Ik ga interrailen, en ik neem mee: de ideale paklijst voor treinreizen door Europa

door

Bij een treinreis door Europa komt er meer voorbereiding kijken dan enkel het uitkiezen en aankopen van de juiste Interrail Pass. Afhankelijk van de duur van de reis, heb je voldoende kleding en materiaal nodig. Wat je vooral moet onthouden, is dat je alles zelf moet dragen wanneer je je verplaatst en dat er op de meeste plekken wasmachines beschikbaar zijn. Het wordt puzzelen, maar met deze paklijst kan je binnenkort verder met het plannen van je trip.

Foto © Sam Depraetere

Wat neem je mee als je gaat interrailen?

Of je nu één week gaat treinen, of zes weken, in principe blijft je paklijst voor interrailen exact hetzelfde. Om de 7 à 10 dagen kan je dan gebruik maken van de laundry service van je hotel of hostel, of een bezoekje brengen aan een lokale wassalon. Maar voordat je begint met pakken, is er al het eerste dilemma: kies ik voor een backpack of voor een koffer?

Een backback of een koffer?

Naar mijn mening is een backpack de ideale keuze voor interrailen of reizen voor langere periodes in het algemeen. Waarom? Stel je maar eens voor dat je je koffer vijf trappen op moet slepen. Of dat je hem door een modderplas moet sleuren ter grootte van een vijver. Of dat een wieltje afbreekt op een geplaveide weg tijdens de tweede week van je trip van zes weken.

De voordelen van een backpack bij interrailen

Als je nog steeds niet overtuigd bent van de voordelen van reizen met een backpack, staan hieronder nog een aantal redenen:

  • Een backpack is flexibel. De meeste rugzakken zijn van stof en hebben geen harde buitenkant. Dit betekent dat je ze gemakkelijk in een kleine ruimte kunt proppen. Ideaal voor een locker in een treinstation of in hostels.
  • Je kunt je rugzak onderweg makkelijk op de grond leggen of onder stoelen schuiven wanneer je onderweg bent. Terwijl een koffer op wieltjes snel wegschuift of rolt, hoef je een backpack nooit door de hele wagon achterna te jagen.
  • Het is veel gemakkelijker om een backpack in de trein te dragen. Met je bagage op je rug heb je allebei je handen vrij om de deur van de trein te openen en de enorme sprong over de drie kleine treden te maken. Mensen met grote koffers breken hun rug door hun koffer op de trein te zwaaien, terwijl ze erachteraan proberen te springen om toch op tijd in te stappen.
  • Het dragen van een rugzak is ook erg handig in de stations. Meestal moet je trappen nemen om je perron te bereiken. Zelfs met roltrappen en liften is het nog steeds veel gemakkelijker om gewoon meteen weg te lopen met je backpack op je rug.
  • De meeste rugzakken kunnen worden uitgebreid, of je kunt dingen aan de zijkanten stoppen. Een souvenir, die grote lompe trui, die je nodig hebt als je het koud hebt, of gewoon simpele dingen zoals een pen. Gemakkelijk in de zijkanten van de rugzak of in een voorvakje te stoppen. Vergelijk dat eens met je koffer uit de bagagebak halen, hem op de grond zetten, hem openritsen en al je spullen doorzoeken om dat ene voorwerp te vinden.
Foto © Eurail B.V.

De 6 ultieme essentials voor verblijven in hostels

Als je voor een langere periode reist door verschillende landen en steden en je een beetje op je budget wilt letten, zal een hostel zeker op het lijstje staan van plekken waar je verblijft. Voor een soloreis zijn hostels extra interessant om andere reizigers te leren kennen. Als je gaat interrailen, verblijf je vast en zeker in hostels. In dat geval is het slim om deze items aan je paklijst toe te voegen.

Een microvezel handdoek

De meeste hostels verstrekken geen handdoeken, dus een eigen handdoek meenemen is belangrijk tijdens je verblijf in een hostel. Neem niet zomaar een handdoek mee, maar een microvezel handdoek. Het voordeel van handdoek is dat hij licht is, klein inpakt, snel droogt, duurzaam en absorberend is.

Reis-toiletartikelen

In tegenstelling tot hotels vind je in het hostel waarschijnlijk geen gratis toiletartikelen. Schrik niet als je naar de badkamer gaat en geen shampoo of zeep vindt. Om die schok te voorkomen, voeg je het beste toiletartikelen toe aan je toilettas, zoals zeep, shampoo, deodorant, tandpasta en tandenborstel, een haarborstel en al je andere essentials. Natuurlijk hoef je niet meteen al je grote flessen mee te nemen. Er zijn genoeg handige reissetjes te koop waar je jouw eigen toiletartikelen in kunt overdoen.

Badslippers

In hostels kan je verwachten dat de douches gedeeld zijn, dus is het soms beter om te douchen op slippers. Na een lange dag de stad van de dag verkennen, kan het ook gewoon fijn zijn om ’s avonds je wandelschoenen langs de kant te zetten en losser schoeisel aan te trekken.

Een slaapmasker

Jouw slaaptijd zal waarschijnlijk verschillen van de “licht uit tijd” in het hostel. Voor veel mensen is het vrij moeilijk om in slaap te vallen met het licht aan, dus een oogmasker is handig.

Oordopjes

Er zijn altijd mensen die laat opblijven om met anderen te praten, of iemand in het bed boven je kan een snurker zijn. Soms ligt je hostel vlak naast de drukste straat van de stad. Om geen slaap te verliezen door luide hostelgenoten of drukke straten, is het slim om oordopjes mee te nemen voor een goede, stille nachtrust.

Hangslotjes

De veiligheid van je bagage is van het grootste belang en als je een ruimte deelt met verschillende mensen, wil je natuurlijk dat al je spullen veilig opgeborgen zijn. In zowat alle hostels zijn daarom lockers voorzien om je spullen in op te bergen, maar daarvoor moet je wel een eigen slot meenemen. Mensen zijn vaak heel aardig in hostels, maar het is beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Foto © Sam Depraetere

Let’s pack our bags: de paklijst voor interrailen

Na het aankopen van enkele essentials en het zorgvuldig kiezen van de juiste backpack, is het tijd om in te pakken. Zelf neem ik twee rugzakken mee: een backpack, en een rugzak voor overdag als ik mijn bagage in het hostel achterlaat. Tijd voor het inpakken van beide tassen met behulp van deze paklijst voor interrailen, en ik ben ermee weg.

Wat zit er in mijn backpack?

Wat zit er in mijn daypack?

Duurzaam levenPaklijstenReisverhalenTheOutdoors.nlTreinreizen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel