Photo by Karsten Würth on Unsplash

Dit zijn de 10 landen die het meest milieuvriendelijk zijn | Duurzame donderdag

door


Milieuvriendelijk zijn staat op dit moment hoog aan het lijstje van oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan. Aan alle kanten krijgen we tips en tricks om ons leven bewuster en duurzamer te maken. Aangezien wij enorm fan van reizen zijn, is ook ons doel om milieubewust reizen steeds belangrijker te vinden. En dan kan het best handig zijn om te weten welke landen het meest milieuvriendelijk zijn. Dus hebben wij hier voor jou dé lijst met de meest duurzame landen ter wereld.

De landen die het meest milieuvriendelijk zijn, bevinden zich heel dichtbij

Het valt op dat de top 10 landen, die het meest milieubewust zijn, landen in Europa zijn. We mogen dus als Europa hier best trots op zijn. Helaas valt Nederland net buiten de boot als het gaat om de top 10. Nederland staat namelijk op plek 11. Nog even doorzetten dus. Maar wat wel leuk is aan de top 10 is dat al deze landen in de buurt liggen, zodat je er gemakkelijk met de trein heen kunt. Een duurzame bestemming én duurzaam reizen. Wat wil je nog meer?

Milieuvriendelijk
Photo by S O C I A L . C U T on Unsplash

10. Duitsland

Onze oosterburen doen het goed als het gaat om milieuvriendelijkheid. Waar wij al fan waren van de Duitse natuur en omgeving zoals het Zwarte Woud en Nordrhein-Westfalen, is er nu nog een reden om fan van Duitsland te zijn. Kijkend naar de punten die ze hebben gekregen, scoren ze goed op luchtkwaliteit en biodiversiteit. Mocht je een vakantie naar Duitsland boeken, weet je in ieder geval dat je naar een land gaat die goed bezig is voor het milieu.

9. Noorwegen

Iets verder boven in Europa zijn ze ook goed bezig. Dat ze in Noorwegen genoeg te bieden hebben op outdoor gebied hadden we al wel door. Maar nu hebben ze dus ook veel te bieden als het gaat om milieuvriendelijkheid. Zo wordt 96% van de elektriciteit van Noorwegen opgewekt door natuurlijke bronnen zoals waterkrachtcentrales. Deze elektriciteit wordt onder andere gebruikt om te rijden in de elektrische auto’s. In Noorwegen rijden dan ook de meeste elektrische auto’s. Noorwegen voegt hier nog iets extra’s aan toe. Ben je eigenaar van een elektrische auto, dan hoef je geen tol te betalen, je mag op de busbaan rijden, je mag gratis parkeren en ook voor de ferry hoef je niks te betalen. Wij snappen deze hoge plek wel.

Milieuvriendelijk Noorwegen
Photo by John O’Nolan on Unsplash

8. Zweden

Nog een Scandinavisch land die hoog terug te vinden is in de ranglijst. Wat ze daar heel goed doen, is echt bezig zijn met de natuur. En dat is ook logisch met die prachtige landschappen. Zweden onderneemt een aantal goede stappen in de richting naar een betere wereld. Zo doen inwoners aan plogging (afval opruimen tijdens het hardlopen), krijg je belastingvoordeel als je je spullen laat repareren in plaats van nieuwe te kopen en geven ze kinderen al vanaf jongs af aan de liefde van de natuur mee. Zweden is hierdoor bijna koploper als het gaat om recycling en afvalscheiding. In de natuur vind je borden terug die je precies vertellen wat je wel en niet mag doen. Zo kan je een flinke boete krijgen als je je afval in de natuur dumpt. Goed bezig Zweden!

7. Finland

We blijven nog even in het noorden van Europa. Op nummer zeven staat Finland. Een land wat sterk de focus legt op milieuvriendelijk zijn. Dat doen ze door de voorkeur te geven aan reizigers die duurzaam reizen, in plaats van het massatoerisme. Leuk om te weten: Finland heeft één van de schoonste luchten ter wereld. En dat niet alleen. Ze zijn ook uitgeroepen tot het gelukkigste land. Als we dit zo horen snappen we wel dat je ernaartoe gaat.

