Misschien wel het allermooiste stuk Alpen, de Karwendel

door


Van de vele bergmassieven die de Alpen rijk is, behoort het Karwendelgebergte misschien wel tot de allermooiste. De ruige en kalkachtige bergtoppen, die in het begin van de zomer nog bedekt zijn met een prachtige laag sneeuw, stralen je tegemoet. De vakantie roept, en in het bijzonder het Karwendel. Want in het Duitse gedeelte van het Karwendel, tussen de dorpjes Wallgau en Mittenwald, kun je als wandel- en fietsliefhebber je hart ophalen.

Ten oosten van Garmisch-Partenkirchen

De Duitse plaats Garmisch-Partenkirchen doet bij iedereen wel een belletje rinkelen. Hier vindt namelijk jaarlijks het vierschanzentoernee plaats. Iets ten oosten van deze bekende Beierse plaats ligt de Alpenwelt Karwendel. In het dal waar het Karwendel, Wettersteingebergte en de Beierse Vooralpen aan je voeten liggen is het goed vakantie vieren.

Als drie gebergtes de degens met elkaar kruisen, dan weet je als outdoorliefhebber dat er voldoende te beleven is. In de Alpenwelt Karwendel is dat natuurlijk niet anders. Hier vind je, mede door de omvangrijke natuurbescherming, nog stille en ongerepte plekjes. Verwacht hier dus geen massatoerisme, een veelvoud aan bergbanen of ander vermaak. In de Alpenwelt Karwendel ga je terug naar de basis en beleef je een vakantie ten midden van de natuur.

Blik op Wallgau en het Karwendel, een ideale plek voor een langere fiets- en wandelvakantie.

Wij leggen je uit waar je moet zijn

Met een keur aan mogelijkheden is het soms maar moeilijk kiezen. Want of je nu wilt gaan fietsen of gaan wandelen, er zijn opties te over. Natuurlijk wil je tijdens je vakantie in de Alpenwelt Karwendel naar de tofste plekken. Gelukkig hebben wij een aantal van de mooiste hikes en fietstochten in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Met de racefiets naar de grosser Ahornboden: de vakantie in het Karwendel op zijn mooist

In West-Europa zijn er nog maar weinig plekjes te vinden die echt ongerept zijn. Dit zijn plekken waar de mens de natuur volledig zijn gang laat gaan. In het Karwendel zijn veel van zulke plekken te vinden, dus de kans dat je tijdens je vakantie op een ongerepte parel stoot, is zeer hoog.

Het Isardal tussen de plaatsjes Wallgau en Vorderriss is zo’n ongerepte plek. Hier meandert de Isar op zijn eigen tempo door het dal, en zoekt keer op keer de weg van de minste weerstand, zonder enig ingrijpen van de mens.

Dit gedeelte wordt ook wel ‘Beiers Canada’ genoemd, omdat het kristalblauwe water, de uitgestrekte oevers en de donkergroene naaldbomen stiekem een beetje doen denken aan Canada. Hier kun je dan ook prachtig fietsen, met de racefiets, toerfiets of met de e-bike.

Voor de geoefende wielrenner en voor degenen die een goede actieradius hebben op hun e-bike, is het laatste gedeelte van de tocht naar de grosser Ahornboden een echte aanrader. Deze alpine hoogvlakte, gelegen op 1.200 meter hoogte, staat vol met eeuwenoude esdoorns en is een lust voor het oog.

Naar de Finzalm en Wallgauer Alm op de (e)-bike

Een vakantie in de Alpenwelt Karwendel staat voor veelvoud. Wie even genoeg heeft van de ruige Karwendeltoppen, zoekt gewoon een mooie tocht uit ten noorden van Wallgau, waar de groene en bloeiende alpenweides van de Beierse Vooralpen te vinden zijn.

Dit gedeelte van de Alpenwelt Karwendel kun je natuurlijk te voet verkennen, maar is het niet veel leuker om de fiets te pakken? De misschien wel mooiste tour in dit gebied is de route naar de Finzalm en de Wallgau alm. Op de e-bike wordt deze toch wel steile tour een makkie. Zo kun je vooral bij de Wallgau alm genieten van een heerlijk uitzicht op onder andere de prachtige Walchensee.

De Wallgau alm is een plek om te ontspannen tijdens jouw vakantie in het Karwendel

De route naar de Finzalm en de Wallgau alm loopt volledig over breed pad en is daarom met een e-bike zeer goed te doen. Je hebt geen speciale technische vaardigheden nodig om je doel te bereiken. Sommige stukken van de route zijn wel erg steil. Let dus vooral op bij het afdalen!

Op de fiets is de vakantie in de Alpenwelt Karwendel op zijn best

Ken je het gevoel dat je na een dagje lekker luieren toch nog even wilt bewegen? Ook op wandel- en fietsvakantie in de Alpenwelt Karwendel heb je af en toe een dagje rust nodig. Maar wat is er dan beter om bij ondergaande zon toch nog even op pad te gaan?

Tussen Wallgau en Mittenwald lopen namelijk prachtige fietsroutes die perfect zijn als avondrondje. Deze routes zijn goed te doen op de mountainbike, maar natuurlijk ook op de e-bike. Voor ons rondje kiezen we een aantal van de mooiste plekjes uit die tussen Wallgau en Mittenwald te vinden zijn.

Zo komen we op onze tocht naar Mittenwald langs de beroemde ‘Bückelwiesen’. Deze hobbelige alpenweides zijn met de ruige toppen van het Karwendel op de achtergrond een lust voor het oog. Dwars door deze glooiende weides zetten we koers naar Mittenwald, het grootste dorp van het dal en bekend om zijn prachtig versierde huizen.

Zo wil je je vakantie in het Karwendel het liefste hebben: prachtige alpenweides met op de achtergrond de machtige toppen van het Karwendel

Terug langs de mooiste meren van het dal

De Alpenwelt Karwendel staat bekend om zijn vele kleine meren. De Barmsee, Geroldsee en Lautersee zijn slechts enkele van de vele meren die dit gebied rijk is. Op onze weg terug naar Wallgau komen we langs twee van deze meren. De Barmsee springt misschien wel het meest in zijn oog. Helder water, omgeven door natuur, en met de toppen van het Karwendel op de achtergrond. Bij zo’n aanblik kun je alleen maar even stil zijn en genieten van het natuurspektakel dat zich voor je ontvouwd.

Een nachtje slapen in het Soiernhaus

Een goede vakantie draait om afwisseling. Voldoende rust, afgewisseld met wat actie zijn de sleutel tot een prettig verblijf. En natuurlijk wil je niet alleen fietsen, je wilt ook te voet kunnen genieten van je vakantie in het Karwendel. En misschien hoort daar zelfs wel een avontuurlijk nachtje slapen op hoogte bij? Als dit je allemaal als muziek in de oren klinkt, dan is een nachtje slapen in het Soiernhaus zeker wat voor jou.

Deze idyllische berghut ligt op 1.600 meter hoogte. Op slechts vijf minuten van de hut vind je bovendien de prachtige Soiernseen, die zelfs in de zomer nog ijzig koud zijn. Ideaal dus om de bloedsomloop na een lange dagtocht weer even te triggeren.

Slapen op hoogte heeft om meerdere redenen zo zijn charme. Zo zit je ’s avonds met alle mede-wandelaars gezellig in de Stube en kun je genieten van de sfeer die zo kenmerkend is op hoogte. De stilte en rust die je op hoogte ervaart zijn daarnaast haast onwerkelijk. En de ochtenden? Ga vooral vroeg je bed uit en ontdek wat voor wilde dieren er in de vroege ochtenduurtjes allemaal op pad zijn.

Wild spotten tijdens je vakantie in het Karwendel? Deze gems laat zich alleen tijdens de vroege uurtjes zien.

Vakantie in de Alpenwelt Karwendel? Ik zeg doen!

Natuur, avontuur en gemoedelijkheid. Als jij je met deze begrippen kunt identificeren, dan is een vakantie in de Alpenwelt Karwendel zeker wat voor jou. De mogelijkheden om met de fiets en te voet deze regio te verkennen zijn haast eindeloos. De natuur, ongerept en puur, is je vaste begeleider bij alles wat je doet. Een betere vakantie kun je je haast niet voorstellen.

Kun jij geen genoeg krijgen van het Karwendel? Onze site staat boordevol gave tips voor een geslaagde vakantie in deze regio. Voor meer tips kun je ook een kijkje nemen op deze pagina.
AlpenBergenBikingDuitslandEuropaHikingKamperenTheOutdoors.nlTrails

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.