Photo by Mélanie Martin on Unsplash

Wandelen en fietsen in de Algarve is zuidelijk genieten

door


We kunnen niet wachten tot we weer mogen. Het liefst springen we nu in het vliegtuig om op pad te gaan. Maar we moeten nog eventjes geduld hebben. Om dat geduld een beetje op te rekken hebben we wat inspiratie voor je. Portugese inspiratie. Want als je aan Portugal denkt, denk je al snel aan de warme zon en de prachtige omgeving. Een perfecte combi om er lekker opuit te trekken. Wij gaan je meer vertellen over de mogelijkheden om te fietsen en te wandelen in de omgeving van de Algarve in Portugal en dan specifiek de Rota Vicentina

Fietsen en wandelen in Algarve, Portugal

Portugal is een prachtig land. En dus ook perfect om dit land te voet of met de fiets te verkennen. Al helemaal de Algarve. Diverse landschappen zoals de prachtige stranden, overvloedige natuur en het heerlijke klimaat zorgen ervoor dat dit de perfecte bestemming is voor liefhebbers van de natuur. Want hoe lekker is het om de omgeving te verkennen in het zonnetje.

Algarve
Photo by Charlie Gallant on Unsplash

Omgeving Algarve, typisch genieten van het Mediterrane

De Algarve heeft in de omgeving de typische Mediterrane sfeer. Denk aan de eikenbossen in bergachtige gebieden, de droge boomgaarden in de Barrocal, het typische Mediterrane struikgewas en de kliffen en duinstelstels bij de kustzone. Reden zat dus om dat eens van dichtbij te bekijken.

Rota Vicentina

Wandelen is misschien wel hét middel om deze schitterende natuur in te duiken. De Rota Vicentina is daar een hele goede oplossing voor. 750 km om de zuidwestkust van Portugal te verkennen. Dit netwerk van wandelpaden verbindt de regio’s Algarve en Alentejo.

De twee hoofdonderdelen van de Rota Vicentina zijn the Historical Route and the Fishermen’s Trail. The Historical Route is bekroond met ‘Leading Quality Trails-Best of Europe’. Deze route kan ook gebruikt worden door fietsers. De Fishermen’s Trail is alleen bedoeld voor wandelaars.

Algarve - rota vicentina
Photo by Paula Sotomayor on Unsplash

The Historical Route

The Historical Route loopt door de belangrijkste steden en dorpen met meerdere eeuwen geschiedenis. De paden zijn landelijk en is een klassieke Grand Route (GR). Je vind hier stukken kurkbomenbos, bergketens, valleien, rivieren en kreken. En dat in combinatie met geschiedenis en cultuur. Wil je dus de totale Portugal ervaring met natuur, geschiedenis en cultuur? Dan raden wij je zeker The Historical Route aan.

De route bestaat uit 13 etappes en is in totaal 263 km lang. Een goed gevulde vakantie! De route wordt over het algemeen makkelijk begaanbaar genoemd. De route is te volgen door de rood/witte markeringen, die je vertellen waar je heen moet. Het maakt niet uit aan welke kant je begint, je kan beide kanten op lopen.

Fishermen’s Trail

Dit is één van de mooiste kustroutes die er ter wereld is, hij is namelijk te vinden op plek 6. Waar The Historical Route meer het binnenland in trekt, loopt dit pad altijd langs de zee. Deze routes worden ook gebruikt door de lokale bevolking om bij de stranden en de visgronden te komen. Het is een route die alleen te voet bereikbaar is, door het vele zand. Hierdoor is Fishermen’s Trail fysiek zwaarder dan de Historical Trail.

De route duurt 226,5 km en heeft in totaal 13 etappes. In de afgelopen jaren zijn er ook 24 circular routes geopend. Dat zijn onder andere de Odeceixe to the Sea, Amoreira en Carrapateira’s Cliffs. De Fishermen’s Trail wordt op sommige plekken benoemd als moeilijk, door het vele zand dat je tegenkomt. Een uitdagende route, maar die je zeker beloont met de meest schitterende uitzichten. Om deze route met succes te lopen moet je de groen/blauwe markering volgen. Zij leiden je exact waar je heen moet.

Ook voor fietsliefhebbers is dit the place to be

Ook fietsend zijn er genoeg mogelijkheden in deze prachtige omgeving. Vooral als je wilt mountainbiken. Sinds 2019 heeft de Rota Vicentina een netwerk van speciale fietsroutes. Fiets door de heuvels en valleien van de Alentejo Kust. Met 1.000 km aan fietsroutes zit er voor iedereen wat bij. Daarnaast is er ook nog een toerfietspad dat de luchthaven van Lissabon met die van Faro verbindt, en onderweg regelmatig de andere MTB-routes en wandelpaden kruist.

Alentejo Kust - rota vicentina
Photo by Antonio Mendes on Unsplash

Het aanbod voor mountainbikers

Rota Vicentina heeft ingespeeld op de behoeftes van de mountainbiker. Door de 38 routes kan je de gehele omgeving verkennen en ontdekken. Ze zijn onderverdeeld in vier moeilijkheidsgraden, dus het maakt niet uit of je nou een beginner bent of een verre professional. De paden zijn cirkelvormig, dus het maakt niet uit waar je instapt. Het is wel belangrijk dat je met de richting meefietst, maar dat is sowieso wel handig.

Natuur combineren met cultuur

De natuur in de Algarve is adembenemend mooi, maar er is nog veel meer te ontdekken. Wil je het wandelen en fietsen afwisselen met cultuur, dan kan dat perfect rondom Rota Vicentina. In de agenda kun je checken wat er zoal te doen is. Denk daarbij aan kunstexposities, optredens, theatervoorstellingen, etc.

BikingEuropaHikingPortugalTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.