Met deze tips word je vakantie in het Karwendel een succes

door

Het Karwendelgebergte is onder veel Nederlandse wandeltoeristen niet echt bekend. Logisch, omdat dit gebied tot de dunbevolktste gebieden van midden Europa hoort. Ingeklemd tussen Innsbruck en het Duitse Beieren onttrekt zich echter een ruig, rotsachtig gebied waarin de natuur nog gewoon z’n gang kan gaan. Voor de echte wandel- en fietsliefhebber is Alpenwelt Karwendel het gebied bij uitstek om minimaal een week te vertoeven. Wij zetten de mooiste plekken in dit artikel op een rijtje en hebben voor ieder wat wils. Of je nu beginnend wandelaar, een gevorderde bergbeklimmer bent of graag op de fiets springt, hier vind je wat je nodig hebt.

Jezelf uitdagen op de flanken van de Birkkarspitze

We beginnen met de koning van het Karwendel: de Birkkarspitze. Dit is de hoogste top in het gebied met bijna 2800 meter. De top van deze reus bereik je dan ook niet zomaar; je hebt minimaal twee dagen nodig. Vanuit het noorden bereik je de top het beste vanaf het Karwendelhaus. Start je vanuit het zuiden, dan kun je het beste overnachten in het Hallerangerhaus of de nabijgelegen Hallerangeralm. De klim naar de top is van beide kanten zwaar, maar meer dan de moeite waard. Je doorkruist oude sneeuwvelden, passeert steile passages en als je geluk hebt zie je zowel bergmarmotten als steenbokken. En zoals altijd word je op de top getrakteerd op een heerlijk uitzicht.

Bijna boven: de Birkkarspitze vereist concentratie en doorzettingsvermogen

Klimmen en klauteren op de Mittenwalder Höhenweg

Onlangs schreven we in dit artikel al eens over de schoonheid van Mittenwald. Wie de Karwendel kabelbaan omhoog neemt direct vanuit het dorp kan meteen beginnen aan een adembenemende Höhenweg. De Mittenwalder Höhenweg is een via ferrata in de categorie A/B die ideaal is als je voor het eerst een via ferrata wilt doen. Neem natuurlijk wel even je via ferrata gear mee, want er zitten een paar lastige passages bij. Het uitzicht op deze tour is fantastisch, neem dus voldoende tijd om dit in je op te nemen.

Spekbrood eten op de Kastenalm

De Kastenalm is een traditionele Tiroolse boerderij waar je heerlijk kunt lunchen. Als je het ons vraagt is het misschien wel de mooiste alm in het gebied. Het gaat er hier nog heerlijk traditioneel aan toe; op de hut is bijvoorbeeld geen elektriciteit en ook de pachter is heerlijk blijven hangen in het verleden. Dit is de plek om even tot rust te komen en te genieten van het moment. Probeer vooral ook het spekbrood als je na een lekkere wandeling of intensieve fietstocht een welverdiende pauze neemt.

Genieten van de grootse schoonheid van de grote Ahornboden

De grote Ahornboden geldt toch wel als één van de meest sprookjesachtige plekken in het Karwendelgebergte. De Ahornboden is een grote hoogtevlakte waar oude esdoorns groeien. Sommige van deze bomen staan hier al bijna 500 jaar. Vooral in de herfst, als de bomen goudgeel kleuren, is deze plek op z’n allermooist. Vanaf deze plek starten ook meerdere wandelingen, van licht tot zwaar. Zo is er dus voor ieder wat wils. En niet vergeten: na het wandelen een heerlijk stukje bergkaas kopen op de Eng Alm.

De grote Ahornboden is misschien wel de mooiste plek in het Karwendel

Je verbazen over de machtige Laliderer wand

Wie dan toch de grote Ahornboden bezoekt kan meteen z’n wandelschoenen aantrekken om het volgende natuurspektakel te aanschouwen: de Laliderer wand. Deze wand vind je op je weg als je vanaf de grote Ahornboden de oversteek waagt naar de Falkenhütte. Eén ding kunnen we je verzekeren: deze highlight ga je zeker niet missen. De steile rotsformatie, met een wand van meer dan 800 meter hoog, laat je wel heel nietig en klein voelen. Onze tip: voor het beste zicht op de Laliderer wand kun je het beste kort afdalen naar de Laliderer Alm, in plaats van direct naar de Falkenhütte te lopen. De foto’s zien wij natuurlijk graag tegemoet.

(E-)biken naar het Karwendelhaus en de Falkenhütte

Last but not least eentje voor de fietsliefhebbers. Wie niet graag te voet het gebied doorkruist maar liever de (e-)bike pakt, komt ook in het Karwendel goed aan z’n trekken. De bekendste fietstocht begint in Scharnitz en brengt je over breed onverhard pad naar het Karwendelhaus en de Falkenhütte. Vooral het stuk van het Karwendelhaus naar de Falkenhütte is zeer de moeite waard. Niet zo’n zin om zover te fietsen? Heen en weer naar het Karwendelhaus is ook heel mooi. In het Karwendelhaus hebben ze heerlijk eten en een dito uitzicht.

Zonsondergang bij het Karwendelhaus

ActiviteitAlpenBergenEuropaOostenrijkTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.