Credits: Jan Zikan via Unsplash

Dé roadtrip door Tsjechië met o.a. het Reuzengebergte

door

We worden allemaal heel gelukkig van op pad gaan. Lekker de vrijheid opzoeken, andere culturen ontdekken en gewoon even puur genieten. Favoriet is door dit te doen in de vorm van een roadtrip. En daar hebben wij iets op bedacht. Een roadtrip door Tsjechië. Maar niet zomaar een roadtrip. Eentje die door de meest prachtige wandelgebieden van het land gaat met als letterlijk hoogtepunt de Reuzengebergte. Benieuwd geworden? Lees dan vooral door.

Roadtrip door Tsjechië in combinatie met de tofste hike plekken

Omdat we liefhebbers van outdoor zijn, konden we het niet laten om in deze roadtrip een vleugje sportief te doen. Sportief doordat we door de meest mooie wandelgebieden van Tsjechië gaan. En zeker niet te vergeten, door het Reuzengebergte. Want dat is echt een toppunt van de rit. Wij nemen je mee naar de mooiste wandelgebieden van Tsjechië. Klaar voor?

Wil je route inspiratie voor een aantal hikes in Tsjechië? Klik dan hier.

Boheems Zwitserland

We beginnen onze reis bij Boheems Zwitserland. Dit klinkt alsof het niet in Tsjechië ligt, maar dat ligt het toch zeker. Het beschermde natuurgebied is nog erg onbekend. En dit is een groot voordeel van het deel wat in Tsjechië ligt. Want steek je de grens over richting Duitsland, dan wordt het hier een stuk drukker. Dus we blijven in Tsjechië. Het landschap bestaat uit diepe kloven, bos en gigantische zandsteenrotsen. Zeker de moeite waard om er te gaan wandelen!

Boheems Zwitserland
Photo by Jan Zikán on Unsplash

Boheems Paradijs

We vervolgen onze route naar het Boheems Paradijs. Ten zuiden van het Reuzengebergte ligt het Boheems Paradijs. De naam verklapt al een hoop. Het gebied biedt de meest prachtige wandelroutes. Je loopt door het dichte bos, oude kastelen en ruïnes zoals die van Trosky en Hruba Skala en de Prachov rotsen. Deze grijze naaldstenen steken boven het naaldbos uit, wat echt een schitterend gezicht geeft.

Natuurgebieden Cesky Kras en Krivoklatsko

Ook wel het Praagse heuvelland genoemd. Hier liggen de twee beschermde natuurgebieden Cesky Kras en Krivoklatsko. Het leuke van dit gebied is, dat er een afwisseling is van natuur en dorpjes. Je wandelt door het heuvelachtige landschap, de diep ingesneden dalen, bossen, riviertjes en zoals hierboven genoemd de dorpjes. Al met al het perfecte recept voor  geslaagde hiketochten.

Šumava; het Boheemse Woud

En door naar Šumava, oftewel het Boheemse Woud. Het Boheemse Woud is onderdeel van het grootste aaneengesloten bosgebied van Europa. Het sluit aan op het Beierse Woud en is uitgeroepen tot biossfeerreservaat. Voor ons als outdoorliefhebbers is dit de uitgelegen plek om ons ei kwijt te kunnen. In dit gebied is het namelijk ook mogelijk om andere activiteiten, buiten het hiken, te doen. Denk aan kanoën, fietsen en het spotten van wildlife.

Het Boheemse Woud
Photo by Marek Bartík on Unsplash

Nationaal Park Podyji

We zijn aangekomen in het kleinste nationale park van Tsjechië, Podyji. Dit park grenst aan Oostenrijk. De natuur is er uniek en prachtig. Zo vind je er vele beschermde bloemen- en plantensoorten. Hike door het beboste dal van de Dyji-rivier. Dit is grotendeels ongeschonden gebleven door de ligging aan het IJzeren Gordijn. Kijk om je heen en zie omgevingen als rotsformaties, kliffen en ravijnen.

Het Slavkov bos

En weer door! De volgende stop ligt in West-Bohemen. Het natuurgebied is beschermt gebied en is gevormd door eeuwenlange vulkanische activiteit. Hierdoor is het landschap super gevarieerd. Denk aan bijvoorbeeld de Soumarske veenmoerassen of de Svatos rotsen. Wandelmogelijkheden genoeg.

Adelaarsgebergte

Nóg een verstopt pareltje; het Adelaarsgebergte. Het gebergte is 50 kilometer lang en vormt een natuurlijke grens met Polen. Het ligt ten oosten van het Reuzengebergte. Het is heerlijk even tot rust komen hier. De massa is nog ver te zoeken en de natuur geeft je een oase van rust en ruimte. Je wandelt door de loofbossen, meren, weides en oude vestingwerken en bunkers.

Roadtrip natuur Reuzengebergte
Photo by Eva Dang on Unsplash

Broumovsko

We zitten tegen de grens van Polen aan en zijn alweer bijna aan het einde van deze geweldige roadtrip. Het natuurgebied Broumovsko is een beschermt natuurgebied en kenmerkt zich door watervallen, bossen, valleien en zandstenen rotsformaties. Plekken waar je doorheen kunt wandelen zijn door rotsstad Adrspach-Teplice. Hier hebben de rotsen namen gekregen zoals ‘de geliefden’ en ‘het suikerbrood’. Verder kan je ook naar de Broumovsko Muren. Deze vierkante zandstenen vormen een rotsachtige bergkam. Heel gaaf om te zien!

Reuzengebergte

Last but zeker niet least en het ‘top’punt van deze roadtrip, zijn de Reuzengebergte. Dit gebergte staat op de grens van Tsjechië en Polen. Het gebied wordt ook wel een van de mooiste natuurparken van Europa genoemd. Dit komt door de schitterende watervallen, bergkammen en dichtbeboste wouden. Daarbij staat de hoogste berg van het land in dit gebied. De Sněžka, die 1.603 meter hoog is, is half Tsjechisch en half Pools. Je kan in één klim in beide landen geweest zijn. Ook in dit gebied is het mogelijk om, buiten hiken, andere outdoor activiteiten te doen. Denk aan abseilen, mountainbiken en klimmen.

Reuzengebergte
Photo by Marcin Jozwiak on Unsplash

Door deze roadtrip hebben we een mooi rondje Tsjechië gedaan, met als hoogtepunt stiekem toch wel het Reuzengebergte. Ga je de route gebruiken? Wij zijn heel benieuwd naar je ervaring!

EuropaRoadtripTheOutdoors.nlTsjechië

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.