Rennen door Noorwegen: Hommefjellet Mountain Trail

door

Tijdens onze gezinsreis in Noorwegen touren we door het Setesdal. Een dal dat loopt van Kristiansand in het zuiden tot het Hardangervida gebergte in het noorden. In de winter is het een aantrekkelijk skigebied, maar in de zomer is het ook prachtig. Vandaag zien we een toffe camping genaamd Flateland, gelegen aan de rivier de Otra en op de splitsing van wegen. Er liggen springkussens in het water en het ziet er gezellig uit. De kinderen willen wel wat spelen, dus we besluiten twee dagen te stoppen. Terwijl zij gelijk het springkussen onveilig maken en de obstacle baan trotseren, kijk ik of er een leuke trail in de buurt is. Ik kan niet direct iets speciaals vinden in de buurt, maar besluit naar het Hommefjellet te rennen. Daar kan ik naar een meer genaamd Stavassvatnet en weer terug. Uiteindelijk beland ik op de Hommefjellet Mountain Trail en dat was best een aanrader.

Een gouden tip

Als ik de 4 kilometer langs de weg ren naar het plaatsje Homme, waar de trail start, stapt er een Nederlandse vrouw uit een auto die ook gaat rennen. We rennen een stukje samen op tot zij een andere afslag, naar een andere trail neemt. Ik ren verder via een onverharde weg die welliswaar stijl is maar ook wat saai. Dan moet ik een hek over en stijl omhoog, dit wordt al interesanter. Ik weet echter dat ik via de weg weer terug zou moeten en concludeer dat het niet zo’n mooie run wordt als ik had gehoopt. Die gedachte blijft hangen totdat ik verderop de vrouw weer zie lopen. Als ik haar inhaal raken we aan de praat over trailrunning. Ze vertelt dat ze eerder boven op de berg is geweest en legt uit hoe ik daar heen moet. Als we een stuk om het meer zijn gerend, volgen we een trail pad dat is uitgezet met rode stippen op bomen en rotsen. Dit is makkelijk te volgen en ik besluit die route, de Hommefjellet Mountain Trail, verder te rennen. Zij rent weer terug naar haar auto en ik vervolg mijn weg de berg op.

Hommefjellet Mountain Trail

Het pad is stijl en de omgeving uitdagend, en als ik hoger kom, word ik getrakteerd op mooie vergezichten over het Setesdal. De route loopt over de berg en ik ren een stuk wat platter is naar het centrum van de berg. Daar staat het bord, Hommefjellet 950 meter hoog. Nu nog naar beneden. Het pad naar beneden is tevens goed aangegeven maar ontzettend stijl. Op sommige stukken klim ik meer naar beneden dan dat ik ren. Ook heeft de regen van de afgelopen dagen stukken in modderige glijbanen veranderd en ik prijs mezelf gelukkig met de goede grip van mijn Fujitrabuco’s. Een keer kom ik iemand tegen die de berg op aan het lopen is maar verder heb ik de hele Hommefjellet Mountain Trail voor mezelf. Na een daling van 800 meter over 3 kilometer afstand ben ik weer beneden aan de weg en ren ik terug naar de camping. De uiteindelijke afstand bleek 17 kilometer en ik ben 2 uur weg geweest, waarvan toch zeker 10 kilometer een erg mooie trail was.

Over Team Familie

Tijdens onze gezinsreis door Noorwegen verkende ik, Sven, in mijn eentje al rennend een aantal trails. Als we op een nieuwe bestemming aankwamen, zocht ik vaak de hike routes op om deze te gaan rennen. Voordeel van rennen in plaats van hiken, buiten de extra uitdaging voor mij, is dat je sneller weer terug bent om de rest van de dag ook nog wat te kunnen doen.

Hommefjellet Mountain Trail

EuropaNoorwegenScandinaviëTheOutdoors.nlTrailrunningTrails

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel