Credits: Simon Migaj - Unsplash

Milieubewust reizen doe je met deze 7 simpele tips | Duurzame Donderdag #5

door

Het is altijd weer een feest om je spullen te mogen pakken en op weg te mogen gaan naar die nieuwe, onbekende bestemmingen. Je kijkt uit naar het eten dat je gaat proberen, de prachtige landschappen die je gaat zien en de mensen die je gaat ontmoeten. Het lijkt wel of er geen enkel nadeel zit aan reizen. Toch moeten we je helaas wijzen op het feit dat de meeste reizen nou niet bepaald erg milieubewust zijn. Dat betekent niet dat we nu niet meer op reis mogen gaan. Absoluut niet zelfs. We raden je echter wel aan om je reis zo aan te passen dat het zo duurzaam mogelijk is. We begrijpen dat je niet meteen weet hoe je dat moet doen. Daarom helpen wij je daar graag bij. Deze editie van Duurzame Donderdag staat dan ook in het teken van milieubewust reizen.

7 tips om milieubewust te reizen

#1 Neem binnen Europa zoveel mogelijk de trein

Wanneer je een reis gaat maken binnen Europa zijn er genoeg mogelijkheden om de trein te nemen. Een vlucht met een vliegtuig en een reis met de auto zijn veel schadelijker voor het milieu dan een treinreis. Door gebruik te maken van het openbaar vervoer zorg je ervoor dat jouw reis niet nog eens extra bijdraagt aan de CO2-uitstoot. Een trein kan meerdere mensen tegelijkertijd vervoeren en is niet extreem vervuilend. Ga je dus een reis maken van minder dan 1000 kilometer? Kijk dan of er de mogelijkheid is om met de trein te gaan. Dat is in ieder geval al een grote stap naar milieubewust reizen.

milieubewust
Credits: Balazs Busznyak – Unsplash

#2 Reis milieubewust; doe aan slow travel

Slow travel is een nieuwe trend waarbij je de plekken, geuren en geluiden nog beter in je opneemt en waarbij je kennis maakt met de lokale gebruiken en streekgerechten van de plek die je bezoekt. Het zorgt ervoor dat je echt de tijd neemt om van je reis te genieten en het land, de streek of de stad echt te leren kennen. Ook zorgt het ervoor dat je niet van plek naar plek reist, waardoor je weer minder bijdraagt aan de CO2-uitstoot. Zo ben je niet alleen milieubewust bezig, maar haal je ook nog eens het optimale uit je vakantie.

#3 Ga wandelen of fietsen

Het is misschien niet heel verrassend, maar wandelen en fietsen zijn absoluut milieubewuste activiteiten. Het is niet alleen verantwoord, maar ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Je hebt de mogelijkheid om lekker te bewegen, van de natuur en de landschappen te genieten én te ontspannen. Je hebt hiervoor geen CO2-uitstotende vervoersmiddelen nodig, waardoor het dus niet slecht is voor het milieu. Verdiep je eens in de mogelijkheden voor hike-trails, mountainbike-routes of wandelpaden in het gebied waar je verblijft. Naast wandelen en fietsen als dagbesteding is het ook een goed alternatief voor de taxi of een huurauto. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een restaurant? Doe dit dan te voet of met de fiets. Dit is makkelijk te doen en ook nog eens beter voor de natuur.

milieubewust
Credits: Colton Duke – Unsplash

#4 Investeer in een drinkfles die milieubewust is

Veel mensen nemen geen eigen drinken mee voordat ze op pad gaan. Vaak kopen we toch nog even een flesje water onderweg. Door steeds opnieuw plastic flesjes aan te schaffen draag je bij aan de plasticproductie, die dan weer bijdraagt aan milieuvervuiling. Er is echter een simpele oplossing voor; een milieubewuste drinkfles. Wanneer je investeert in een goede, stevige, milieubewuste drinkfles die niet lekt, kun je zelf gewoon je eigen drinken meenemen en hoef je onderweg niet steeds nieuwe flesjes te kopen. Ook is het kostenbesparend, aangezien je maar één keer hoeft te investeren in een drinkfles. Verschillende merken die milieubewuste drinkflessen verkopen zijn Mizu, Hydro Flask, Dopper, LifeStrawGo en Bobble.

#5 Kies voor een verantwoorde dagbesteding

Er zijn een hoop verantwoorde activiteiten die je kunt doen tijdens je reis. Eerder hebben we het al gehad over hiken en biken. Er zijn er echter nog veel meer. Je kunt bijvoorbeeld gaan watersporten, zoals kajakken, zeilen, kanoën en ga zo maar door. Ook kun je een berg gaan beklimmen, een museum bezoeken of gaan picknicken in een park. Mijd activiteiten als een Jeep-tour, een helikoptervlucht of quad-rijden. Deze activiteiten kunnen ook ontzettend leuk zijn, maar zijn niet heel milieubewust. Wil je wel graag deze activiteiten doen? Doe ze dan niet allemaal, maar kies de leukste. Zo beperk je toch nog een beetje de uitstoot die vrijkomt bij de activiteit.

milieubewust
Credits: G.R. Mottez – Unsplash

#6 Probeer een aantal keer vegetarisch te eten

Sommige mensen doen het altijd al en anderen vinden het moeilijk; vegetarisch eten. Toch helpt het al als je af en toe een keer dat stukje vlees overslaat. Er zijn genoeg lekkere alternatieven die je een keer kunt proberen, ook in het buitenland. De vleesindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld, dus door af en toe een keer de biefstuk in te ruilen voor een lekkere couscous salade of groenteburger kan absoluut geen kwaad. Ga eens op zoek naar restaurants die ook vegetarische gerechten aanbieden en ga lekker dineren met een goed gevoel.

#7 Boycot dieronvriendelijke attracties

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen op social media; mensen die vrolijk op de foto staan terwijl ze op de rug van een olifant zitten of mensen die het een goed idee vonden om eens lekker een tijger te gaan knuffelen. Het klinkt allemaal heel gaaf, maar het is absoluut niet verantwoord. Olifanten, tijgers, leeuwen enzovoort horen niet aan een lijntje zodat jij ze kunt gaan knuffelen. Of zodat jij eens een ritje kunt maken. Deze dieren horen in het wild. Ga daarom niet naar deze ‘attracties’. Hoe schattig en gaaf het ook lijkt, je doet de dieren er absoluut geen plezier mee. Hoe minder mensen deelnemen aan deze activiteiten, hoe groter de kans dat het een keer ophoudt.

milieubewust
Credits: A.G. – Unsplash
Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.