Alles over de mooiste, beste en leukste stranden

door

Ben jij ook een strandliefhebber? Stranden in Nederland, in Europa of elk ander deel in de wereld. Het maakt niet uit. Er is iets aan stranden waardoor je je op slag gelukkiger voelt. Lekker met je voeten door het zand lopen (of kiezels), terwijl je kijkt naar het water, waar het zonlicht zo mooi op schijnt. Het geeft je die no-stress feeling. Of het nu winter is en je met je winterjas en warme chocomelk over het strand wandelt, in de herfst uitwaait langs de branding van de zee, of in de zomer met je bikini en een ijsje in de schitterende zon. Het heeft allebei iets magisch. We snappen daarom dat je graag meer wilt weten over stranden in het algemeen, maar natuurlijk ook over de aller mooiste stranden van Nederland. We zetten het hieronder allemaal voor je op een rij.

Stranden

Wat zijn stranden?

Natuurlijk weet iedereen wel wat een strand is, maar we halen toch de definitie er nog even bij. Het wordt ook wel: ‘een strook zand langs de zee’ genoemd. Voor een strand ligt de vooroever. Die bestaat meestal uit één of meer zandbanken. Het strand begint op de gemiddelde laagwaterlijn en eindigt aan de voet van de duinen of het klif. Om de kust in Nederland te beschermen vult Rijkswaterstaat regelmatig de vooroever van zwakke plekken aan met zand dat elders op de Noordzee wordt opgezogen.

Photo by Bas Voets 

Welke soorten stranden zijn er?

Er zijn enorm veel verschillende soorten. Denk maar aan: zandstranden, kiezelstranden, shell-stranden en Boulder stranden. 

Zandstranden

Zandstranden zijn waarschijnlijk de meest bekende stranden. Ze zijn dan ook op vrijwel alle continenten op aarde te vinden. Zoals de naam al zegt, bestaat deze variant uit een strook zand gelegen aan de zee.

Photo by David Di Veroli 

Kiezelstranden

Kiezelstranden ontstaan doordat kiezels, gedragen door zeestromingen, op de kust worden afgezet door krachtige golven. De meeste stenen op kiezelstranden zijn gemaakt van magnetiet, graniet, puimsteen en vuursteen. Kiezelstenen zijn op vrijwel alle stranden te vinden, maar er zijn er ook die echt helemaal uit kiezelstenen bestaan. Hier is het meestal ook niet druk, aangezien het toch wel minder lekker ligt dan zacht zand. Perfect dus wanneer je zelf op pad wilt, zonder te veel mensen tegen te komen.

Photo by Kylie Paz

Shell-stranden

Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze variant bijna volledig uit schelpen. De schelpen die deze stranden bedekken zijn voornamelijk van dode weekdieren en worden langs golven op de kust afgezet. Op sommige delen kan de schaallaag tientallen meters diep zijn. Er zijn veel voorbeelden van dit soort stranden te vinden, maar zijn maar twee échte, namelijk het Australische Shell Beach en het Sanibel Shell-strand in de Verenigde Staten.

Photo by Edgar Serrano

Boulder stranden

Boulders zijn rotsblokken. Je kunt dus wel raden waaruit deze variant bestaat. Ze worden zo genoemd vanwege de rotsblokken die hun oevers bedekken. De grootte van de rotsblokken varieert van kleine kiezelstenen tot grote rotsblokken van het huisformaat.

Photo by John Alvin Merin

De mooiste stranden in Nederland

Ook in Nederland zijn er veel mooie stranden te vinden. De meest bekende zijn misschien nog wel die in Scheveningen, Zandvoort, Domburg en Renesse. Dit zijn toch de stranden waar je snel met je familie naartoe gaat wanneer het lekker weer is in de zomer. Maar ook voor een uitwaai wandeling langs het water in de winter met een warme chocomelk na afloop zijn deze locaties ideaal. Maar in Nederland vind je er natuurlijk nog véél meer. Laten we de mooiste stranden in Nederland even op een rijtje zetten.

Domburg, Zeeland

Domburg is een dorp gelegen in de gemeente Veere. Het staat bekend als heilzame badplaats, vanwege de kwaliteit van de stranden, het zeewater en de schone zeelucht. Domburg staat vooral bekend om de gezellige sfeer, karakteristieke paalhoofden en de kenmerkende gekleurde strandhuisjes.

Renesse, Zeeland

Renesse is een dorp aan de Kop van Schouwen op Schouwen-Duiveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Voor velen staat Renesse misschien nog bekend als ‘vakantieplek om naartoe te gaan zonder ouders’. Maar tegenwoordig is dit al lang niet meer zo. In de afgelopen jaren is Renesse steeds meer een familieplek geworden, waar je heerlijk met het gezin een ijsje kan halen in het dorp en op het strand kan genieten van het zonnetje.

Vlissingen, Zeeland

De stad Vlissingen, gelegen aan de Westerschelde heeft de langste boulevard van Nederland. Naast de heerlijke restaurants, evenementen en winkels vind je hier een prachtig strand. Je loopt namelijk zo vanuit de stad over de boulevard het strand op. Je kunt kiezen uit zes stranden: het Badstrand, Nollestrand, Duinstrand, Westduin, Ritthem en het Kalootstrand. In de zomer liggen deze plekken vol met vakantiegangers.

Photo by Jeroen Tax

Zoutelande, Zeeland

Het strand in Zoutelande is een zandstrand met brede duinen en is ongeveer vijf kilometer lang. Het staat vooral (net als Domburg) bekend om zijn gezellige sfeer, de karakteristieke paalhoofden en de kenmerkende strandhuisjes. Het is een mooi schoon strand met zwemwater van perfecte kwaliteit. Hier hebben ze dan ook vaker een prijs voor ontvangen zoals: ‘internationale blauwe vlag milieuonderscheiding’ en de titel: ‘Het schoonste strand van Nederland.’

Parnassia aan Zee – Strandpaviljoen Bloemendaal, Noord-Holland

Strand-/duinpaviljoen Parnassia aan Zee bestaat sinds 1958. Gelegen in het Nationaal Park de Kennemerduinen en omgeven door zee, strand & duinen. Strandpaviljoen Parnassia bij Bloemendaal is de ideale plek voor een relatief rustig strandbezoek. Je kan hier tevens terecht voor een lekker hapje en drankje. Ze serveren namelijk ontbijt, lunch en diner en zijn vrijwel elke dag open.

Zandvoort, Noord-Holland

Het strand van Zandvoort heeft een lengte van wel negen kilometer. Hier kun je uitwaaien, zonnen of bij één van de gezellige paviljoens relaxen. Je kan ook een fiets huren en een fietstocht door de duinen te maken. Zandvoort is een leuke badplaats dat veel mogelijkheden biedt om van een heerlijke dag weg te genieten.

Wijk aan Zee, Noord-Holland

Wijk aan Zee staat bekend als één van de betere plekken om te surfen aan de Noordzee. Het strand van Wijk aan Zee is het breedste van Nederland. Wijk aan Zee is niet heel groot, maar het is wel de perfecte plek om van het alledaagse leven te genieten. Wijk Aan Zee ligt aan een open duingebied met mooie bossen. Je kan er heerlijk wandelen en fietsen, terwijl je de wind door je haren voelt wapperen.

Photo by Lena Denk 

Egmond aan Zee, Noord-Holland

Egmond aan Zee is een heel charmant oud vissersdorpje. Het is een gewilde badplaats bij families en dus zeker ook een bezoekje waard. Je kan hier heerlijk genieten van het kilometerslange strand. Je kan ook de vuurtoren bekijken of de karakteristieke vissershuisjes. Mocht je liever een wandeling door de natuur willen maken dan kan dat in het Noordhollands duinreservaat. Aan het strand heb je een ruime keuze aan paviljoens waar je gezellig kunt eten en drinken.

Photo by Mitchel Willem Jacob Anneveldt

Noordwijk, Zuid-Holland

In Noordwijk vind je veel duinen, maar ook veel polders, sloten en windmolens. Er is dus van alles wat. Je kan op het strand veel activiteiten ondernemen, vooral voor de sportievelingen is er veel te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kitesurfen, paardrijden of een heerlijk rondje hardlopen aan het 13 km lange strand. Houd je van lange wandelingen over het zand, door mooie duingebieden met rijke flora en fauna? Dan raden we je zeker aan het strand van Duindamse- en Langevelderslag te bezoeken. Deze is namelijk omgeven door natuur en duinen.

Photo by Thijs Scheper

Scheveningen, Zuid-Holland

Scheveningen heeft onwijs veel te bieden. Van de pier tot de haven, de boulevard en het rustige zuiderstrand. De pier is een echte foodboulevard geworden met een breed aanbod van streetfood, bars, terrassen en winkels. Ook worden er tal van festivals, events en markten georganiseerd. Je hebt er nu zelfs de mogelijkheid om van de 60 meter hoge Bungy toren springen.

