Credits: Linda Richter

Review: Brooks Ghost Max hardloopschoenen

door

Of hardloopschoenen bij jou passen, is niet alleen een kwestie van prestaties van de schoen, maar ook van stijl. De Brooks Ghost Max belooft het beste van beide werelden te bieden. Na een testperiode van meer dan 80 kilometer, deel ik graag mijn ervaring over deze hardloopschoenen.

De eerste indruk van de Brooks Ghost Max

Bij het kiezen van een hardloopschoen zijn er een aantal aspecten die voor mij belangrijk zijn. Allereerst moet het kwalitatief gezien een goede schoen zijn. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? En waar moet je dan op letten? Ik zet hieronder een aantal punten op een rij.

#1 Het comfort van de zool onder de loep

Sinds ik het hardlopen heb omarmd, heb ik al heel wat kilometers en schoenen versleten. En zo ben ik erachter gekomen dat ik een goede zool een cruciaal aspect vind bij het kiezen van een hardloopschoen. Zeker als het gaat om hardlopen op het asfalt, want op dit type ondergrond krijgen je knieën toch net iets meer te verduren dan wanneer je over onverharde paden loopt. De Ghost Max profileert zich als een variant op de populaire Ghost, maar dan met nog meer bescherming in de vorm van extra foam in de schoen. Die extra demping in de Ghost Max zorgen dat je kuiten en voorvoet minder impact te verwerken krijgen. Iets dat vooral fijn is voor hardlopers die last hebben van shin splints en achillespeesblessures.

Qua technologie in de schoen zijn de zolen van de Brooks Ghost Max voorzien van het zogeheten DNA LOFT v2. Dit is een dempingssysteem dat is ontworpen om een zachte en responsieve hardloopervaring te bieden. Daarnaast zit in de schoen de zogenaamde GlideRoll Rocker technologie. Deze combinatie zorgt voor zachtere landingen en afrol, waardoor deze je knieën en enkels beter beschermt. Naar mijn mening doet deze technologie prima zijn werk.

#2 Van hardlopen tot wandelen

De Brooks Ghost Max lenen zich naast hardloopschoenen ook uitstekend als wandelschoenen. Dus als je zin hebt in een stevige wandeling, zijn dit je maatjes. Let er wel op dat het profiel van de zool niet zo diep is als bij een doorsnee wandelschoen, waardoor je minder grip hebt op een gladde ondergrond. Maar in de Nederlandse bossen, kun je prima uit de voeten met deze schoen. Wat ik persoonlijk niet snel zou doen, is ze in de gym aantrekken voor een workout. Daar pak ik liever mijn andere Brooks voor met een wat dunnere zool.

#3 De Brooks Ghost Max zijn er in verschillende breedtematen

Bij een te smalle hardloopschoen liggen blaren op de loer en dat is een no-go. De Brooks Ghost Max zijn gelukkig in verschillende breedtematen te koop voor zowel dames als heren. Voor iedere voet wat wils dus. Over maten gesproken, ik koop mijn hardloopschoenen altijd een à twee maten groter dan mijn normale schoenmaat. Doe je dat niet, dan kan ik je uit ervaring vertellen dat je dan weleens thuis kunt komen met een blauwe teennagel die er na een tijdje afvalt.

Looks van de Brooks Ghost Max

Naast de juiste specs van een schoen, vind ik het belangrijk dat het ook gewoon een mooie schoen is om te zien. Nou is dat natuurlijk een kwestie van smaak en voor iedereen anders. Maar wat mij betreft zit dat wel goed bij de Brooks Ghost Max. De vrouwenvariant is beschikbaar in vier verschillende kleuren. Van zwart tot abrikooskleurig en blauw/paarse varianten ertussenin. De schoen zelf heeft een mooie, getailleerde voetvorm en elegante details. De herenvariant komt in hardere kleuren en heeft een grovere vorm. Ook mooi, voor mannen.

Conclusie: Brooks Ghost Max

Voordat je investeert in een nieuwe hardloopschoen, stel jezelf de vraag: wat ga ik ermee doen? Ga ik een marathon rennen of misschien een trailrun? Is het een technische trail of ga ik veel op het asfalt rennen? Een combinatie misschien? Ga ik in de winterperiode rennen of juist in de zomer? Zo zie je maar, je hebt waarschijnlijk niet aan één paar hardloopschoenen genoeg. Desalniettemin is de Brooks Ghost Max een goede allrounder die zich aanpast aan verschillende hardloopomstandigheden en de manier waarop jij de schoenen gebruikt.

Maar, eerlijk is eerlijk, je ziet me hier niet mee door de zandduinen rennen. Echter voor de gravelpaadjes, de kleine zandpaadjes en lekker het asfaltrennen – het typische terrein dat je in Nederland tegenkomt – zijn deze hardloopschoenen perfect. Kortom: run happy met deze Brooks Ghost Max.

ActiviteitBrooksGearReviewsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.