Ga op langlauf-avontuur in de Tiroler Zugspitz Arena

door

Net over de grens van Duitsland naar Oostenrijk vind je de Tiroler Zugspitz Arena. Een regio in het oosten van Tirol, die uitkijkt op de Zugspitze en bestaat uit zeven leuke dorpjes. Een wondermooie en rustige regio, die zich perfect leent voor de leukste outdoor activiteiten. Zowel in de zomer als de winter. Wandelen, fietsen, klimmen en skiën, het kan allemaal. Maar waar deze regio zich ook perfect voor leent, is langlaufen. Met maar liefst 131 km aan loipes, kun je hier wel even vooruit op je langlaufski’s. We vertellen je graag waarom de Tiroler Zugspitz Arena een langlaufvakantie waard is.

Langlaufen

Laten we maar meteen helder zijn: langlaufen is totaal anders dan skiën en het is super intensief. Vergis je dus zeker niet in deze sport. Waar je bij skiën de lift omhoog pakt en de zwaartekracht zijn werk laat doen in je vlucht naar beneden, moet je bij langlaufen volledig zelf aan de bak. Je ‘loopt’ door een spoor in de sneeuw terwijl je een soort glijbeweging maakt. Ga je de helling naar beneden, dan komt het aan op balans, want bochtjes maken is er niet bij. Gelukkig kun je langlaufen wel vrij snel leren. En dat leren kun je perfect doen bij bijvoorbeeld de skischolen in Ehrwald en Lermoos. Langlaufen is overigens een super goede cardio workout, waarbij je meer calorieën verbrandt dan bij het skiën. Mooie bijkomstigheid. Kun je buiten de loipes extra genieten van alle Oostenrijkse lekkernijen, zoals onze favoriet: Kaiserschmarrn.

langlaufen Tiroler Zugspitz Arena

Langlaufen in de Tiroler Zugspitz Arena

131 km aan loipes dus, in de Tiroler Zugspitz Arena. Daarvan is de Arena-loipe het langste, met een lengte van ongeveer 40 km. Die loipe voert je door meerdere plekken in de Tiroler Zugspitz Arena. Ondanks de lengte, is deze loipe goed geschikt voor beginners, omdat hij redelijk vlak is. Liever een meer sneeuwzekere loipe pakken, dan kun je de lift pakken naar de hoogteloipes. Kun je meteen nog meer genieten van de mooiste uitzichten in de regio. Je hoeft overigens niet al te bang te zijn dat je sneeuw te kort komt voor het langlaufen, want de Tiroler Zugspitz Arena werd in 2021 nog bekroond met de Tiroler Loipen-Gütesiegel, het langlaufkwaliteitskeurmerk van Tirol. Dat keurmerk krijgt een gebied wanneer het 80 dagen lang een gemiddelde sneeuwbedekking kent van 10cm. Daarnaast moet het natuurlijk voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen en goede bewegwijzering. Ook dat zit dus wel goed in de Tiroler Zugspitz Arena.

Nog een mooie loipe is die op de golfbaan van Ehrwald. Je hebt er namelijk een fantastisch uitzicht op de Zugspitze. Het is een ronde van 2,7 km lang, die ook bij de wat warmere temperaturen in de winter goed wordt geprepareerd. Dat perfect prepareren wordt overigens ook gedaan in de andere Zugspitsdorpen, zoals Berwang, Bichlbach, Biberwier, Lermoos, Namlos en Heiterwang am See. Natuurlijk is het weer wel altijd een bepalende factor als het gaat om openen of sluiten van de loipes. Laat je vooraf dus goed informeren over waar je die dag wel en niet terecht kunt.

Een echte langlaufbestemming

Het zijn niet alleen de loipes die uitnodigen om te langlaufen in de Tiroler Zugspitz Arena. Het gehele plaatje klopt. De regio is zelfs een heuse gecertificeerde ‘Cross-Country Ski Holidays Destination‘. Dat wil zeggen dat ook de hotels helemaal zijn ingericht op langlaufers. Sowieso staat de Tiroler Zugspitz Arena bekend om haar vele goede familiehotels en ook wintercampings die een fijne uitvalsbasis zijn voor jouw wintersportavonturen. En als je er dan toch bent, ga dan zeker ook langs de knusse hutten en almen, waar je geniet van regionale specialiteiten, Tiroolse gastvrijheid en de mooiste panorama’s. Een keer iets heel anders doen? Maak dan een onvergetelijke rit met de arrenslee.

AlpenBergenEuropaOostenrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.