Finland
Photo by Narahari K R on Unsplash

6. Oostenrijk

Oostenrijk staat misschien bekend om de schitterende skioorden en hikevakanties, maar nu dus ook van de plek 6 op de lijst van meest duurzame landen ter wereld. Zo hebben zes van de negen deelstaten in Oostenrijk een milieuzone. Dit betekent dat vrachtwagenverkeer verplicht is om een milieusticker aan te schaffen. Hierdoor wordt de emissie van fijnstof en stikstof gereduceerd. Dit willen ze in de toekomst ook voor personenvervoer gaan doen. Oostenrijk is ook veel bezig met organische landbouw. Er worden hiervoor geen giftige stoffen gebruikt.

5. Frankrijk

Er zijn meerdere redenen dat Frankrijk in de top 5 is beland. Allereerst heeft de overheid een speciaal programma opgericht. Dit programma houdt in dat bedrijven subsidies krijgen wanneer ze zich bezighouden met het ontwikkelen van milieuvriendelijke technieken. Doordat veel bedrijven er hierdoor mee bezig zijn, ontstaat er ook meer werk in dit vakgebied. Dat zorgt en dan weer voor dat veel studenten kiezen voor een opleiding in de richting van duurzaamheid. Ook de landbouwsector draagt bij. Zij zorgen er namelijk voor dat hun land goed verzorgd blijft, met zo min mogelijk schadelijke stoffen.

Frankrijk
Photo by Anthony DELANOIX on Unsplash

4. Verenigd Koningrijk

Oké, officieel niet meer Europa maar nog wel in de buurt. We zien dat het Verenigd Koninkrijk het erg goed doet als het gaat om milieuvriendelijkheid. Het staat niet voor niets op plek vier. Wat het Verenigd Koninkrijk heel goed doet, is dat ze veel investeren in het maken van nieuwe technieken die voor een beter klimaat zorgen. Zo hebben ze speciale campussen die deze duurzame technieken uitvinden. En er zijn delen in het Verenigd Koninkrijk die 100% duurzaam zijn. Bijvoorbeeld door alleen gebruik te maken van duurzame stroom.

3. Zwitserland

Deze hadden we hier zeker wel verwacht. Want Zwitserland bevat niet alleen de meest prachtige landschappen, maar dus ook een hoge ranking in duurzaamheid. Zo heeft Zwitserland een super schone lucht. Inwoners van Zwitserland consumeren vooral biologisch en de Zwitserse detailhandel voert al jarenlang de internationale duurzaamheidsranglijst aan. Ook op het gebied van recycling is Zwitserland toonaangevend. Hier wordt namelijk bijna 90% van de PET-flessen hergebruikt. Niet alleen een schitterend land om naartoe te gaan, maar ook nog eens een bewuste keuze.

Milieuvriendelijk Zwitserland
Photo by Marco Meyer on Unsplash

2. Luxemburg

Iets met ‘waar een klein landje groot in kan zijn’? Luxemburg staat op een welverdiende plek twee. Dit komt mede doordat het land voor meer dan de helft vrij is van pesticiden. Dit zijn giftige stoffen die in de natuur en omgeving terecht kunnen komen en daarmee schadelijk kunnen zijn. Er worden in Luxemburg dus minder schadelijke stoffen gebruikt. Luxemburg probeert ook zoveel mogelijk natuur de ruimte te geven om te groeien. Zij zijn dus zeker geen voorstander van alles dichtbouwen en zoveel mogelijk huizen op een grond neerzetten.

1. Denemarken

En dan stipt op nummer één in de lijst van landen die het meest milieuvriendelijk zijn: Denemarken. Het duurzaamste land. En dat wordt je niet zomaar. De Denen zijn koploper als het gaat om duurzame energie zoals windenergie. Daarbij zijn ze in Denemarken heel gedreven als het gaat om duurzaamheid. In 2025 wil de stad Kopenhagen volledig CO2-neutraal zijn. Je ziet in Denemarken heel sterk dat de inwoners ook echt hun steentje bijdragen. Iedereen ruimt troep op, waardoor je er niet zo snel zwerfafval tegen zult komen. Verder heeft Denemarken plannen om negen duurzame eilanden te gaan bouwen. Deze eilanden zouden duurzame energie opwekken en de biodiversiteit bevorderen. Ze willen hier in 2022 mee beginnen en hopen in 2040 klaar te zijn. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd!

Denemarken
Photo by Marco Meyer on Unsplash

Niet-Europese landen die milieuvriendelijk zijn

Natuurlijk zijn niet alleen Europese landen goed bezig als het gaat om klimaat. Wij sommen voor jou ook nog even de vijf niet-Europese die ook zeker milieuvriendelijk zijn. Hier kun je met een gerust hart op duurzame vakantie.

Duurzaam levenLandenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.