koude temperaturen gebruikt.

Hoe warmer het water, hoe dunner de wetsuits

Naast dat de lengte van wetsuits verschil uitmaken, is de dikte van wetsuits ook enorm belangrijk voor het kiezen van het juiste pak. De dikte vertelt namelijk hoe warm jouw wetsuit is en voor welke temperaturen dit geschikt is. Hieronder zetten wij de verschillende diktes op een rijtje en de temperatuur waarin ze gebruikt kunnen worden. Nu verschilt het ook wel per persoon hoe snel je het koud of warm hebt, dus houd hier rekening mee. Voor het lezen van de diktes is het volgende belangrijk: het eerste getal geeft de dikte aan van het wetsuit op de borst en het tweede nummer geeft de dikte aan op de benen en armen.

  • 2/1 mm – voor temperaturen boven de 22 graden
  • 3/2 mm – voor temperaturen tussen de 17 en 21 graden
  • 4/3 mm – voor temperaturen tussen de 12 en 17 graden
  • 5/3 mm en 5/4 mm – voor temperaturen tussen de 7 en 12 graden
  • Droogpak – voor temperaturen rond de 5 graden of kouder
supping wetsuits
Credits: Maksim Gonchar – Pexels

Waar moet je op letten bij het kopen van een wetsuit?

We hebben je nu al een paar dingen uitgelegd die jouw keuze voor het kopen van het geschikte wetsuit wat makkelijker maken. Nu zijn er nog wel een aantal dingen waar je op moet letten als je dan zover bent om een wetsuit aan te schaffen. Ik raad je sowieso aan om een aantal wetsuits te passen in een winkel voordat je er één koopt. Net zoals bij kledingmerken, kan een maat medium anders passen bij de Decathlon als bij de Bever.

Als je een wetsuit gaat passen, zorg er dan voor dat je hem goed aantrekt. Hijs de suit eerst goed over je knieën en trek hem daarna verder omhoog. Ga tussendoor ook even zitten en maak bijvoorbeeld een keer een squat zodat de stof goed op zijn plek valt. Heb je hem aan? Super. Voel je dat de wetsuit je schouders naar beneden drukt dan is de wetsuit te klein. Voel je dat je het wetsuit nog makkelijk kan vastpakken en dat je ruimte over hebt bij je onderrug, dan is de wetsuit te groot. Twijfel je nu toch nog? Vraag dan zeker hulp in de winkel. Wetsuits kunnen een dure aanschaf zijn en je wilt natuurlijk dat je comfortabel je volgende wateravonturen in gaat met een goed passende wetsuit.

Wat moet je onder een wetsuit aan?

Het antwoord op deze vraag hangt af van persoonlijke voorkeur. De een draagt er het liefste niets onder, de ander voegt graag zoveel mogelijk laagjes toe en weer een ander zit er een beetje tussenin. Dat is natuurlijk ook nog afhankelijk van in welke omstandigheden jij een wetsuit draagt. Is het tropisch warm en heeft ze zee een aangename temperatuur of ga je surfen in de vrieskou in Noorwegen? Hoe dan ook: als je een wetsuit huurt, trek er dan in ieder geval altijd iets onder aan. Maar wat is dat ‘iets’ dan? Je kunt denken aan een bikini, badpak of zwembroek, maar ook aan een (korte) fietsbroek, een rash guard, een mouwloos vest of een full-body jumpsuit van 1mm dik.

surf wetsuit
Credits: Neolene Heppes – Unsplash

Milieuvriendelijke opties

Helaas is het materiaal waar wetsuits van worden gemaakt, Neopreen, niet al te best voor de natuur aangezien er een chemisch proces nodig is om de stof te creëren. Tegenwoordig zijn er wel iets milieuvriendelijkere opties beschikbaar op de markt zoals Geopreen. Georpreen is gemaakt van kalksteen, en maakt het process al iets beter voor Moeder Natuur. Deze wetsuits zijn wel iets duurder dan een standaard Neopreen wetsuit, maar dan draag je wel meteen je steentje bij voor de verduurzaming van deze wereld. Naast dat je kunt kiezen voor Geopreen, zijn er ook andere opties. Zo is Patagonia begonnen met het maken van duurzame wetsuits. Ze hebben een manier gevonden om natuurlijk rubber te gebruiken voor het maken van wetsuits. Deze duurzame lijn van Patagonia heet Patagonia Yulex.

Ready, set, let’s go

Zo, je bent nu helemaal klaar om met je nieuwe wetsuit op je surfboard of supboard te springen. Heb je nog meer informatie nodig voordat je begint met suppen, hier lees je er alles over. Voor de beginnende surfers onder ons hebben we hier vier handige tips opgeschreven die je helpen bij jouw nieuwe surfavontuur.

Duiken & snorkelenKeuzehulpenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.