Alles wat je wilt weten over de Mont Blanc

door

De Mont Blanc is de hoogste berg in de Alpen en behoort daarmee tot het lijstje van de hoogste bergen van Europa. Het is zonder twijfel de hoogste berg van West-Europa, maar de Elbrus in Rusland is geografisch gezien dé hoogste van heel Europa. De Mont Blanc – witte berg in de vrije vertaling – ligt gedeeltelijk in Frankrijk en deels in Italië (Monte Bianco). De top, met een hoogte van 4.808 meter, ligt volgens cartografische metingen officieel in Frankrijk. Maar de Italianen betwisten dat en zeggen dat er een fout is gemaakt bij de metingen.

Mont Blanc

De Mont Blanc is een mooie berg met prachtige besneeuwde flanken, die het beste te bewonderen is vanuit het Franse Chamonix en vanuit het Italiaanse Courmayeur. Bij liefhebbers van bergen staat de Mont Blanc hoog op de bucketlist. Om hem te beklimmen, om hem te kunnen zien en om hem te ontdekken. Daarover meer verderop in dit artikel.

Geschiedenis van de Mont Blanc

In het verleden is er lange tijd weinig belangstelling geweest voor de Mont Blanc. Pas in de 18e eeuw begon men de schoonheid van de berg te waarderen. De eerste keer dat de top werd bereikt door bergbeklimmers was al in 1786. Het waren twee inwoners van Chamonix die dat voor elkaar kregen. Naderhand zijn veel bergbeklimmers de uitdaging aangegaan om de top van de Mont Blanc te bereiken. Er zijn meerdere routes, maar de Goûterroute is het gemakkelijkst. Desondanks verongelukken er regelmatig bergbeklimmers tijdens de beklimming. Sinds kort mag je de Goûterroute alleen gebruiken als je daarvoor een vergunning hebt.

Monte Bianco by night

De Mont Blanc en toerisme

Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om als toerist van de Mont Blanc te genieten. De fraaie flanken van de berg zijn te bewonderen vanaf allerlei plekken in de wijde omgeving. Wie er zijn sportieve kwaliteiten wil testen heeft daar ruim voldoende mogelijkheden voor. Maar ook voor de liefhebbers van berglandschappen die al wat meer op leeftijd zijn, is de Mont Blanc een vakantiebestemming waar zij zich kunnen uitleven. We zetten de voornaamste mogelijkheden voor toeristen rond en op de Mont Blanc even op een rij.

Naar boven met de kabelbaan

Als je Chamonix als vakantiebestemming hebt uitgekozen kun je de Mont Blanc op met behulp van een kabelbaan. Ooit was deze kabelbaan, de Aiguille du Midi, de hoogste ter wereld, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Desondanks is het een hele ervaring om op deze manier de Mont Blanc te bestijgen. De tocht met de kabelbaan duurt 20 minuten en tijdens het stijgen heb je een adembenemend uitzicht. Eenmaal boven kun je in het restaurant iets eten of drinken. Wie nog hoger wil kan gebruik maken van een lift. Op deze manier kom je tot een maximale hoogte van 3842 meter.

Mont Blanc gondel / kabelbaan

Met de trein naar de gletsjer

Vooral voor liefhebbers van fotografie is een treinreis van Chamonix naar de gletsjer Mer de Glace een echte aanrader. Hoewel het traject slechts 5 kilometer lang is, heeft het treintje er ongeveer 20 minuten voor nodig om boven te komen. Onderweg zie je imposante bergen, rotsen, tunnels en prachtige natuur. Aan het eindpunt zie je de gletsjer en dan ben je op een hoogte van 1913 meter. De gletsjer is 7 kilometer lang en een van de langste in de Alpen. Vooral omdat hij ingesloten ligt tussen een aantal bergtoppen is het een schitterende gletsjer om te zien.

Wandelen rond de Mont Blanc

Het gebied rond de Mont Blanc is uitermate geschikt voor wandeltochten. Er zijn talloze tochten uitgezet en de meeste zijn ook geschikt voor minder ervaren wandelaars. Je kunt kiezen voor wandeltochten van enkele uren, maar de echte wandelliefhebbers zullen liever een tocht van een aantal dagen maken. Bekend zijn de Tour du Mont Blanc (14 dagen) voor ervaren wandelaars en de Petit Tour du Mont Blanc (4 dagen) voor minder ervaren wandelaars. Of wat dacht je van de Walker’s haute route, de tocht die van de Matterhorn naar de koning van de Alpen loopt. Uiteraard is het ook mogelijk om gedeelten van zo’n meerdaagse wandeltocht te lopen. Dat biedt de mogelijkheid om alleen te wandelen bij mooi weer.

Wandelen op de Mont Blanc

Het drielandenpunt beklimmen

Een leuke activiteit voor ervaren bergbeklimmers is het bezoeken van het drielandenpunt op 3.820 hoogte. Je staat dan op de grens van Frankrijk, Italië en Zwitserland. Het drielandenpunt is via verschillende routes te bereiken. Als je mooi weer hebt, is het uitzicht zeer de moeite waard. Iets minder hoog kom je als je gebruik maakt van de Mont Blanc Tramway. Dat is een treintje dat van Le Fayet naar Glacier de Bionnassay op 2.372 meter hoogte rijdt. Het duurt een uur voordat het treintje de 12,4 kilometer heeft afgelegd.

Mont Blanc beklimmen

Bijzondere sportbelevenissen op de Mont Blanc

Wie houdt van zware inspanningen kan een cursus watervalijsklimmen volgen. Je leert in enkele dagen hoe je met stijgijzers en pikkels tegen een steile ijshelling op kunt klimmen. Het is een erg zware sport, die alleen onder begeleiding van ervaren gidsen mag worden beoefend. Minder zwaar, maar minstens zo spectaculair is een tocht met een e-bike of een step bike. Het vraagt om behoorlijk wat stuurkunst om zo’n tocht over de hellingen op een veilige manier te volbrengen. E-bikes en step bikes zijn bij verschillende bedrijven te huren.

Wandelen of joggen met een husky

Een leuke manier om eens te wandelen of te joggen is cani-rondo. Dat is een variant op het maken van een tocht met een sledehond. Bij cani-rondo krijg je een sterke husky aan een riem mee. Je moet de riem om je middel binden en een beetje achterover leunen terwijl je begint te lopen. De hond gaat dan trekken en daardoor word je bijna zonder inspanning een berg op getrokken. Je kunt gewoon wandelen, maar de hond is sterk genoeg om je urenlang voort te trekken als je wilt gaan joggen.

Andere activiteiten op de Mont Blanc

Of je nu in Frankrijk of Italië bent; er zijn talloze manieren om je op de koning van de Alpen te vermaken. Uiteraard is het mogelijk om de berg te beklimmen, maar je kunt ook gaan snowboarden of skiën in de buurt, bijvoorbeeld in het skigebied Evasion-Mont-Blanc. Een tocht met sledehonden behoort ook tot de mogelijkheden. Dare-devils gaan paragliden bij Passy en hebben zo een episch uitzicht op de berg. Zoals je ziet is de Mont Blanc een waar paradijs voor toeristen. Het maakt niet uit hoe oud je bent en hoe sportief je je vakantie wilt maken. Op en rondom deze iconische berg vermaak je je altijd.

ActiviteitAlpenBergenEuropaFrankrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.