Review: Hoka Clifton 9 laat je hardlopen op wolken

door

Ik zal meteen met de deur in huis vallen. Sinds we járen geleden in aanraking kwamen met het Franse merk Hoka, was ik al meteen fan. In de afgelopen jaren heb ik dan ook heel wat paartjes versleten en gereviewd. Het ene paar viel natuurlijk iets meer in de smaak dan de andere, maar de Clifton’s blijven altijd een van mijn favoriete schoen voor op de weg. En met de lancering van de Hoka Clifton 9, stond ik dan ook te popelen om de nieuwste telg in de Clifton-familie onder de loep te nemen. En deze keer is het extra speciaal, want ik test hem op de weg, maar ook hoe dat de schoen zich houdt bij een Hyrox-wedstrijd.

Dit is de Hoka Clifton 9

De Clifton-familie staat bekend als een hardloop- en wandelschoen, waarbij de focus voornamelijk ligt op lopen op de weg en vlak terrein. Bij het vastpakken van de Hoka Clifton 9 valt meteen op dat de schoen echt heel licht is. Uiteraard staat Hoka bekend om de dikke zool en helemaal daarom lijkt de schoen nog lichter. Met ongeveer 250 gram zijn de schoenen letterlijk vederlicht en daar ga je extra plezier van hebben.

Hoka Clifton 9 vs Hoka Clifton 8

De Hoka Clifton 9 is uiteraard weer wat gewijzigd ten opzichte van de voorganger Clifton 8. De schoen is nog lichter en heeft meer dempend vermogen. Daarnaast is de zool 3 mm dikker geworden, waardoor je een nog betere – Hoka noemt het zelf een – gerevitaliseerde loopervaring krijgt. Dat klinkt allemaal erg mooi, maar laten we de schoenen nog iets meer onder de loep nemen.

Design en materialen

De Hoka Clifton 9 is zeer gestroomlijnd te noemen. Het design maakt met de afgeronde hiel al een snelle indruk. Samen met een ademend bovenwerk en stevige zool, ben je klaar voor élk loopavontuur. Behalve in de regen, want deze schoenen zijn verre van waterdicht. Daarentegen is de schoen super ademend, erg zacht en bovenal heel comfortabel. Wil je wel een waterdichte variant, dan is er nu ook de Hoka Clifton 9 Gore-Tex. Het wordt gegarandeerd je nieuwe beste vriend en helemaal als je ziet dat je hem in 20 kleurencombinaties kan kopen.

Hoka Clifton 9 hardloopschoen

Demping en ondersteuning van de Hoka Clifton 9

De Hoka Clifton 9 is uitgerust met weer wat nieuwe technische hoogstandjes van het merk. Zo zorgt de zogenaamde Metarocker voor een efficiënte overgang van hiel naar de teen. De middenzool met het bekende EVA-schuim biedt compressie en comfort en de buitenzool van Durabrasion Rubber geeft voldoende grip en gaat lang mee. Samen zorgen deze materialen voor heel veel demping, een mooie afwikkeling van de voet en daarmee een hele ontspannen loopervaring. Kilometer na kilometer.

Duurzaamheid

De keuze voor duurzame schoenen of kleding weegt steeds zwaarder. Als we kijken naar de Hoka Clifton 9 kan je zien dat de schoen gemaakt is om lang mee te gaan. De slijtvastheid van de zool en materialen lijken erg goed. Verder zijn de schoenen vegan en zijn de veters gemaakt van 70% gerecycled nylon en 30% gerecycled polyester (exclusief veteruiteinden). Ook de andere onderdelen in de schoen zijn gedeeltelijk gemaakt van gerecycled polyester. Zo is de bovenstof van de inlegzool gemaakt van 100% gerecycled polyester.

Hoka Clifton 9 hardloopschoenen

Hoe presteert de Hoka Clifton 9?

We kunnen niet anders zeggen dan dat we heerlijk hardlopen en wandelen op de nieuwe Hoka Clifton 9 schoenen. De demping blijft comfortabel, ook bij lange afstanden. Maar wat ook erg fijn is, is dat deze schoenen perfect zijn voor kortere sprints of intervaltrainingen. Het is uiteraard geen schoen waar je puur CrossFit of gewichthef-workouts mee gaat doen, maar met een bootcamp of pittige HIIT kom je ook prima uit de voeten met de Hoka Clifton 9. Of hij ook helemaal Hyrox-ready is, weten we binnenkort pas. Wat wel opvalt is dat als de zool iets wat nattig is, de schoen wegglijdt bij het duwen van een slee op kunstgras. Iets waar een hardloper geen last van gaat hebben, maar een Hyroxer gaat dit niet prettig vinden.

Hoka Clifton 9 review

Hoka Clifton 9 review

+- 248 gram
5 mm hieldrop
Veters van gerecyclede materialen
Middenzool van EVA-schuim
MetaRocker
Buitenzool van Durabrasion Rubber
Vegan
Mesh bovenstuk van 35% gerecycled polyester
Kraag en lip gevoerd met 60% gerecycled polyester
Strobelconstructie van 87% gerecycled polyester
Bovenstof inlegzool van 100% gerecycled polyester

All4running Runningdirect Hoka

Voordelen

Ook in brede pasvorm verkrijgbaar
Maximale demping en comfort
Zachte, veerkrachtige loopervaring
Ademend en comfortabel bovenwerk
Goede stabiliteit en ondersteuning
Duurzaam

Nadelen

Wellicht iets te zacht

GearHokaReviewsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.