De mooiste gorges van Slovenië vind je in Tolminska Korita

door

In Slovenië vind je prachtige natuur. Van 50 tinten groen tot aan fel blauwe rivieren en helder wit besneeuwde bergtoppen. Kenmerkend voor Slovenië is de kalksteen. Die kalksteen is belangrijk voor de vormgeving van de natuur in het land. Want door die kalksteen is de Soca rivier bijvoorbeeld zo super blauw. Ook zorgt de kalksteen ervoor dat er vele gorges ontstaan. Dit zijn meters diepe kloven waar de rivier zijn weg doorheen baant. Eigenlijk zijn alle gorges prachtig. Maar de Tolminska Korita zijn toch wel de mooiste gorges van Slovenië.

de mooiste gorges van Slovenië

Een duivels hoge brug

Het gebied van Tolmiska Korita is niet zo groot en de hike is ook totaal niet avontuurlijk. Toch is het zeker een aanrader om te bezoeken. De mooiste gorges van Slovenië wil je namelijk niet overslaan. Vlak na de ingang (entreeprijs is 6 euro per persoon) kom je uit bij de Devil’s Bridge. Devil’s Bridge is in Slovenië een gebruikelijke naam voor bruggen die over diepe, smalle kloven heen liggen. Diep en smal is geen understatement voor deze kloof. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de rest van Tolminska Korita. Een goed begin voor wat nog komen gaat.

de mooiste gorges van Slovenië

De beer van Tolmiska Korita

Vanaf de Devil’s Bridge is het maar een klein stukje verder lopen naar de volgende highlight. Ook weer een brug, maar dit keer een natuurlijke. Je komt dan namelijk uit bij Medvedova Glava, ofwel de Bear’s Head. Het is een groot rotsblok dat ooit naar beneden is gevallen en vast is komen te zitten in de kloof. Door de hoge luchtvochtigheid is het rotsblok helemaal begroeid met mos. Door de vorm van het rotsblok en het harige groen van het bos lijkt het een beetje op het hoofd van een beer. Vandaar de naam Bear’s Head. Verder vind je er overigens mooie waterpoeltjes en watervallen. Ook fijn om naar te kijken.

de mooiste gorges van Slovenië

De mooiste plek om foto’s te maken

Bij Medvedova Glava kun je niet verder lopen. Je moet een klein stukje terug om weer uit te komen bij de trappen. Daar begint het meest lastige stuk van de hike. Een paar honderd trappen die onderlangs naar de kloof bij de Devil’s Bridge leiden. Op deze manier kom je dichtbij de rivier uit en kun je de hoge, smalle kloven van beneden bekijken. Ook dit levert natuurlijk weer vele mooie plaatjes op. Neem gerust even de tijd om die foto’s te maken, want daarna neem je dezelfde route terug. Dat betekent heel veel trappen omhoog lopen. Gelukkig zijn de treden goed begaanbaar en staat er bovenaan een bankje om weer bij te komen.

Een uniek stukje natuur

De Tolminska Korita, ofwel Tolmin Gorges, zijn gelegen op het laagste punt van het Triglav National Park. Het is de plek waar twee rivieren en twee klimaatstromen bij elkaar komen. Hierdoor is het gebied bedenkt met zowel Alpiene als Sub-Mediterrane vegetatie, voelt de flora en fauna zich comfortabel bij zowel warmte als kou en groeit de natuur ook lekker door tijdens zowel droogte als vochtigheid. In een van de grotten bij de rivier is zelfs een thermale bron te vinden. In die bron is de watertemperatuur rond de 20 graden celcius, terwijl de rivier zelf maar tussen de 5-9 graden is. Door al deze bijzondere samenkomsten van de natuur voelt het een beetje aan alsof je ergens in een tropisch regenwoud loopt. Maar niets is minder waar. Je bent in het fantastische Slovenië.

de mooiste gorges van Slovenië

 

EuropaHikingSloveniëTheOutdoors.nlTrails

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.