De belangrijkste trekpleister is het strand en de boulevard van Scheveningen. Hier kun je altijd genieten van zon, zee, zand en de zilte zeelucht. Vanaf het Kurhaus tot de haven is het Noorderstrand. Deze wordt door ook wel het ‘Zwarte Pad’ genoemd, vanwege de mensenmassa’s in de zomer, die over de boulevard slenteren. Zoek je rust dan moet je naar het Zuiderstrand, gelegen tussen Scheveningen en Kijkduin.

Photo by Jan-Willem van Braak

Ouddorp, Zuid-Holland

Ouddorp is een ontzettend gezellig dorpje aan zee. Ouddorp ligt op het eiland Goeree-Overflakkee. Het ligt dan tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer in. Hier vind je langs de kust de mooiste stranden van Nederland. En het mooiste is dat ze bijna 18 kilometer lang zijn. Het zijn vooral brede, schone stranden, zoals Strand Noord, ‘t Flaauwe Werk en die langs de Brouwersdam.

Photo by Jippo Steenstra 

Texel, Waddeneilanden

In het noorden van Nederland vind je de Waddeneilanden. Dit is een uniek natuurgebied waar ook Texel een deel van uitmaakt. Texel heeft prachtige stranden van samen wel meer dan 30 kilometer lang. Ook hier kan je in de zomer én winter heerlijk genieten van een wandeling terwijl je geniet van het zonnetje op je gezicht. In de zomer kun je veilig zwemmen aan de bewaakte stranden of een strandhuisje huren. De stranden op Texel zijn erg schoon en ze doen er dan ook alles aan om ze afvalvrij te houden. Mocht je houden van vliegeren, dan kan je dit perfect op Texel doen. Er is zelfs een speciaal gedeelte dat het ‘sportieve strand’ heet. Hier kan je ongestoord vliegeren, strandzeilen of kitesurfen.

Terschelling, Waddeneilanden

Het strand van Terschelling wordt ook wel het mooiste zandstrand van de Waddeneilanden genoemd. Het heeft die naam mede te danken aan de grote omvang. Het loopt namelijk over de gehele lengte van het eiland, langs de Noordzee en is wel 30 kilometer lang. De meeste stranden in Nederland zijn altijd vrij druk, maar op die van Terschelling merk je het tegenovergestelde. Er zijn weinig mensen, waardoor het heerlijk is om er in alle rust een wandeling te maken. Het strand van Terschelling kun je via vijf opgangen betreden: bij Oosterend, West aan Zee, Hoorn, Midsland aan Zee en Formerum.

Photo by Bas van Breukelen 

Vlieland, Waddeneilanden

Het strand van Vlieland is ook redelijk lang; zo’n 20 kilometer. Hier kan ook iedereen, van jong tot oud, zich vermaken. Spelen, sporten, zonnen of wandelen, noem maar op. Je kan er zelf powervliegeren of blokarten. Het laatste is zeilen met een buggy over het zand. Vlieland is in 2018 en 2019 uitgeroepen tot het schoonste strand van de Waddeneilanden.

Photo by Ben Vloon

Mirns, Friesland

Vanwege het ondiepe water is dit Nederlandse strand ‘Strand Mirnser Klif’ erg populair onder de kiteborders. Maar ook voor gezinnen met kleine kinderen is dit een fijne plek. Niet alleen is het water ondiep en veilig om te spelen, je hebt ook een kinderspeelplaats op het strand. Het ligt vlakbij het dorpje Mirns en heeft een lengte van 200 meter. Dit strand ligt in de natuur, maar je hebt ook een restaurant en een koffiebar in de buurt. Mocht je hier willen verblijven dan kan je kiezen voor appartementen of een camping in de omgeving.

Lemmer, Friesland

Naast het centrum van Lemmer ligt een strand aan het IJsselmeer. Dit wordt ook wel de Lemmster Beach of het Lemsterstrand genoemd. Je kunt er heerlijk zwemmen en je vindt er tevens een tropisch zwembad. Boven het zwembad bevindt zich de Beachclub. Dit is een restaurant met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Het strand is niet bedoelt om te surfen of te zeilen, maar je kan er in de zomer wel heerlijk genieten van het zonnetje, terwijl je dobbert op je luchtbed in de vorm van een unicorn. Mocht je liever een wandeling willen maken? Loop dan langs de dijk om even lekker uit te waaien.

Photo by Tobias Marks 

Strand inspiratie

We kunnen nog zoveel meer vertellen over allerlei geweldige beaches in de wereld. Lees daarvoor vooral ook eens deze artikelen:

ContinentenInspiratieNatuurverschijnselenTheOutdoors.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.